Oportunitati extinse de interactiune intre diferitele generatii de profesionisti
Vibratia din constructii se traduce prin vibe-ul numarului semnificativ de tineri din sala
Asa a inceput cea de-a 32-a Conferinta Nationala AICPS. Organizata la Iasi, a fost un eveniment dinamic si efervescent, care a sustinut un echilibru constructiv intre inovatie si calitate in constructii, colaborare, dezbateri si socializare profesionala pe parcursul celor doua zile, intre 6 si 7 iunie 2024.
Evenimentul de referinta al Asociatiei Inginerilor Constructori Proiectanti de Structuri, Cea de-a 32-a Conferinta Nationala AICPS, a venit cu oportunitati extinse de interactiune intre diferitele generatii de profesionisti si cu un program bogat care a abordat provocari din toate ariile proiectarii de structuri, inclusiv abordari sustenabile si inovatii tehnologice din domeniul proiectarii si constructiilor.
Oportunitatile de networking profesional au fost in acest an la cel mai inalt nivel, programul tehnic fiind imbogatit cu 3 workshopuri si 2 dezbateri, iar targul de solutii in constructii a oferit o selectie de tehnologii, materiale de constructii si softuri de proiectare din partea partenerilor comerciali care au prezentat noutatile disponibile pe piata.
Premiile AICPS “Proiectul anului” au fost acordate in cadrul Conferintei, ca in fiecare an:
Premiile AICPS absolventul anului 2023 au fost de asemenea acordate pentru lucrari remarcabile de licenta din Universitatile Tehnice de Constructii din Cluj-Napoca, Constanta, Timisoara si Universitatea Tehnica a Moldovei / Chisinau.
Totodata, evenimentul a venit si cu schimbari de ordin administrativ in AICPS, in prima zi a conferintei fiind aleasa noua echipa ce va prelua conducerea asociatiei incepand cu anul 2026. Pana atunci, echipa in exercitiu si viitoarea conducere vor conlucra pentru a face tranzitia actualelor practici executive.
350 de participanti, proiectanti de structuri din diferite zone ale tarii, de la viitori si tineri ingineri la profesionisti cu o vasta experienta, alaturi de invitatii speciali au co-creat un maraton de 18 ore de schimb de experiente profesionale din intreaga sfera a proiectarii de structuri in constructii.
Workshopurile si dezbaterile au fost concepute in baza interesului manifestat de participantii editiilor anterioare. Continutul tehnic a fost unul deosebit de valoros si util, numarul limitat al locurilor fiind ocupat in scurt timp de la deschiderea inscrierilor.
“Workshopul “Cod de proiectare seismica, P100-1/2025” a reprezentat o premiera a modului de interactiune direct intre comunitatea AICPS si elaboratorii de cod, una din reglementarile fundamentale folosite in proiectarea cladirilor. Revizia codului P100-1, preconizata a intra in vigoare in 2025, aduce noutati semnificative in definirea actiunii seismice de proiectare, in prevederile de proiectare cantitative si constructive pentru elementele structurale si nestructurale ale cladirilor din Romania”, a precizat dr. ing. Mihai Pavel, Director Tehnic AICPS.
Ghidati de scopuri si interese comune - siguranta, sustenabilitate, conlucrare - s-au alaturat Conferintei atat reprezentantii institutiilor si autoritatilor publice, cat si ai mediului privat, asociatiilor si patronatelor profesionale (Primaria Municipiului Iasi, Facultatea de Constructii si Instalatii din Iasi, ISU, ISC, INFP, FPSC, PPC, SRGF, OAR, AIIR etc), cu care AICPS are parteneriate de lunga durata. Mesajele lor au intarit si reconfirmat valoarea unui eveniment de asemenea calibru, organizat aproape fara intrerupere de 32 de editii, care aduce impreuna profesionisti si experti din domeniu si, care, doar uniti pot fi mai puternici, mai vocali, mai implicati.
Primarul orasului gazda, Mihai Chirica, inginer de profesie, a participat la Receptia de deschidere a celei de-a 32-a Conferinte Nationale AICPS in seara de 5 iunie.
Alocutiunile din prima zi a Conferintei au punctat, rand pe rand, rolul vital al inginerilor in sectorul constructiilor si implicarea acestora inclusiv in stabilirea unui cadru legislativ coerent si eficient.
Reprezentantul ISC Iasi, dl. inspector Adrian Morariu, a numit relatia ISC cu proiectantii ca fiind “un pilon al sigurantei si eficientei in constructii”. Aceasta relatie profesionala dintre ISC si AICPS este “o relatie fundamentala pentru asigurarea respectarii standardelor, reglementarilor si normelor de siguranta in constructii dar si in promovarea inovatiei in procesele de proiectare si constructie”. Impreuna vom crea “un mediu sigur, durabil, competitiv.”
Presedintele FPSC, dl. Cristian Erbasu a trecut in revista o serie de probleme in domeniul constructiilor printre care si nevoia unei mase critice de formatori care sa formeze specialisti. “O problema foarte mare o reprezinta lipsa de personal minim calificat in proiectare.” De asemenea a precizat ca: “Baza problemelor este costul de 3% pentru proiectare, stipulat in prevederile legale si de care nu reusim sa scapam.”
In alocutiunea sa, dl. Alexandru Fulga, presedinte PPC, a intarit faptul ca “eficienta noastra depinde de calitatea legislatiei departe de a fi perfecta in multe zone, ea fiind generatoare de neclaritati”. Asemenea antevorbitorului sau, si dl. Fulga a punctat nevoia de specialisti bine pregatiti in domeniu.
“AICPS militeaza pentru perfectionarea profesionala continua a tuturor inginerilor, care a fost prorogata deja de 4 ori (2019-2023) si, de asemenea, pentru certificarea inginerilor si a firmelor de proiectanti de structuri, pentru ca nu intotdeauna capabilitatea poate sa tina loc de capacitate si erorile in conditii de presiune de termen sau de volum nu sunt permise in domeniul nostru.”, dr. ing. Lucian Melinceanu, presedinte AICPS.
Sustenabilitatea a fost o tema centrala a conferintei AICPS:“Identificarea unor solutii ecologice pentru producerea materialelor folosite in constructii, precum ciment, beton, confectii metalice, astfel incat ele sa isi pastreze performantele structurale si sa asigure si durabilitate constructiilor, reprezinta o directie cruciala de cercetare si dezvoltare. Succesul acestui demers va avea implicatii semnificative asupra manierei in care concepem, proiectam si construim structurile.”, a precizat dr. ing. Sorin-Codrut Florut, Director de comunicare AICPS.
“In acelasi timp, noua abordare de calcul a structurilor cu pereti, bazata pe deplasari, va avea in mod cert un impact semnificativ si reprezinta o problematica pentru care trebuie sa ne pregatim din timp, conform prezentarii keynote speakerului prof. Joao Pacheco De Almeida.”, a precizat de asemenea dl. Florut.
Complementar prezentarilor keynote speakerilor internationali, in cadrul sesiunilor paralele au fost tratate tematici specifice de proiectare a unor structuri / elemente structurale, evaluarea si / sau consolidarea structurilor, impactul modificarilor actuale din codurile de proiectare (atat in sfera proiectarii structurale cat, si in cea geotehnica) si au fost aduse in discutie o serie de solutii practice si ingineresti in vederea diminuarii impactului in situatii cu un grad ridicat de complexitate intalnite in proiectare si executie.
Cei peste 350 de participanti au avut in cadrul Conferintei Nationale AICPS o platforma excelenta pentru dezbaterea celor mai recente tendinte in proiectarea si evaluarea structurala atat a constructiilor noi, cat si a celor existente, dintr-o serie de perspective distincte, insistandu-se pe elemente de performanta, rezilienta si sustenabilitate.
Multumim tuturor celor care ne-au fost alaturi: invitati speciali, keynote speakers, sponsori, parteneri, parteneri media si participanti din toata tara.
AICPS - Impreuna, de 34 de ani, unim breasla!
Va asteptam in 2025, la cea de-a 33-a editie a Conferintei Nationale AICPS.
Partenerii principali: Holcim, Allbim Net, CYPE, Graitec, Terwa, Sika, Hilti, Prefbeton, Gabor Concrete, Fibre Net, CSi Structural Software Romania, Reflex Software, Consoft, Tecnoservice Equipment.
Parteneri: Casa de Vinuri Cotnari, Mobila Dalin.