Tehnologii verzi la Viessmann - O noua directie de dezvoltare pentru Viessmann in Romania
Piata in care functionam a dat semne de stabilizare din 2012 si de atunci noi crestem an de an. In 2013 am atins o cifra de afaceri de 27 de milioane de euro. Trendul s-a pastrat si in primele 9 luni ale anului, timp in care am inregistrat o crestere de cateva procente. "Insa, piata de centrale termice se va schimba radical in anii urmatori deoarece din luna septembrie 2015 va intra in vigoare normativul european cu privire la eficienta energetica a echipamentelor de incalzire. Acest aspect va avea ca efect orientarea catre cazanele in condensatie cu randament ridicat, in detrimentul celor conventionale care acum inca domina autoritar piata din Romania. In aceste conditii sustenabilitatea devine un concept practic" declara Olimpiu Achim, director general al Viessmann.
Noi suntem pregatiti pentru o astfel de schimbare
Viessmann este compania care a introdus aceasta tehnologie in Romania inca de la sfarsitul anilor '90. Cu toate ca aceste produse erau percepute la vremea aceea ca scumpe, in scurt timp s-a observat ca investitia se amortizeaza repede deoarce randamentul deosebit al cazanelor in condensatie se reflecta in consumuri mai mici, ce se simt cu fiecare factura de gaze. Este unul dintre cazurile "clasice" in care investitia in tehnologii mai performante atarna in final mai usor in balanta de cheltuieli a familiei sau a afacerii.
Pe aceast segment de piata Viessmann este lider consacrat, cu mai bine de 30 de procente, dintr-o piata estimata la circa 14.000 unitati pe an. Este vorba de o piata in care exista peste 10 jucatori importanti. Legislatia implica deopotriva atat sectorul casnic, cat si cel industrial. "Noi am vandut in Romania cazane in condensatie atat pentru consumatorul casnic, cat si pentru proiecte civile si industrie, centralele in condensatie avand puteri de la 11 pana la 1400 kW" declara Olimpiu Achim.
Aproximativ una din cinci centrale Viessmann vandute in Romania este o centrala in condensatie. Raportul in piata este cu totul altul, probabil ca unu la zece.
Este imbucurator acest trend pornit impreuna cu distribuitorii Viessmann. "Nu e usor sa vinzi tehnologie de varf intr-o piata orientata pe pret, deci pe produsele conventionale. Insa cumparatorii care aleg sa se uite peste calculele de exploatare, aleg de obicei tehnologia mult mai eficienta a condensatiei" declara Olimpiu Achim.
Etichetele pentru marcarea gradului de eficienta energetica sunt o alta norma pozitiva pentru piata. Aceasta norma, ca si in cazul aparaturii electrocasnice, ajuta consumatorul sa aleaga in functie de eficienta energetica o centrala termica. Practic, el este ajutat sa aleaga in cunostinta de cauza.
"Noi vom fi cu siguranta avantajati de noua legislatie. Asta pentru ca Viessmann inoveaza permanent in ceea ce priveste cresterea eficientei energetice, scaderea emisiilor de substante poluante si a consumului de combustibil" declara Olimpiu Achim.
Pentru pastrarea standardelor de calitate a serviciilor oferite pe piata din Romania (in primul rand montaj si intretinere) la sediul Viessmann sunt pregatiti anual peste 1200 de persoane in cadrul programelor oferite de Academia Viessmann. Participantii sunt pregatiti sa duca in piata toate cunostintele, dar si filosofia Viessmann. "Atat salariatii distribuitorilor, cat si marea masa a meseriasilor sunt importanti pentru noi in egala masura" declara Olimpiu Achim.
Tehnologii verzi la Viessmann
Imbucuratoare este si evolutia pozitiva in zona tehnologiilor regenerabile. "Vanzarile noastre de colectori solari in primele 9 luni ale anului 2014 acopera aproximativ utilarea a 1000 de case, ceea ce reprezinta o crestere semnificativa fata de anul 2013" declara Olimpiu Achim.
O noua directie de dezvoltare pentru Viessmann in Romania
Grupul Viessmann isi consolideaza pozitia in domeniul echipamentelor pentru racire, dupa ce in anul 2012 am intrat in segmentul aparatelor pentru aer conditionat. Echipamentele pentru refrigerare (camere frigorifice) se adreseaza in special zonei de retail si domeniului HoReCa. Suntem orientati catre proiecte din acest sector, unde am utilat deja o serie de magazine ale lanturilor prezente la noi.
In domeniul aparatelor pentru aer conditionat, produsele Viessmann au fost bine primite de piata, vanzarile ridicandu-se deja din primul an la peste 1000 unitati.
Un alt punct de interes pentru Viessmann sunt instalatiile pentru productia de biogaz. "Aici avem deja solutii consacrate, insa piata de biogaz este dependenta de subventii, cum este si cazul turbinelor eolienelor. Din pacate, subventionarea echipamentelor de cogenerare care au la baza ca energie primara biogazul nu se ridica la nivelul subventiilor pentru energia eoliana sau solara, pentru care se acorda certificate verzi" declara Olimpiu Achim.