Solutii precum: pompe de caldura, cazane pe lemne si rezervoare de acumulare (Puffer) de la Viessmann
Atunci cand se cumpara sau se construieste o locuinta, se ia in vedere ca aceasta sa fie racordata la toate utilitatile. Daca totusi zona respectiva nu dispune de o retea de gaz, se cauta o alta solutie pentru incalzire, putem opta pentru o centrala care foloseste combustibili solizi - centrala pe lemn, centrala pe peleti sau o pompa de caldura.
Pompa de caldura: Cea mai eficienta solutie de incalzire electrica
Pompa de caldura Viessmann pare o solutie la indemana avand in vedere faptul ca reteaua electrica are acoperire foarte mare. In plus, instalatia aferenta unui astfel de echipament este mai simpla pentru ca nu necesita cos de evacuare, nu produce noxe si nici nu necesita revizii periodice. Ideala pentru case unifamiliale, Vitocal 200-G este o pompa de caldura sol/apa compacta. Ea utilizeaza caldura din aer si o comprima la o temperatura pe tur de pana la 60°C. Versatila, pompa de caldura Vitocal 200-G poate fi operata si reversibil, asigurand in acest caz racirea spatiilor in anotimpul cald.
Toate acestea pot fi trecute la capitolul avantaje, dar, daca ne gandim la costul energiei electrice care este mare la ora actuala, incalzirea locuintei si producerea apei calde menajere cu o centrala electrica este costisitoare comparativ cu centralele cu gazeificare sau combustibil solid, asa ca acest tip de centrala se preteaza pentru spatii mici, cu un necesar termic redus. De cele mai multe ori este necesara si redimensionarea instalatiei electrice pentru a putea prelua noua sarcina.
Fie ca este vorba de centrale pe lemne sau centrale pe peleti (cazane cum sunt denumite in mod uzual), acestea sunt cel mai frecvent folosite pentru incalzirea si producerea apei calde menajere in cazul spatiilor medii si mari.
Cazanele pe lemne pot fi cu gazeificare sau cu ardere clasica (atmosferice)
Tehnologia gazeificarii permite arderea aproape completa a lemnului, obtinandu-se in acest fel o reducere a cheltuielilor si un plus de confort prin reducerea semnificativa a cantitatii de cenusa rezultata. Cazanele cu gazeificare de la Viessmann dispun de un ventilator care asigura arderea eficienta si reduce la minimum uzura cazanului.
Cazanul cu gazeificare este automatizat, are camera de ardere mare, ceea ce permite incarcarea unor cantitati mari de lemne. De exemplu: cazanul pe lemn Vitoligno 100-S de la Viessmann, permite alimentarea cu bucati de lemne de pana la 50 de cm, la care timpii de ardere pana la realimentare pot depasi 8 ore.
In cazul unui cazan pe lemne cu ardere clasica, vorbim de incarcari dese cu lemne, un cos de fum mai mare si lipsa sistemelor electronice de automatizare.
Cazanele pe peleti: Surse de energie eficiente si complet automatizate
Peletii sunt produse naturale, obtinute din deseuri lemnoase (rumegus), foarte bine deshidratate si compactate, cu o putere calorica mare.
Cazanele cu peleti Viessmann au avantajul ca sunt complet automatizate si sunt comparabile din punct de vedere al confortului cu o centrala care functioneaza pe gaz. In cazul lor, putem vorbi de o exploatare confortabila, avand o autonomie de ardere de 3-5 zile si o intretinere mai usoara decat in cazul cazanelor pe lemn. O alternativa pentru casele unifamiliale sau bifamiliale este cazanul pe peleti Vitoligno 300-P de la Viessmann, un cazan cu o conversie de energie de pana la 95% si o exploatare confortabila, toate functiile fiind automatizate, de la alimentare pana la curatarea cazanului.
Rezervoarele de acumulare (Puffer): Pentru eficienta maxima a centralei
Pentru obtinerea unui randament maxim, in cazul cazanelor pe lemne sau cazanelor pe peleti, este recomandat un puffer, adica un rezervor tampon. Puffer-ul este un rezervor de acumulare care se monteaza intre cazanul de combustibil solid si instalatia de incalzire pe care o deserveste. Acesta stocheaza energia termica furnizata de centrala si o cedeaza treptat sistemului de incalzire atunci cand este nevoie. Puffer-ul optimizeaza functionarea cazanului, prelungindu-i astfel durata de viata. Existenta unui puffer in instalatie reduce implicit consumul de combustibil.
Exista mai multe variante de puffere:
- puffere clasice, fara serpentina, care sunt cele mai uzuale
- puffere cu 1 sau cu 2 serpentine care se pot conecta si la un sistem de panouri solare
- puffere tank-in-tank sau combi formate dintr-un vas exterior in care vine agentul de incalzire de la cazan si un vas interior pentru apa calda menajera. Agentul de incalzire din vasul exterior va incalzi si apa calda menajera din vasul interior. Pufferele tank-in-tank pot fi fara serpentina si cu 1 sau cu 2 serpentine ce pot fi conectate la panouri solare ori la o alta centrala, in cazul sistemelor multi-sursa.
Indiferent ca se alege o centrala pe gaze, o centrala pe peleti sau o pompa de caldura, Viessmann vine cu solutii de sistem personalizate, oferind alternative fiabile si economice atunci cand, din varii motive, nu sunt disponibile toate utilitatile.