Viessmann a aratat ca obiectivele energetice si climatice pentru 2050 pot fi realizate deja de astazi
In ultimii ani Europa a inteles ca modul actual de viata pune in pericol viitorul omenirii. Pentru a evita schimbari catastrofale ale mediului, oamenii de stiinta au stabilit obiective clare privind extinderea utilizarii energiei regenerabile si reducerea gazelor cu efect de sera - pana la mijlocul acestui secol trebuie sa se ecologizeze industria energetica si sa se reduca emisiile de CO₂ cu 80-95% fata de anul 1990.
Neindeplinirea acestor obiective ar face ca obtinerea unui sector energetic fara emisii de carbon sa fie imposibil de realizat.
De cativa ani a revenit in atentia publica biogazul, o sursa versatila de energie alternativa, o metoda practica si nu foarte scumpa de transformare a deseurilor organice in sursa de energie (termica si electrica). Pot fi utilizate aproape orice resturi organice din agricultura, industria alimentara si zootehnie. Prin fermentarea anaeroba a acestor materii organice rezulta un amestec de gaze (metan, hidrogen, dioxid de carbon, etc.) - biogazul.
Principalul avantaj al biogazului este considerat faptul ca dioxidul de carbon rezultat din arderea sa provine din dioxidul de carbon asimilat de plante in perioada de vegetatie. Practic, acesta este recirculat intr-un circuit inchis, fara sa creasca nivelul de dioxid de carbon din atmosfera. In schimb, la arderea combustibililor fosili, se degaja dioxid de carbon care a fost asimilat in timpuri preistorice, lucru care duce la cresterea nivelului de CO₂ din atmosfera.
Dorind sa demostreze ca obiectivele Comisiei Europene nu sunt exagerate, Viessmann a implementat proiectul de dezvoltare durabila "Eficienta Plus" prin care arata cum se genereaza pe baza tehnologiei existente caldura si energie electrica, intr-un mod ecologic si cu economisire a resurselor.
In noua centrala energetica a fabricii Viessmann din Allendorf, sunt utilizate toate sursele relevante de energie - combustibil lichid si gaz, biomasa, biogaz, energia solara si caldura din aer si sol.
Viessmann dispune de doua sisteme de producere a biogazului, unul cu fermentatie in mediu uscat si unul cu fermentatie in mediu umed. In instalatia de biogaz prin fermentatie in mediu uscat este prezentata producerea energiei din biomasa unde sunt folosite mai ales aschii de lemn, provenite din plantatii proprii de salcie energetica.
In prezent, bioenergia acopera deja 77% din necesarul de caldura al uzinei Viessmann, iar obiectivul pe termen lung este alimentarea completa cu energie ecologica.
Colectarea deseurilor biologice (deseuri vegetale, deseuri menajere, gunoi de grajd, reziduurile din industria alimentara, etc) ofera un potential enorm, care poate fi valorificat cu un efort minim folosind o instalatie de biogaz ce recupereaza energia inmagazinata de acestea.
Prin proiectul sau strategic de dezvoltare durabila "Eficienta Plus", Viessmann a aratat ca obiectivele energetice si climatice pentru 2050 pot fi realizate deja de astazi. Eficienta energetica a crescut semnificativ prin utilizarea unor tehnologii deja disponibile. Consumul de combustibili fosili a scazut cu doua treimi, iar emisiile de CO2 au fost reduse astfel cu 80%.