Cum sa obtineti un confort termic exceptional, mai multa flexibilitate in proiectare si sa asigurati intretinerea simpla a sistemului de incalzire si racire al cladirilor
A avea o temperatura placuta in interior in orice moment nu mai este un lux. Astazi, nivelurile optime de confort termic – senzatia de caldura sau frig intr-un mediu – sunt o necesitate in toate cladirile: rezidentiale, industriale, comerciale, locuinte private si resedinte cu mai multe locuinte. De fapt, diverse studii demonstreaza ca echilibrul termic este conditia cu cea mai mare cota pentru imbunatatirea confortului si satisfactiei in mediile interioare.
Sistemele de incalzire, ventilatie si aer conditionat (HVAC) exista de zeci de ani, revolutionand modul in care oamenii se simt si petrec timpul in interior. Ati simtit curentul si ati auzit zumzetul de multe ori, deoarece, astazi, cu greu ne putem imagina un spatiu de birou, un mall sau chiar o casa privata fara un sistem HVAC: fluxul de agent frigorific variabil (VRF), unitati de tratare a aerului, racitoare, ventilatoare, single sau multi Splits pentru racire, si sisteme de incalzire centrala, cu calorifere, boilere si pompe de caldura. Ca urmare a urbanizarii rapide, piata echipamentelor HVAC este in plina expansiune. Potrivit Mordor Intelligence, este de asteptat sa creasca cu 5,3% CAGR pana in 2026 numai in Europa.
Cu toate acestea, in ultimii ani, asteptarile privind confortul optim pentru utilizatorii finali s-au schimbat. In acelasi timp, ocupantii cladirilor doresc sisteme pe care sa le poata „instala si uita”. Avantajele sistemelor HVAC traditionale se reduc treptat, punand in evidenta cele trei dezavantaje principale ale acestora:
- Disconfort: viteza aerului si zgomotul
Sistemele HVAC sufla aer cald sau rece, accelerand viteza aerului, care poate fi simtita ca un curent de aer. Cu cat aerul se misca mai repede, cu atat schimbul de caldura este mai mare. Dupa un timp, curentul de aer va avea ca rezultat un efect de frig sau de racire a curentului de aer, mai ales daca oamenii sunt expusi direct la sursa de racire sau incalzire sau daca stau ore lungi in incaperea respectiva.
In plus, HVAC-urile traditionale nu pot pastra in mod constant temperaturile optime. Cand sistemul este oprit, temperatura atinsa se pierde foarte repede. De asemenea, incalzirea si racirea cu HVAC necesita multa energie.
In cele din urma, zgomotul generat in timp ce sistemul este pornit este enervant si ii afecteaza negativ pe majoritatea oamenilor, tulburandu-le concentrarea si chiar productivitatea.
- Limitari: Mai putina libertate in designul interior
Cerintele tipice de instalare a sistemului HVAC limiteaza arhitectii si designerii sa creeze spatiul dorit. De exemplu, unde vor sta unitatile interioare de AC? Vor bloca caloriferele un design specific al camerei? Sistemul HVAC va interfera cu amplasarea corpurilor de iluminat? Cum curatati spatele ventiloconvectorului si radiatoarelor?
Lista de intrebari continua.
Intregul design trebuie sa ia in considerare cu atentie distanta dintre conductele sistemului HVAC, cutiile distribuitoarelor, conductele, unitatile interioare si exterioare si alte cerinte. In plus, echipamentele HVAC creeaza frecvent provocari functionale si estetice, deoarece dicteaza orientarea si dispunerea camerelor si ajustarile ulterioare.
- Complexitate: probleme de intretinere
Sistemele HVAC, in special solutiile lor de racire, sunt cunoscute pentru diferite probleme de intretinere. Neglijarea echipamentului prin neasigurarea controalelor regulate este o situatie larg raspandita, care are ca rezultat:
- componente inghetate, cum ar fi bobine si linii
- filtre murdare care creeaza medii nesanatoase si cresc facturile la electricitate
- temperaturi inegale ale camerei
- probleme de aprindere a sistemului
- termostate sparte
- zgomote ciudate din cuptor
- scurgeri.
In plus, instalarea echipamentelor traditionale poate fi lunga si complicata.
O solutie unica pentru toate cele trei provocari – si nu numai
“In majoritatea cladirilor, tavanul este suprafata pe care sunt facute cele mai putine interventii. Podelele, in schimb, sunt adesea acoperite de multe obiecte (mobilier, covoare, echipamente). In ceea ce priveste performanta, tavanul este de preferat; devine o suprafata mare de transfer termic, conferindu-i un rol mai activ.” - Kiel Moe, Suprafetele active termic in arhitectura.
Vestea buna este ca puteti depasi toate cele trei provocari tipice HVAC cu un singur sistem de incalzire si racire. Poate lucra fara curent de aer sau zgomot, cu libertate totala de proiectare si intretinere foarte redusa.
Acest sistem avansat, care functioneaza cu apa, este dezvoltat pentru un plus de confort in cladiri si case.
Conditii ideale de microclimat
Thermatop S se instaleaza direct pe placa de tavan suspendat pentru o eficienta maxima, asigurand incalzirea sau racirea radianta a incaperii. Incalzeste sau raceste treptat intreaga cladire si poate mentine temperatura atinsa pentru perioade lungi, creand o temperatura constanta pe tot parcursul anului.
Abordarea sa inovatoare si cuprinzatoare ajuta proiectantii de instalatii, arhitectii si investitorii sa se asigure ca incalzirea si racirea indeplinesc toate cerintele actuale si viitoare.
Discret/Invizibil/Pe nesimtite: fara curent, fara zgomot
Probabil ca sunteti constient de numeroasele efecte secundare incomode ale ventiloconvectorului conventional de tavan care sufla aer rece. Aerul conditionat poate duce la probleme de sanatate la locul de munca si acasa, cum ar fi raceala, febra, dureri de cap si oboseala. Thermatop S nu produce nicio viteza a aerului, zgomot sau disconfort fizic, eliminand toate efectele secundare adverse ale aerului conditionat. Oamenii nu simt si nu vad niciun mecanism sau element care raceste sau incalzeste in mod activ aerul; au impresia ca se afla intr-un mediu reglat optim.
In plus, nu exista zgomot de la ventiloconvector, ventilatoare, motoare si nici vibratii si va puteti concentra mai bine in timp ce va bucurati de un mediu de lucru sau de viata linistit.
Igienic si sigur
Pe fondul pandemiei de COVID-19, una dintre cele mai mari preocupari ale sistemelor de aer conditionat din intreaga lume a fost daca ar putea raspandi virusul mai rapid. Desi acest lucru nu a fost dovedit stiintific pana in prezent, preocuparile raman, nu doar pentru COVID, ci si pentru alti virusi din aer. Deoarece Thermatop S este un sistem radiant care nu creeaza viteza sau curgere a aerului si nu are filtre sau elemente care necesita curatare sau intretinere - este complet sigur. Nu poate raspandi virusi sau alti microbi sau ciuperci.
Design flexibil al camerei
Spre deosebire de alte sisteme cu unitati vizibile, grile si alte elemente, Thermatop S este un sistem invizibil care ofera libertate deplina arhitectilor. Atunci cand proiectati amenajarile camerelor, ferestrele, amplasati piese de mobilier sau alte detalii, cerul este limita creativitatii lor - sau tavanul, ascund acest sistem de incalzire si racire.
Singurul lucru de care are nevoie Thermatop S din punct de vedere al designului este planul de tavan predefinit care include lumini, difuzoare, sprinklere sau alte elemente. Aceste planuri trebuie sa fie sincronizate cu caile Thermatop S de sub tavan.
Instalare usoara si intretinere redusa
Dupa ce planul tavanului este definit, instalarea Thermatop S este usoara. Vine in panouri de tevi Uponor Comfort de 9,9 milimetri, pre-asamblate cu distribuitoare de caldura din otel galvanizat, in sase lungimi diferite. Distribuitoarele de imbinari permit montarea rapida prin clips in profilele CD ale substructurii tavanului. Datorita lamelelor drepte si uniforme din otel, cu o anumita flexibilitate in fixare, panourile instalate au o suprafata de contact completa cu placarea din gips pentru cea mai buna performanta termica.
Cea mai buna parte a acestui sistem „plug & play”? Intretinere redusa! Nu exista filtre de curatat, zgomote ciudate sau piese inghetate.
Economie de energie
Deoarece se bazeaza pe incalzirea prin radiatie, Thermatop S isi incalzeste si raceste sistemele de apa consumand mai putina energie decat solutiile HVAC traditionale, bazate pe convectie. Acest lucru duce la economii de energie de cel putin 20% pe termen lung.
Riscurile racirii prin tavan radiant – rezolvate
Designerii care lucreaza la proiecte situate in clima mai calda pe malul marii sau al lacului, unde umiditatea este mai mare, tind sa stea departe de sistemele de racire din tavan. Motivul principal este posibilitatea aparitiei condensului pe tavan. Condensul are loc atunci cand temperatura suprafetei panourilor este mai mica decat temperatura punctului de roua a aerului din stratul atasat, ceea ce se poate intampla daca umiditatea din interior creste. De exemplu, cand cineva deschide fereastra, aerul cald si umed intra in camera. Condensul poate crea zone umede si poate afecta eficienta sistemului de racire.
Cu toate acestea, Thermatop S de la Uponor vine cu o solutie care elimina acest risc. Puteti adauga sistemul Uponor de inalta performanta de control al temperaturii camerei, Smatrix Pulse, care s-a dovedit ca recunoaste cele mai mici modificari ale temperaturii, fluxului de aer si umiditatii. Dupa aceea, trimite informatii pompei de caldura pentru a creste temperatura de alimentare cu apa, ceea ce va usca atmosfera sau va opri sistemul.
Solutie completa
Solutia pentru prevenirea aparitiei condensului prin sistemul de control adaugat este doar un exemplu al abordarii unice a Uponor fata de produsele si clientii sai.
Oferind totul – de la sistemele de incalzire si racire pana la controlul reglarii temperaturii camerei si calcule experte care ii ajuta pe proiectantii de instalatii sa planifice mai bine – Uponor ofera sisteme complete care raspund chiar si la cele mai complexe cerinte.
Cazuri de utilizare
Uponor Thermatop S este ideal pentru crearea eficienta a suprafetelor de tavan fara imbinari, active termic, pentru aplicatii de incalzire si racire in cladiri rezidentiale si de birouri, facilitati cu mai multe case, hoteluri, case si vile private. Peste 300.000 m² de apartamente din Budapesta, Ungaria, se bucura de toate beneficiile sistemului Thermatop S.
Thermatop S este cel mai bine utilizat pentru locuinte noi. Totusi, poate fi potrivit chiar si pentru cladirile mai vechi, daca tavanele lor au suficienta inaltime pentru instalarea sistemului de tavan.
Sistemul este o solutie perfecta 2 in 1 pentru climatele mai blande pana la calde, cum ar fi regiunile din Europa Centrala, de Est si, in special, de Sud. Cu toate acestea, poate fi si o alegere excelenta pentru tarile care nu au atat de multe nevoi de aer conditionat. Odata cu schimbarile climatice rapide, putem presupune ca verile vor fi mult mai calde in doar 50 de ani, chiar si in Belgia, Tarile de Jos, Polonia, Germania, Austria, Benelux, tarile baltice si balcanice.
Daca sunteti interesat sa aflati mai multe si sa aflati daca Thermatop S este solutia ideala pentru cladirea sau casa dvs., contactati-ne la adresele de contact pe care le gasiti mai jos https://www.uponor.com/ro-ro/servicii/contacte-(1)