Tensiune in timp real: distributia de energie in rack-ul IT Rittal

Posibilitatea unei configurari flexibile si individuale


Implementarea necesita o proiectare si o planificare riguroasa a lucrarilor mai ales in cazul sistemelor de alimentare duale. In mod special, acolo unde spatiul include componente IT mixte, cablajul trebuie proiectat astfel incat intretinerea eficienta sa fie in continuare posibila pe viitor.

Conexiunile necesare
In Romania, prizele de tip schuko (cu impamantare) in conformitate cu standardul CEE 7/4 (Tip F) sunt in continuare utilizate in mod frecvent in centrele de date. Mai sunt cunoscute si ca prize tip earthing-pin. Acestea au un design robust, si deoarece necesita fortele ridicate de insertie iesirea accidentala a stecherelor este impiedicata. Totusi, in prezent, se recomanda utilizarea sistemelor de conectare de tip IEC 60320, C13/C14 si C19/C20, folosite in mod obisnuit la nivel international in mediile IT. In acest fel, se poate obtine o densitate mult mai mare de prize. Unitatile moderne de distributie a energiei fac posibila prevenirea scoaterii accidentale a stecherelor prin blocarea acestora in priza cu ajutorul unor cleme speciale. Mecanismul de blocare este in general independent de comerciant, permitand utilizarea diverselor cabluri folosite in prezent pentru conectarea echipamentelor active.
Cabinetul IT este in cele din urma conectat la reteaua de alimentare printr-un conector monofazat sau trifazat de tip CEE (cunoscut si sub denumirea de Cekon). Conectorii pentru curent trifazat (400V) sunt de culoare rosie si au 5 contacte (3 pentru faze plus nulul si impamantarea). Pentru curentul monofazat (220V) conectorii sunt albastri si au trei contacte: faza, nul si impamantare.

Intretinerea de la distanta prin intermediul unitatilor de distributie a energiei
Administratorii pot realiza cu usurinta intretinerea de la distanta folosind unitati inteligente de distributie a energiei. Daca, de exemplu, un spatiu IT este dificil de accesat, sau daca sistemul trebuie intretinut si in timpul weekend-ului, o unitate PDU cu prize comutabile (switchable) este de mare ajutor, avand in vedere ca porturile individuale por fi comutate (pornite-oprite) de la distanta. La momentul achizitiei, trebuie avut in vedere ca prizele pot fi aranjate in grupuri astfel incat fie mai multe echipamente fie alimentarile A/B sa poata fi comutate printr-un singur click. Un alt sfat pentru economisirea energiei: acolo unde este posibil, se vor folosi unitati de distributie a energiei cu relee bistabile. Acestea pot ramane la curent zero, reducand astfel consumul intern al unitatii de distributie la mai putin de 15 W. In acest fel, costurile cu energia pot fi reduse semnificativ, mai ales in cazul functionarii 24/7.

Securitate si protectia accesului
In cazul utilizarii unitatilor de distributie inteligente, pentru accesul la sistemul de management al distributiei de putere, sunt necesare caracteristici suplimentare de securizare a accesului la informatii. In acest scop, variantele moderne integreaza servicii de informatii grupate in foldere, cum ar fi Active Directory, Lightweight Directory Access Protocol (LDAP) si Radius pentru autorizarea utilizatorilor individuali. Informatiile colectate de senzori, cum ar fi datele privind temperatura sau umiditatea (sau daca o usa a incaperii este deschisa) sunt transmise de catre unitatile de distributie prin protocoale standard. Aceste date sunt receptionate de software-ul DCIM (Data Center Infrastructure Management) pentru managementul IT sau statiile de control ale incaperii IT.

Conexiunea unitatilor de distributie a energiei
Unitatile de distributie sunt conectate printr-un port Ethernet standard si protocoale precum IPv6 (Internet Protocol Versiunea 6), SNMP (Simple Network Management Protocol), Modbus (un protocol de comunicatie care are la baza arhitectura master/slave sau client/server), TCP (Transmission Control Protocol) sau OPC-UA (Object Linking and Embedding for Process Control Unified Architecture). Comunicatiile wireless trebuie evitate. Pentru a controla unitatile de distributie in cazul unei caderi de tensiune, acestea ar trebui sa primeasca in mod optional curent prin Power-over-Ethernet (PoE).
Profesionistii din domeniul IT folosesc unitati de distributie a curentului (PDU - Power Distribution Unit) pentru alimentarea cu energie electrica a serverelor si a diverselor alte echipamente active instalate in rack-urile IT. Sistemele PDU constau din bare cu prize multiple de inalta calitate, prevazute cu sisteme de protectie conform standardelor actuale din industrie. Optional, sistemele PDU pot avea caracteristici inteligente de performanta: pot masura consumul de energie, pot declansa alarme sau pot comuta activ in cazul unei situatii de urgenta. De asemenea pot fi instalati senzori de temperatura, umiditate etc si se poate monitoriza accesul in camera IT.

In functie de cerintele beneficiarului, unitatile PDU pot monitoriza si controla alimentarea cu energie pana la fiecare port in parte. Monitorizarea se poate face de la distanta. Unitatile PDU pot fi utilizate in retea si ofera functii importante pentru gestiunea optima a energiei in medii IT de orice dimensiune. Ele sunt o componenta de baza a unei camere IT, intrucat furnizeaza energia necesara pentru toate echipamentele IT instalate. La selectarea unei unitati PDU, trebuie avut in vedere mai intai numarul de echipamente care trebuie alimentate sau/si monitorizate iar in cazul monitorizarii trebuie stabilit pana la ce nivel de detaliere este necesara monitorizarea. In general unitatile PDU se monteaza in spatiul dintre carcasa rack-ului si cadrul de instalare de 19". In acest fel, niciun dispozitiv montat in rack nu este blocat, iar lucrarile de intretinere si instalare sunt in continuare posibile, chiar si in cazul unei camere IT complet configurate.

Cata energie se consuma?
Un alt criteriu de selectie este energia pe care unitatea PDU trebuie sa o distribuie. Cele mai simple variante sunt modelele monofazate de 16 A, putand alimenta echipamente cu o putere de pana la 3680 W. Unitatile PDU pot distribui curentul electric atat in sistem monofazic cat si trifazic asigurand 16A sau 32A per faza. Acest lucru inseamna ca o unitate PDU poate distribui intr-un cabinet IT o putere de pana la 22 kW.

Unitatile de distributie ofera mai multe variante de monitorizare a energiei electrice consumate. Pentru instalatiile mai mici ar fi mai rezonabil sa se aleaga dispozitive care au afisaj. In astfel de cazuri, personalul mai putin specializat din punct de vedere tehnic poate citi parametrii sistemului cu ajutorul afisajului. Desigur, este posibila ca alternativa si notificarea automata prin mesaj text sau e-mail, atunci cand anumite limite sunt depasite.

Furnizarea energiei in conditii de siguranta
Pentru a atinge un inalt grad de siguranta, furnizarea de energie in cabinetul IT trebuie facuta cu redundanta, asigurand o alimentare duala de tip A+B, adica folosind doua unitati de distributie identice.

Alternativa: sisteme modulare de unitati de distributie
Ca alternativa la sistemele PDU, Rittal ofera sistemele modulare de distributie a energiei, sub denumirea de sisteme PSM (Power System Module). Acestea sunt construite ca bare verticale pe care pot fi montate diverse module. Barele asigura conectarea la circuitul de alimentare monofazic sau trifazic (dupa cum e nevoie) din cladire. De asemenea, barele pot avea fie o alimentare fie doua alimentari daca e nevoie de redundanta. Module au diverse tipuri de prize (exista module cu prize schuko, C13, C19 etc.) iar pe o bara pot fi montate pana la 8 module, cu diverse tipuri de prize. Mai mult, in cazul in care bara are doua alimentari, fiecare modul poate fi montat pe oricare dintre alimentari. Ca si in cazul unitatilor PDU, sistemele PSM pot asigura functii de masurare, comutare sau monitorizare.
Avantajele acestor solutii de inalta calitate constau in posibilitatea unei configurari flexibile si individuale. Oricine opereaza un centru de date in continua evolutie si este implicat in mod regulat in reconfigurarea camerelor IT va gasi solutia optima in sistemele modulare de la Rittal.


In cazul in care doriti sa aflati mai multe despre rack-urile Rittal, faceti clic pe poza prezentata mai jos sau cereti oferta de pret ori alte informatii de la persoana de contact a firmei Rittal Sisteme Srl, folosind butonul corespunzator.
Stiri conexe
Rittal lanseaza rack-ul IT TE 8000
Rittal lanseaza rack-ul IT TE 8000
Design cu structura cadru independenta de 482,6 mm (19")
Rittal lanseaza rack-ul IT TE 8000
Categorii
Priza industriala, cofret industrial
Priza industriala, cofret industrial
Cofret, dulap de distributie
Cofret, dulap de distributie
Distributie electrica de joasa tensiune
Distributie electrica de joasa tensiune
Instalatii electrice
Instalatii electrice
Constructii

Fereastra, izolatie, caramida, adeziv, ...

Instalatii mecanice

Cazan, ventilator, baterie sanitara, ...

Instalatii electrice

Intreruptor, releu, camera video, cablaj, ...

Echipamente

Mobilier urban, stivuitor, mobila de birou, ...

Unelte

Software CAD, aparat de masurat, utilaj, ...