Reynaers prezinta un proiect arhitectural remarcabil din capitala georgiana Tbilisi

In scopul de a realiza conceptul de cladire complet transparenta au fost utilizate sistemele CW 50-SG si CS 77 de la Reynaers

“In arhitectura, transparenta nu este numai o conditie de material sau substanta care permite "trecerea" luminii, aerului si a privelistei; este, de asemenea, o conditie de organizare sau de amplasare.

Transparenta este conexiune si continuitate, o dialectica intre dezvaluire si tainuire, precum si intre a vedea si a citi. Un mediu transparent permite si invita: lumina, aer si priveliste.”

(Rowe & Slutzky, 1982)

Reynaers Aluminium Romania participa intre 10 – 27 Octombrie la Trienala de Arhitectura East Centric care va aborda pe larg subiectul Trans(a)parente.

Din punct de vedere arhitectural, transparenta ne ajuta sa percepem spatii diferite in acelasi timp, creand diferite imagini si senzatii in interiorul sau in afara spatiului. Insa integrarea transparentei intr-o constructie din materiale solide se realizeaza luandu-se in considerare doua aspecte: permeabilitatea si reflexia.
  • Permeabilitatea se refera la a avea limite, care functioneaza ca filtre, mai degraba decat limitele solide, sau deschideri care permit lucrurilor sa treaca sau sa fie vazute prin intermediul lor. Acest concept da ocazia persoanelor in interiorul si in afara unui spatiu de a percepe lumea fizica din jurul lor.
  • Reflexia construieste un sentiment de transparenta in obiectele solide, ceea ce le face sa dispara sau sa fuzioneze cu spatiul din jur. Ca rezultat, cladirea pare sa fie inundata de lumina.
Inspirati de subiectul transparentelor, articolul prezent pune in lumina un proiect arhitectural remarcabil din capitala georgiana Tbilisi. Cladirea procuraturii se afla la marginea nord-vestica a orasului, in apropiere de Instanta de Judecata Tbilisi, intr-un cadru care este preponderant industrial.

“Clientul a cerut sa proiectam o cladire care sa consolideze calitatea imprejurimilor arhitecturale si sa actioneze ca un punct de reper la intrarea in oras.” (arh. Niko Japaridze)
Partea frontala a cladirii reprezinta cu siguranata cea mai mare atractie, fiind conceputa ca o impresionanta rama neagra, in care pluteste o volumetrie de sticla. “Cadrul reprezinta legea, iar volumele vitrate din interiorul acestuia constituie oglinda in care se reflecta societatea noastra si rafinamentul legilor”, explica Japaridze. “Fiecare functie este exprimata intr-o anumita cutie, in timp ce sunt conectate prin intermediul unor scari din sticla. Ideea de baza a proiectarii in acest fel a cladirii Procuraturii o reprezinta transparenta. Toate functiile sunt vizibile – atat intern, cat si extern.

Transparenta cladirii este accentuata si de scarile din sticla, care sunt pozitionate vertical fata de strada, si fac legatura dintre fatada frontala din sticla cu fatada mult mai inchisa din spate. Intrarea, controlul de securitate si holul se afla toate la parter. La etaj se afla biroul procurorului, o sala de sedinte, cantina si o veranda. Terasa de pe acoperis este utilizata pentru conferinte si festivitati.
In scopul de a realiza conceptul de cladire complet transparenta, alegerea corecta a materialelor a fost esentiala.

Astfel, in partea frontala a cladirii a fost utilizat sistemul CW 50-SG cu sticla lipita pe rama, pentru a obtine casete mari de sticla fara mai multe cadre. Acelasi sistem a fost utilizat si la fatada mai inchisa si la elevatiile laterale, pentru a permite deschideri ale ferestrelor si pentru a ascunde cercevele in sistemul de panouri de aluminiu ale fatadei.

Cu toate acestea, imaginea arhitecturala nu a fost singurul lucru care a contat. “Economisirea energiei a fost de asemenea o problema principala a proiectului”, afirma arhitectul, oferind un alt motiv pentru care a ales sistemul de fatada din aluminiu. “Lumina naturala patrunde in cladire, chiar si prin fatada Reynaers. Acest lucru ne-a oferit posibilitatea de a realiza transparenta pe care ne-o doream si de a utiliza cat mai multa lumina naturala. Deasupra scarilor interioare se afla un luminator mare, conceput cu un sistem special de aerisire, care permite patrunderea fluxului de aer.”
Arhitect:  Arhitects of Invention, Tbilisi (Niko Japaridze, Gogiko Sakvarelidze, Ivane Ksnelashvili, Dato
                 Canava, Eka Kankava, Viliana Guliashvili, Nika Maisuradze, Elisso Sulakauri, David Dolidze, Soso
                 Eliava, Eka Rekhviashvili, PM Devi Kituashvili)
Investitor: Ministerul de Justitie
Executant: LG Glass, General Manager Malkhaz Rostiashvili, Tbilisi
Sisteme Reynaers: CW 50-SG, CS 77

O alta optiune clara a fost pozitionarea partilor inchise ale panourilor pe fatadele de nord si sud, prevenind astfel supraincalzirea spatiului interior si crearea unui micro-climat in zona de atrium si curte. Arhitectului i-ar fi placut ca partea sudica sa fie placata cu panouri solare. “Dar, din pacate costurile acestei investitii nu se incadrau in buget”, spune el. “Cu toate acestea, in viitor exista posibilitatea de a inlocui panourile de aluminiu cu cele solare.”


In cazul in care doriti sa aflati mai multe despre produsele Reynaers utilizate, faceti clic pe pozele prezentate mai jos sau cereti oferta de pret ori alte informatii de la persoana de contact a firmei Reynaers Aluminium N.V., folosind butonul corespunzator.
Categorii
Fereastra si usa metalica, profil metalic
Fereastra si usa metalica, profil metalic
Perete cortina, fatada tip plasa metalica, acoperis de sticla
Perete cortina, fatada tip plasa metalica, acoperis de sticla
Fereastra, usa, luminator, feronerie
Fereastra, usa, luminator, feronerie
Acoperis, fatada
Acoperis, fatada
Constructii
Constructii
Constructii

Fereastra, izolatie, caramida, adeziv, ...

Instalatii mecanice

Cazan, ventilator, baterie sanitara, ...

Instalatii electrice

Intreruptor, releu, camera video, cablaj, ...

Echipamente

Mobilier urban, stivuitor, mobila de birou, ...

Unelte

Software CAD, aparat de masurat, utilaj, ...