Optimizarea proceselor in depozit cu STILL
Productie flexibila, loturi mici, eficienta maxima si cea mai buna siguranta posibila pentru angajati, vehicule si marfuri, si toate acestea intr-un context de competitivitate si presiune a costurilor in continua crestere. Multe companii se confrunta cu aceste provocari sau provocari similare. Optimizarea personalizata a proceselor este o parghie importanta si o conditie prealabila esentiala pentru o crestere durabila a eficientei, flexibilitatii si scalabilitatii pe termen lung. STILL, specialistul din Hamburg pentru solutii intralogistice, sprijina companiile in optimizarea inteligenta a proceselor lor logistice.
Procesele inteligente si optimizate, incepand cu receptia marfurilor pana la expediere sunt baza pentru o crestere durabila a eficientei, flexibilitatii si scalabilitatii pe termen lung.
Succesul pe termen lung in vremuri volatile si dinamice necesita un grad ridicat de flexibilitate si dorinta de a se adapta rapid si continuu la conditiile, cerintele si cauzalitatile in schimbare. Pe langa procesele din ce in ce mai rapide si fara erori, acest lucru poate insemna si extinderea productiei in cel mai scurt timp posibil, realizarea de cicluri de productie scurte cu loturi mici si adaptarea constanta a proceselor si a lanturilor de aprovizionare in mod flexibil.
Procesele inteligente sunt cheia pentru flexibilitate si scalabilitate
Capacitate crescuta, vehicule mai puternice, mai multi angajati sau o mai mare independenta prin procese automatizate, toate acestea sunt piese ale puzzle-ului productiei optimizate. Cu toate acestea, pentru o crestere durabila si de succes pe termen lung, este esential sa se optimizeze procesele in toate domeniile, de la intrarea marfurilor pana la incarcare si transport. „Procesele inteligente creeaza flexibilitate pe termen lung si reprezinta fundamentul stabil care ofera unei companii libertatea de a actiona flexibil si cu agilitate in timp”, explica Florian Heydenreich, Vicepresedinte Executiv Vanzari si Service STILL EMEA.
Si pe buna dreptate: acolo unde procesele, rutele si punctele de transfer din zona de intrare a marfurilor sunt clar definite si unde, de exemplu, vehiculele automate si sistemele inteligente de rafturi interactioneaza fara probleme, spatiul disponibil poate fi utilizat in mod optim si capacitatea de manipulare crescuta. In plus, riscul de accidente este redus semnificativ si, daca cererea creste, mai multe vehicule pot fi integrate la viteze mai mari sau pot fi adaugate rafturi in orice moment, fara a schimba procesele sau a compromite organizarea de baza a marfurilor primite. Acelasi lucru este valabil si pentru depozitare, ridicarea comenzilor, aprovizionarea productiei, expedierea si eliberarea marfurilor. Atunci cand materialul necesar ajunge la linia de productie nu doar la timp, ci si in ordine, impachetat si pre-asamblat eficient, linia ruleaza eficient si fara intrerupere. Perturbatiile sau intarzierile cauzate de traversarea vehiculelor sau a persoanelor sunt reduse la minimum. Cand toate documentele de livrare relevante pentru produsele finite sunt complete, clare si clar vizibile, rata de eroare este redusa, capacitatea de manipulare este crescuta si clientii multumiti isi primesc livrarile cat mai repede posibil.
Expertii cu experienta ajuta companiile pe drumul catre procese inteligente
In ciuda valorii adaugate evidente a proceselor inteligente, multe companii sunt inca reticente in a aborda problema optimizarii proceselor. La urma urmei, implica a face un pas inapoi fata de ritmul agitat al productiei de zi cu zi pentru a regandi fluxurile de lucru familiare si procesele inradacinate. In acelasi timp, optimizarea inteligenta a logisticii depinde in mare masura de conditiile, cerintele si obiectivele individuale, nu exista o solutie universala. Expertul in intralogistica STILL din Hamburg sprijina clientii pe drumul catre procese logistice inteligente: in parteneriat, individual si transparent, cu multi ani de experienta si un nivel inalt de competenta de consultanta, pe baza unui inventar detaliat si a analizei fluxului de materiale existente si a proceselor.
Procese logistice inteligente ca baza pentru flexibilitate pe termen lung, sunt identificate punctele forte, potentialele si nevoile de optimizare si se deriva recomandari individuale de actiune - de la mici ajustari pana la restructurarea completa a tuturor zonelor depozitului. „Regandirea si adaptarea proceselor stabilite necesita dorinta de a se schimba si poate implica, in unele cazuri, o reorganizare considerabila”, explica Florian Heydenreich. „Dar, in cele din urma, procesele optimizate si implementarea tehnologiilor inovatoare sunt cheia pentru o productivitate, flexibilitate si scalabilitate mai mari si sunt rentabile din punct de vedere economic pe termen lung”.
Sistemele de management digital permit procese transparente
Strans legata de optimizarea proceselor este analiza transparenta a propriilor procese. Cu cat o companie are mai multe cunostinte despre propriile procese, inventare si provocari, cu atat poate fi mai orientata si mai de succes in implementarea imbunatatirilor si raspunsul la schimbari. In acest scop, STILL utilizeaza sisteme digitale de gestionare a fluxului de materiale si a flotei care mapeaza fiecare pas individual al procesului, in timp real, si conecteaza inteligent diferite parti de informatii pentru a forma un intreg transparent. De exemplu, daca cunoasteti exact nivelul de utilizare al stivuitoarelor, cat timp dureaza pregatirea fiecarei comenzi si ce marfuri se afla in ce compartiment de raft si in ce cantitate, va puteti planifica si flota cu precizie, nu numai in ceea ce priveste dimensiunea, dar si in ceea ce priveste selectia, configurarea si sarcinile stivuitoarelor individuale. Pentru a oferi companiilor o impresie despre modul in care depozitul lor se poate schimba prin implementarea de procese inteligente si tehnologii inovatoare, specialistii de la STILL au adunat toate acestea pe pagina Smart Logistics | STILL Romania intr-un mod clar si practic, cu animatii dinamice de inainte si dupa.
Gemeni digitali pentru depozitul viitorului
STILL transfera in practica rezultatele cercetarii ARIBIC
Hartile 3D in timp real sunt baza pentru intralogistica viitorului. Proiectul de cercetare recent finalizat, ARIBIC (Artificial Intelligence-Based Indoor Cartography) a colectat si utilizat automat date pentru geamanul digital live al unui depozit. Rezultatele acestui proiect sunt acum traduse in produse comercializabile de catre furnizorul de intralogistica STILL din Hamburg.
Unde in depozit se afla paletul pe care il caut? Cate spatii de depozitare mai sunt disponibile in depozitul meu? Acestea si intrebari similare apar zilnic in practica, mai ales atunci cand actiunile manuale distorsioneaza datele din sistemul de management al depozitului. Adevarata transparenta in depozite si hale de productie poate fi obtinuta doar cu harti digitale care inregistreaza si vizualizeaza locatia obiectelor si zonelor folosind un geaman digital, in timp real. Aceasta solutie este deosebit de interesanta din punct de vedere economic daca datele necesare sunt colectate automat si, mai mult sau mai putin, „in treacat”. Proiectul de cercetare ARIBIC, care a fost finalizat, a investigat modul in care ar putea fi implementat un astfel de proces automatizat de colectare a datelor. Dennis Schüthe, manager de proiect la STILL, cunoaste solutia: „Am colectat datele necesare pentru geamanul digital printr-o setare de senzori in stivuitoarelor industriale care simulau senzorii care vor fi integrati in viitor. Aceste date sunt apoi combinate intr-o reprezentare digitala a mediului, transferata in cloud si imbogatita cu informatii semantice. Acolo, inventarul poate fi comparat cu sistemul de management al depozitului si discrepantele identificate in mod automat”. Aceasta harta imbogatita ofera informatii live despre depozit, deoarece stivuitoarele industriale se misca constant si actualizeaza harta in timp real. Acest lucru creeaza un geaman 3D digital „viu”, care reduce volumul de munca si imbunatateste semnificativ calitatea datelor.
Optimizarea holistica a proceselor din depozit
Pentru companii, reprezentarea in timp real a depozitului lor este o cheie importanta pentru optimizarea proceselor din depozit. „Pe langa localizarea transparenta a sistemelor de transport fara sofer si manuale, optimizarea rutelor si a structurilor de depozit este o valoare adaugata majora a unui geaman digital. Exista, de asemenea, posibilitati de inventariere in timp real si de comanda automata a materialelor datorita unei legaturi cu Sistemul de planificare a resurselor intreprinderii. Siguranta in depozit este, de asemenea, mult imbunatatita prin capacitatea de a identifica infrastructura, defectele sau iesirile de urgenta blocate, in harta 3D”, adauga Dennis Schüthe. Cu constatarile si rezultatele tangibile, proiectul ARIBIC a creat o baza valoroasa pentru aplicatii digitale versatile in domeniul intralogisticii si al optimizarii depozitelor.
Matthias Merz, Senior Director Intralogistics Software Solutions: „In urmatorii doi ani, ma astept ca rezultatele proiectului sa fie dezvoltate in aplicatii specifice si integrate in produse comerciale”. Inca de anul viitor, STILL va incepe implementarea rezultatelor cercetarii in produse practice, incepand cu instalatii proof-of-concept in medii reale.
Proiectul ARIBIC
Proiectul ARIBIC s-a derulat din martie 2021 pana la sfarsitul anului 2023 si a implicat nu numai managerul principal STILL, ci si Institutul de Tehnologie Karlsruhe (KIT), Universitatea din Toronto cu laboratorul STARS si producatorul canadian de senzori LeddarTech. Proiectul a fost finantat de Ministerul Federal German al Economiei si Tehnologiei (BMWi) si Programul de Asistenta pentru Cercetare Industriala al Consiliului National de Cercetare al Canadei (NRC IRAP). Furnizorul de intralogistica din Hamburg, STILL, a contribuit cu OPX iGo neo, un preparator autonom de comenzi deja bine echipat cu senzori si camere video.