MAPEI este unul dintre cei mai mari producatori de adezivi si substante chimice pentru industria constructiilor din lume
MAPEI inseamna in traducere „Materiale auxiliare pentru constructii si industrie” si este unul dintre cei mai mari producatori de adezivi si substante chimice pentru industria constructiilor din lume. Dezvoltarea companiei s-a bazat pe trei principii antreprenoriale: specializarea productiei, calitatea cercetarii si prezenta internationala, fapt ce a facut posibil ca MAPEI sa ajunga, dupa mai bine de 75 de ani, unul dintre cei mai importanti producatori de materiale speciale pentru constructii pe plan mondial.
Etape in reabilitarea betoanelor: I. Determinarea cauzei de degradare II. Alegerea sistemului de reabilitare III. Pregatirea stratului suport IV. Pasivizarea armaturilor V. Refacerea sectiunii VI. Consolidarea elementelor din beton armat
I. Determinarea cauzelor de degradare Furnalul numarul 5 din incinta ArcelorMittal Galati este realizat cu structura mixta, beton-otel. Din cauza acumularii de gaze din trenurile de fonta, acumulari de gaze preponderent in sectiunea centrala si mai putin spre traveile marginale, structura din beton s-a degradat continuu, neexistand practic decat o masura slaba de protejare a acestor elemente. Din acest motiv, elementele deschiderilor centrale sunt mult mai afectate decat cele marginale, impunandu-se masuri extreme de reparare si consolidare. Efectul imediat al agresivitatii chimice datorat gazelor acumulate de la caldarile de fonta topita in deschiderile centrale s-a transpus printr-o carbonatare accelerata a elementelor din beton, corodoarea armaturilor si prin efectul de marire a volumului acestora si exfolierea stratului de acoperire cu beton, toate acestea ducand in final la degradari substantiale ale elementelor. Adancimea de carbonatare la planseul din beton armat s-a realizat prin extragerea unor carote care au fost supuse testului cu fenolftaleina concentratie 1%. S-au stabilit astfel adancimi de la 2-3 cm in unele locuri pana la aproximativ 10-12 cm in alte locuri, ceea ce duce in final la concluzia ca fenomenul de carbonatare a afectat in profunzime planseul, acesta avand o grosime de aproximativ 15 cm. La stalpi si grinzi, adancimea de carbonatare s-a determinat prin pulverizare succesiva de fenolftaleina concentratie 1%, aceasta ajungand in unele locuri pana la 10 cm. Ca urmare a testelor efectuate, conform SR EN 14630-2007 s-a decis scoaterea armaturilor din mediul acid prin indepartarea completa a stratului de acoperire inclusiv cu circa 1-2 cm dincolo de armaturi la toate elementele din beton armat.
Starea initiala a structurilor din beton II. Alegerea sistemului de reabilitare s-a facut tinand cont de cauzele de degradare, de natura betoanelor precum si de compatibilitatea materialelor folosite cu stratul suport.
|