Cresterea nivelului calitatii vietii in ceea ce priveste inclusiv mediul interior locuit, cu reducerea concomitenta a consumului de energie si a nivelului de poluare a mediului inconjurator, sunt in centrul preocuparilor permanente ale specialistilor si ale forurilor de decizie din domeniul constructiilor.
Astfel, in conformitate cu Directivele Europene si legislata nationala in vigoare, incepand cu data de 31 decembrie 2020, toate cladirile care necesita autorizare de construire trebuie sa indeplineasca cerintele de eficienta energetica, respectiv sa fie de tip nZEB (nearly Zero Energy Building – cladiri cu un consum energetic aproape egal cu zero). Aceste cerinte, definite in normativele in vigoare, limiteaza consumul anual specific de energie primara in functie de destinatia cladirii si zona climatica a amplasamentului acesteia, emisia anuala de CO2 si stabilesc cuantumul de utilizare a surselor de energie regenerabila.
Detaliile arhitecturale si solutiile tehnice pentru instalatiile cu rol de asigurare a energiei termice, iluminatului, conditionarii aerului, etc., au fost adoptate astfel incat sa fie asigurata incadrarea parametrilor energetici in limitele prescrise pentru cladirile nZEB. Dintre aceste solutii performante amintim izolatiile termice din vata minerala bazaltica si polistiren cu grosimi sporite, variind intre 10 si 40 cm, in functie de pozitia elementelor de constructie, tamplaria din profile de aluminiu cu trei randuri de sticla, sistemul propriu de ventilare centralizata a apartamentelor cu recuperare de caldura si umiditate, cate o linie de recirculare a apei calde menajere pentru fiecare din cele doua parti ale instalatiei de alimentare cu apa in vederea optimizarii consumului, nodurile pe fiecare palier pentru evidenta consumului de energie termica, apa rece, apa calda, cu acces asigurat fara a crea deranj proprietarilor apartamentelor.
Avand in vedere tendintele actuale si avantajele multiple oferite, productia de agent termic pentru incalzire si/sau racire si pentru prepararea apei calde de consum se va realiza centralizat in spatiul tehnic de la parterul fiecarui bloc, prin prevederea inclusiv a doua cazane cu putere instalata de numai 50 kW fiecare, cu functionare cu combustibil gazos sau solid (peleti). In scopul asigurarii aportului de aer necesar arderilor a fost instalata deja aductiunea de aer, care trece prin subteran, moderand temperatura aerului exterior, eliminandu-se in acest fel riscul de a se atinge temperaturi negative in spatiul tehnic.
De asemenea, in componenta elementelor cosului de fum instalat a fost inclus si un racord cu orificiu pentru montajul unui limitator reglabil de tiraj, care va mentine o depresiune aproximativ constanta in canalele de racordare la cosul de fum.
Curatarea si verificarea periodica facila a sistemelor de evacuare vor fi asigurate prin cele patru usite de curatare dispuse la distante aproximativ egale intre ele, prima fiind pozitionata la baza cosului de fum. Condensatul format in interiorul tubulaturii de samota, care intra in contact direct cu reziduurile din gazele de ardere, se va evacua cu ajutorul unei pompe speciale, dupa ce a fost colectat la baza.
Cel mai inalt sistem de cos de fum Leier instalat pana in prezent in Romania, avand o inaltime totala de 38,50 m, diametrul interior de 20 cm, cu dimensiunile exterioare de numai 40×40 cm, a fost pozitionat in proximitatea centrului de greutate al planului constructiei, astfel incat nu este expus intemperiilor majore si, inaltandu-se discret deasupra nivelului acoperisului tip terasa, nu afecteaza din punct de vedere estetic arhitectura/designul constructiei.
Cosurile de fum apartinand familiei de produse cu cea mai larga arie de utilizare, Leier Multikeram, dispun de certificare W3G, adica indeplinesc simultan cerinta de rezistenta la focul cauzat de aprinderea accidentala a depunerilor de funingine si insensibilitate la umiditate. In cazul celor mai moderne si eficiente generatoare de caldura, care functioneaza cu combustibili gazosi, lichizi sau solizi, folosind tehnica condensarii, se impune identificarea si prevederea unor solutii constructive de evacuare adecvate noilor conditii de exploatare.
Eficienta, siguranta in functionare si libertatea deplina in ceea ce priveste adoptarea tipului de generator de caldura si combustibil, respectiv schimbarea ulterioara a acestora, au fost argumentele si avantajele principale luate in considerare, pentru care, ca rezultat al unei colaborari stranse intre dezvoltator, proiectant de specialitate si producator, sistemul de cos de fum Multikeram a fost implementat cu succes in proiectul de dezvoltare a importantului ansamblu rezidential prezentat, obiectiv in curs de realizare in municipiul Constanta.