Sistemul Leier Durisol intruneste toate avantajele lemnului si betonului
Un avantaj important al elementelor Durisol este ca sunt rezistente la umiditate. Aceasta caracteristica este importanta mai ales iarna, deoarece rezistenta la transfer termic a elementelor nu se modifica nici la temperaturi scazute si nici la umiditate relativa ridicata. Aceasta proprietate, respectiv caldura acumulata in samburii de beton, este foarte avantajoasa din punct de vedere al consumului de energie termica.
Sistemul de zidarie Leier Durisol se compune din 9 tipuri de elemente diferite. Aceste elemente compatibile sunt potrivite pentru executarea unui perete prevazut cu centura sau a unui perete curent, respectiv pentru realizarea tuturor detaliilor de rezistenta. Avantajul sistemului Durisol este ca are o structura si o suprafata uniforma, astfel finisarea va fi mai putin costisitoare. Specialistii firmei Leier determina in baza documentatiei tehnice de executie necesarul de elemente, care au fost realizate pentru structuri verticale, compuse din pereti portanti exteriori si interiori. Modularea elementelor sistemului permite ca lucrarile de constructii sa poata fi continuate facil. Elementele cele mai frecvent utilizate sunt cele de tip DSs 37,5/12 in cazul peretilor exteriori, cu izolatie termica din polistiren, iar DM 25/16 in cazul peretilor portanti interiori.
Procesul tehnologic de constructie
- Trasarea
Se traseaza punctele fixe, care marcheaza colturile si intersectiile peretilor interiori, golurile de usi si ferestre.
- Executarea primului rand
Se aseaza prima data elementele din dreptul punctelor fixe (colt, gol de fereastra sau de usa). Primul rand se monteaza pe un strat de mortar avand grija ca suprafata superioara sa fie orizontala. Urmatoarele randuri de elemente se monteaza uscat, fara mortar. Elementele se vor taia doar in caz de necesitate, in orice forma sau unghi, manual sau mecanizat, la parapeti sau in locuri unde lungimea portiunii de perete nu coincide cu lungimea de modulare. In cazul in care coltul de perete difera de 90 de grade, elementul curent N se va taia la unghiul dorit.
- Executarea urmatoarelor randuri
Urmatoarele randuri de elemente pot fi montate numai dupa intarirea mortarului de poza de sub primul rand. Montarea celui de-al doilea rand incepe de la colturi, cu asezarea elementelor fara rosturi si cu respectarea regulilor de executie a lucrarilor de zidarie. Trebuie asigurata de asemenea compactarea betonului, manual sau prin vibrare in asa fel incat in zid ca sa se evite existenta golurilor neumplute. In cazul intreruperii turnarii betonului se recomanda utilizarea mustatilor de otel in vederea asigurarii continuitatii structurii samburilor. Se folosesc mustati de 40 cm lungime, introduse in betonul proaspat pe o adancime de 20 cm. Astfel se va asigura conlucrarea miezului de beton.
- Betonare
La atingerea unei inaltimi corespunzatoare (3-4 randuri de elemente) urmeaza umplerea golurilor cu beton. Sistemul de pereti Leier Durisol se comporta ca o structura de pereti din beton simplu sau beton armat, avand capacitatea de a prelua incarcarile aferente. Betonarea se poate realiza manual sau mecanizat. In cazul caselor familiare se lucreaza in general manual. Turnarea betonului se va face astfel incat materialul sa ajunga in cantitate suficienta si in primul rand de elemente Durisol. Trebuie acordata atentie deosebita calitatii betonului pus in opera si umplerii fiecarui gol.
- Intarirea peretelui
Pe parcursul umplerii golurilor elementelor cu beton este necesara intarirea (armarea) peretelui la colturi si in unele intersectii de pereti ale structurii. La colturi si in unele noduri se aseaza orizontal bare de otel beton avand diametrul de 8-10 mm, cu petrecere de 1.50-1.50 m in ambele directii, la fiecare patru randuri. La intarirea golurilor se vor utiliza cate doua bare de 8 mm, montate vertical si orizontal, cu petrecere de 50 cm, avand lungimea in functie de dimensiunile golurilor. La cladiri cu mai multe nivele intarirea peretilor se executa in baza unor calcule de rezistenta.
- Executarea buiandrugilor la goluri de usi si ferestre
La executarea buiandrugilor se utilizeaza jumatati de elemente universale asezate pe muchie. Prin indepartarea peretelui interior ale elementelor se obtine un spatiu orizontal in care se monteaza armatura din buiandrug. Jumatatile de elemente se aseaza pe o sprijinire, care poate fi indepartata numai dupa intarirea completa a betonului turnat in buiandrug. La goluri cu deschideri mai mari pot fi utilizate si elemente cu inaltimea de 50 cm, dar in aceste cazuri este necesara sprijinirea lor laterala. Sprijinul poate fi indepartat numai dupa intarirea betonului turnat in santul creat.
- Executarea centurii
Centura se executa cu elemente de centura de 15 cm latime, prevazute cu izolatie termica.
- Amplasarea instalatiilor
Pe parcursul lucrarilor de constructii deseori se impune inglobarea in pereti a conductelor pentru instalatii. Cea mai mare problema o reprezinta conductele de apa, care au, de regula, un diametru mai mare. Exista doua solutii de rezolvare: introducerea tevilor in golurile elementelor inainte de umplerea acestora cu beton sau montarea de polistiren in locurile prevazute pentru conductele de apa, care dupa turnarea betonului se indeparteaza. Conductele cu diametru mai mic se pot amplasa in nuturile create ulterior.
In cazul in care doriti sa aflati mai multe despre elementele de zidarie Durisol, faceti clic pe poza prezentata mai jos sau cereti oferta de pret ori alte informatii de la persoana de contact a firmei Leier Rom Srl, folosind butonul corespunzator.