Solutii Hoval pentru a alege cea mai buna pompa de caldura

Ghidul oferit de Centrul de Testari pentru Pompe de Caldura din Elvetia

80% din casele noi din Europa sunt echipate cu pompe de caldura. Va sfatuim cum sa o alegeti pe cea mai buna pentru casa dumneavoastra sau pentru orice alta destinatie. Un sistem de incalzire bazat pe o pompa de caldura este caracterizat de durabilitate, intretinere economica si costuri reduse de operare. Datele Eurostat arata ca incalzirea constituie inca un procent semnificativ din costurile de intretinere ale unei case. Acesta este motivul pentru care, sistemul proiectat si construit in mod profesional este extrem de important pentru proprietarii locuintelor.
Cum construiesc altii?
In Elvetia, 75% din casele nou construite sunt prevazute cu pompe de caldura. In Austria, Germania, Finlanda si Norvegia se instaleaza pompe de caldura in fiecare a treia casa construita, Franta inregistrand un coeficient similar. De asemenea, instalatiile cu boiler in casele vechi se inlocuiesc cu pompe de caldura. In Suedia, fruntasa la acest capitol, aproape jumatate (700.000) din totalul caselor sunt dotate cu pompe de caldura.

Subventii si ajutoare
Uniunea Europeana sustine politica de ecologizare, prin urmare in majoritatea statelor europene se pot obtine subventii pentru astfel de proiecte. In Franta, de exemplu, se poate deduce 50% din costul de achizitie al pompei de caldura din impozitul pe venit. In Suedia, Germania, Elvetia si alte numeroase tari europene, exista diverse scheme de reduceri si stimulente financiare pentru reducerea costurilor investitiei si uneori a celor operationale cu cateva zeci de procente.

Cum functioneaza o pompa de caldura?
Folosind 1 kWh de energie electrica, pompa de caldura "pompeaza" 2÷4 kWh de energie termica de la sursa de caldura in incaperi, oferind efectiv 3-5 kWh de energie termica. Se poate spune ca ¾ din caldura care incalzeste casa provine din energia acumulata in sol, apa sau aer, si doar ¼ de la centralele termice.

Cu alte cuvinte, daca incalzim casa cu curent electric, utilizarea pompelor de caldura va permite sa reduceti valoarea facturilor de electricitate cu 75%.


Avand in vedere preturile curente ale titeiului si gazelor naturale, inseamna ca incalzirea este de aproape 4 ori mai ieftina decat cea pe combustibil si de 2 ori mai ieftina decat cea pe baza de gaze. In prezent, aceasta solutie de incalzire este cea mai ieftina in majoritatea statelor europene.

Cum poti alege cea mai buna pompa de caldura din marea de oferte?
Pompele de caldura genereaza caldura termica din energia ambientala gratuita prin intermediul unui ciclu din 4 etape

1. Agentul frigorific din pompa de caldura este supus evaporarii. Cantitatea uriasa de energie necesara pentru acest scop este obtinuta din energia ambientala (aer, sol, apa).
2. Vaporii agentului frigorific sunt incalziti la o temperatura ridicata prin comprimarea acestora intr-un compresor. Energia electrica este utilizata pentru functionarea compresorului.
3. Vaporii agentului frigorific sunt incalziti (devin lichizi) si elibereaza energia stocata in interior (aproximativ 75% "energie de evaporare" + 25% energie de antrenare) sub forma de caldura catre sistemul de incalzire.
4. Agentul frigorific este extins si ciclul incepe din nou.

Bineinteles, se poate incepe prin a naviga printre ofertele individuale ale producatorilor si compara pur si simplu diferite modele existente. Dar de ce sa pierdeti timp cand altcineva a facut acest lucru pentru dumneavoastra? Centrul de Testari pentru Pompe de Caldura (Swiss Pump Test Center) publica diverse masuratori ale performantei pompelor de caldura. Testarile acopera inclusiv stabilirea puterii calorice si a coeficientilor de putere termica.
Controlul este efectuat in conformitate cu standardul de control EN 14511 intitulat "Aparate de conditionat aerul, grupuri de racit lichide si pompe de caldura cu compresoare antrenate prin motor electric pentru incalzirea si racirea spatiilor" si standardul EN 14825 "Aparate de conditionat aerul, grupuri de racit lichide si pompe de caldura cu compresoare antrenate prin motor electric pentru incalzirea si racirea spatiilor".
SCOP si COP - cum se compara ofertele pentru pompele de caldura?
Pentru a putea compara doua lucruri, acestea trebuie aduse la un numitor comun. Referitor la pompele de caldura, asta inseamna compararea aceluiasi lucru in aceleasi conditii. Pe scurt, avem nevoie de parametri care sa permite utilizatorului obisnuit sa compare eficienta energetica a diverselor pompe de caldura fabricate de diversi producatori si sa estimeze costurile aferente producerii energiei necesare pentru incalzirea locuintei dumneavoastra.

Astfel, in cazul pompelor de caldura folosim ca parametri COP (Coeficientul de Performanta) si noul SCOP (Coeficientul de Performanta Sezonier), in conformitate cu standardul EN 14825. De exemplu, pompele de caldura aer-apa sunt masurate la valori ale temperaturii aerului la exterior de +10, +7, +2, -7 si -15°C.

Valorile COP arata indicele de putere termica in raport cu energia electrica de intrare. Cu cat valoarea este mai mare, cu atat mai rentabila si mai eficienta din punct de vedere energetic este pompa de caldura.
Pe de alta parte, SCOP este coeficientul de putere termica obtinut sau necesar pentru a incalzi cladirea pe durata intregului sezon rece raportat la puterea electrica consumata pe durata intregului sezon rece. Avand in vedere ca se poate calcula destul de usor energia necesara in sezon pentru ca rezulta din parametrii de consum masurati, energia electrica consumata pentru fabricarea unei pompe de caldura este mai greu de estimat, mai ales in cazul pompelor de caldura cu aer.

ERP - in plus, noua directiva europeana simplifica si mai mult viata consumatorului prin stabilirea clasei energetice pentru pompele de caldura in raport cu coeficientul SCOP care este indicat in tabelul de mai jos. Asadar, pompele de caldura din clasa A+++ sunt cele mai rentabile din punct de vedere energetic, ceea ce inseamna ca indicele SCOP al acestora este gal cu sau mai mare decat 5.10.

Masuratori din 2015
Cele mai recente masuratori pentru pompele de caldura, efectuate de Centrul de Testari pentru Pompe de Caldura din Elvetia, sunt din anul 2015.

In categoria:
  • Pompele de caldura aer/apa pentru parametrii SCOP in conditii de clima moderata: doua pompe de caldura Hoval au obtinut cele mai bune rezultate: "Belaria Twin I" SCOP 3,9 si "Belaria® twin IR" SCOP 3.8.
  • Pompe de caldura sol/apa: piata continua sa fie dominata de doua pompe care au obtinut aceeasi valoare a coeficientului COP - 6.3.: una din ele este pompa Thermalia® produsa de Hoval.
Belaria - pompa de caldura aer/apa
Thermalia® - pompa de caldura sol si apa
Pompa de caldura aer/apa Belaria® foloseste energia din mediul ambient pentru a incalzi locuinta si apa. Ca atare, aceasta pompa este extrem de eficienta si ofera un raport pret / performanta atractiv. Chiar si pentru renovari ale unor cladiri mai vechi – unde cerintele de sistem impun temperaturi de peste 60°C, pompele de caldura aer/apa conventionale sunt depasite. Insa cu pompa de caldura aer/apa Belaria® se poate utiliza aerul proaspat pentru a-l transforma in energie la temperaturi joase de -20°C.

Din acest motiv, pompele de caldura aer/apa sunt prevazute in unele cazuri cu radiatoare suplimentare care acopera cererea in orele de varf la temperaturi de exterior foarte joase. Continutul de caldura in aerul ambiental este folosit pentru a produce energie termica pentru intreaga locuinta folosind electricitatea pe post de energie antrenanta. 1 kW de electricitate poate produce pana la 5 kW de caldura. Pompele de caldura aer/apa de la Hoval pot fi folosite inclusiv pe timpul verii pentru a racori climatul in interiorul locuintei. Aceasta functie de confort extinsa este integrata in modelele de pompa Belaria® alese.
Pompa de caldura sol si apa Thermalia® obtine energie valoroasa din sol sau apa subterana. Cu un coeficient COP verificat de pana la 6.6 pentru a obtine mai multa caldura din puterea consumata decat orice alta tehnologie folosita pentru pompele de caldura. 1 kW de electricitate poate produce intre 4.5 si 6.6 kW de caldura.

Pompa de caldura Thermalia® se poate integra in orice tip de aplicatie, de la simple locuinte de familie pana la cladiri rezidentiale, comerciale sau constructii edilitare de medie dimensiune. In versiunea standard, pompele de caldura pot genera temperaturi de fluiditate de 60-62°C. Modelul H poate produce temperaturi chiar pana la 70°C, drept pentru care pompa poate functiona cu radiatoare conventionale, un aspect important de luat in calcul atunci cand se renoveaza cladiri vechi sau se modernizeaza sisteme de incalzire. Toate modelele sunt prevazute cu functie de racire pasiva.

Cum se realizeaza instalarea unei pompe de caldura sol?


In cazul in care doriti sa aflati mai multe despre pompa de caldura, sursa de energie - sol sau apa Thermalia , faceti clic pe poza prezentata mai jos sau cereti oferta de pret ori alte informatii de la persoana de contact a firmei Hoval Srl, folosind butonul corespunzator.
Produse mentionate in articol
Pompa de caldura Thermalia
 
Pompa de caldura Thermalia

Pompele de caldura Thermalia® sunt disponibile intr-o gama completa avand clasa de eficienta energetica A++ sau A+++, pentru case unifamiliale, case multi-familiale sau cladiri comerciale. In versiunea standard, echipamentele au temperatura pe tur de 60 - 62°C, iar in versiunea H au pana la 67°C. Gama de puteri variaza in functie de fiecare model de la 5,8 la 181,1 kW. Toate modelele sunt disponibile cu functie de racire pasiva. Doua trepte de putere determina o functionare optima, eficienta ridicata si durata mare de viata.

BIM
Brosura
Specificatii
BIM
Vezi detalii
Card produs
Categorii
Pompa de caldura
Pompa de caldura
Echipament de incalzire, schimbator de caldura, cos de fum
Echipament de incalzire, schimbator de caldura, cos de fum
Instalatii mecanice
Instalatii mecanice
Constructii

Fereastra, izolatie, caramida, adeziv, ...

Instalatii mecanice

Cazan, ventilator, baterie sanitara, ...

Instalatii electrice

Intreruptor, releu, camera video, cablaj, ...

Echipamente

Mobilier urban, stivuitor, mobila de birou, ...

Unelte

Software CAD, aparat de masurat, utilaj, ...