Proiectarea eficienta a ventilatiei din spatiile de lucru
Sistemele de ventilatie industriala centralizata destinate utilizarii in hale de productie trebuie sa indeplineasca anumite criterii si sa ofere o calitate adecvata a aerului, ceea ce se traduce in sanatatea si siguranta sporita a lucratorilor, avand un impact pozitiv asupra bunei desfasurari a proceselor tehnologice si a produselor stocate.
Scopul utilizarii ventilatiei mecanice in instalatiile industriale, in depozite si hale de productie este asigurarea calitatii corespunzatoare a aerului pentru angajati si mentinerea microclimatului adecvat in incaperi. Calitatea optima a aerului consta in asigurarea unor parametri precum: cantitatea de aer proaspat introdus, cantitatea de aer viciat evacuat, puritatea, umiditatea si temperatura. Mentinerea parametrilor adecvati este deosebit de importanta in halele de productie, unde efectul secundar al productiei este adesea emisia crescuta de noxe.
In astfel de aplicatii industriale, la locul de munca exista riscul depasirii concentratiilor admise de poluanti in aer - ceea ce duce la o amenintare la adresa sanatatii si a calitatii vietii umane, riscul de incendiu ca rezultat al depasirii concentratiilor admise de substante inflamabile sau uzura mai rapida, deteriorarea si chiar defectarea utilajelor. In cazul depozitelor, ventilatia adecvata mentine curatenia in incaperi (depozitele farmaceutice), prelungeste durata de depozitare a produselor (depozite de produse alimentare), evacueaza cantitatile excesive de caldura si umiditate (depozite textile).
Ventilatia industriala si influentele asupra locului de munca
Volumul halelor si depozitelor de productie difera de la caz la caz, realizate cu precadere pe un singur nivel. Ventilatia se proiecteaza in functie de locul, spatiul si organizarea activitatii din hala, care depinde de tipul de productie (plasarea utilajelor, a echipamentelor de productie, a structurilor de sustinere, a carucioarelor si a vehiculelor de transport). Proiectarea ventilatiei mecanice in astfel de instalatii necesita o analiza atenta a ciclului de productie, cantitatea si tipul poluarii, caldura, umiditatea si zonele de ocupare. Ventilatia mecanica se poate realiza prin ventilatie centralizata cu tubulatura sau prin echipamentele de ventilatie descentralizate (unitati de acoperis fara tubulatura). Datorita inaltimilor mari de montaj si posibilitatilor limitate de insertie a tubulaturii – se recomanda a doua optiune. Acesta ofera multe avantaje, care sunt descrise in detaliu in continuarea articolului.
In functie de solutie, putem distinge intre ventilatia generala, care acopera intreaga facilitate sau ventilatia pe zone, care deserveste o parte a cladirii sau un grup de statii de lucru. Pentru a obtine o eficienta cat mai ridicata, se apeleaza la o combinatie ce implica utilizarea simultana a ventilatiei pe zone si ventilatiei generale. Pe langa schimbul de aer si filtrare, trebuie luata in considerare prepararea (incalzire, racire, umidificare sau uscare). Metoda de tratare a aerului rezulta din specificitatea instalatiei si din asigurarea conditiilor adecvate de confort termic pentru angajati.
Centrul de service Rolls-Royce din Gdynia, Polonia - studiu de caz
Rolls-Royce este lider global in productia de sisteme de propulsie utilizate pe uscat, pe mare si in aer. Compania este prezenta pe cinci piete globale: aviatia civila, aparare, maritima, energie si energie nucleara. Rolls-Royce este prezent in Polonia in trei locatii - in Gniewno, Cracovia si Gdynia. Acesta din urma opereaza Sea Service Center, furnizand servicii in domeniul service-ului si intretinerii sistemelor marine Rolls-Royce. Se ocupa, de asemenea, de comercializarea, vanzarea si furnizarea de echipamente si piese de schimb noi in zona intregii Marii Baltice.
Centrul de service are in jur de 80 de angajati in Gdynia, 30 in fabrica si 50 de angajati, care formeaza o echipa mobila de ingineri de service. Pentru a asigura confortul muncii si un microclimat adecvat al incaperilor, in cladire a fost utilizat un sistem de ventilatie descentralizat format din trei unitati de ventilatie RoofVent®. Acestea sunt amplasate central cu o carcasa compacta, echipata cu doua ventilatoare, schimbator de caldura cu eficienta ridicata, sistem de incalzire si racire - mentinand o temperatura confortabila a aerului.
Un avantaj suplimentar este oferit de elementul central al sistemului de climatizare pentru interior, distribuitorul vortex de aer - patent Hoval, cunoscut sub denumirea de Air-Injector. Este atat de eficient incat, comparat cu alte sisteme, necesita cu 25% pana la 30% mai putin debit de aer pentru a obtine conditiile dorite.
Prin intermediul utilizarii sistemului de ventilatie industriala RoofVent® se inregistreaza urmatoarele economii:
- Pot fi utilizate unitati cu un debit mai mic de aer, economisind costurile necesare investitiei
- Mai putin aer trebuie sa fie manipulat, se economiseste astfel energie necesara operarii
- Necesarul de caldura pentru ventilatie scade, care la randul sau reduce costurile de operare.
Solutiile bazate pe echipamentele de ventilatie industriala RoofVent® indeplinesc criteriile exigente de igiena - aerul de alimentare este curat, filtrat. In cazul utilizarii tubulaturii, exista o nevoie suplimentara de curatare a conductelor de ventilatie - ceea ce ridica costul utilizarii sistemului. Lipsa tubulaturii pentru ventilatie inseamna, de asemenea, o eficienta mai mare a panoului de control, ca urmare a lipsei pierderilor de presiune. Unitatile de ventilatie industriala RoofVent® sunt livrate gata pentru conectare, datorita acestui aspect, lucrarile de planificare si instalare sunt minime.
In cazul in care doriti sa aflati mai multe despre sistemul de ventilatie industriala RoofVent®, faceti clic pe poza prezentata mai jos sau cereti oferta de pret ori alte informatii de la persoana de contact a firmei Hoval Srl, folosind butonul corespunzator.