Principalele avantaje ale utilizarii unui sistem solar UltraSol
De ce sa optam pentru energia solara?
Forumul Economic Mondial a lansat Raportul privind riscurile globale pentru anul 2018. Potrivit expertilor chestionati, factorii de mediu care variaza de la conditiile climatice extreme pana la esecul de a ne adapta la schimbarile climatice, ar trebui sa fie preocuparea noastra principala.In ultimul timp, fenomenele extreme nu mai sunt evenimente singulare, izolate, ci fenomene la scara larga. Asistam la intensificarea fenomenelor meteorologice ca: furtunile, inundatiile si secetele, toate avand consecinte considerabile in plan social si economic.
Incalzirea oceanelor si topirea ghetarilor au dus la cresterea nivelului marii, provocand inundatii in regiunile de coasta si reducerea suprafetelor construibile. Iar eliberarea unei cantitati enorme de CO₂ din solul dezghetat al tundrei, ca si incalzirea apei marii intensifica continuu efectul de sera.
Efectele? Mediteraneizarea unor suprafete cu clima temperata: veri caniculare si uscate, producerea unor serii intregi de dezastre naturale, de la inundatii masive in timpul iernii la distrugerea padurilor in timpul verilor caniculare. Se inregistreaza de asemenea si modificari ale vegetatiei specifice: acest lucru duce in mod automat la transformari esentiale in domeniul industriei alimentare, dar si la diminuarea dramatica a diversitatii speciilor.
De asemenea, in contextul unor depozite limitate, combustibilii fosili sunt mult prea pretiosi, iar utilizarea lor pentru incalzire ar trebui sa se faca doar acolo unde nu exista alternativa.
Acestia nu sunt utilizati numai la incalzire, lucrurile importante din viata de zi cu zi sunt produse prin utilizarea combustibililor fosili: medicamente, mase plastice, produse de intretinere corporala si cosmetica, ambalaje, folii, chimicale si substante chimice, lacuri si vopsele, fibre artificiale, infrastructura (asfaltul), ingrasamintele.
Avand in vedere punctul critic catre care ne indreptam, pentru a asigura atat de bunastarea planetei cat si a noastra, ca indivizi, este momentul sa ne reconsideram optiunile si sa facem alegeri mai economice si sustenabile.
Stiati ca soarele radiaza atata energie pe suprafata Pamantului cata consuma omenirea intr-un an? Mai mult, energia produsa de radiatiile solare este garantata pentru inca 5 miliarde de ani.
Radiatiile soarelui pe an:
2.55 × 1017 kWh/an = 255 milioane de miliarde kilowatt pe ora.
Radiatia solara si componentele acesteia:
Radiatie directa: radiatie fara schimbare de directieRadiatie difuza: radiatie proportionala rezultata in urma reflectiei
Radiatia totala = radiatia directa + radiatia difuza.
Cantitatea anuala de energie disponibila pe m² este de aprox. 1000 kWh. Aceasta cantitate corespunde cu aprox. 100 litri de petrol sau 100 m³ de gaz natural.
Cum functioneaza un sistem solar de incalzire
Colectoarele termice solare (panourile) sunt montate pe un acoperis in bataia soarelui de unde pot absorbi energie termica solara. Fluidul solar (un amestec de glicol si apa) circula prin colectori cu ajutorul unei pompe cedand caldura unui boiler de stocare a apei. Atunci cand utilizatorii au nevoie de apa calda, apa din rezervorul de stocare alimenteaza consumatorii de apa calda. Cand temperatura din boiler nu este suficienta pentru satisfacerea nevoilor de consum, generatorul clasic de caldura se activeaza pentru definitivarea temperaturii din boiler. Durata lui de functionare se reduce considerabil in cazul utilizarii panourilor solare, iar uneori pornirea lui poate sa nu fie necesara deloc.Rezultatul? In fiecare luna, proprietarii de cladiri platesc o factura mai mica pentru energia utilizata la incalzire si protejeaza in acelasi timp planeta.
Tehnologia de utilizare a energiei solare – trecut si prezent
Tehnologia ce utilizeaza energie solara nu este nicidecum o dezvoltare recenta; de fapt, dateaza de la mijlocul anilor 1800, din perioada revolutiei industriale atunci cand primele sisteme de energie solara s-au dezvoltat pentru a incalzi apa, acestea producand aburi utilizati la punerea in functiune a echipamentelor industriale. De-a lungul timpului s-au realizat insa evolutii importante ale tehnologiei. De exemplu, noua gama de produse UltraSol reprezinta o inovatie proiectata sa indeplineasca cerintele actuale de calitate superioara, eficienta maxima si instalare facila.Sticla anti-reflexie a panoului solar nu are doar scop estetic ci estesingur o imbunatatire tehnologica esentiala, functia de baza fiind aceea de a asigura o reflexie minima a razelor solare. Astfel, se maximizeaza randamentul solar. Prin acoperirea cu antireflex a panoului solar, lumina se reflecta mai putin, permitandu-i acestuia sa stocheze mai multa caldura.
Cadrul de aluminiu aluFrame al acestor panouri are un design special, turnat sub presiune, cel mai mare din Europa fabricat folosind aceasta tehnica. Beneficiile sale vin sub forma unui cadru fara sudura, care ofera un nivel mult mai crescut de stabilitate. UltraSol si UltraSol eco, fiecare dintre acestea fiind disponibile pentru montaj vertical, cat si orizontal, au fost proiectate pentru a avea o inaltime si greutate extrem de scazute. Datorita sistemului de instalare si a kit-urilor hidraulice gata de conectare, toate panourile solare sunt potrivite pentru orice metoda de instalare – cu incastrare pe acoperis, pe acoperis plat sau ca o structura de sine statatoare.
Diferente intre panourile solare fotovoltaice si panourile solare termice
Sistemele fotovoltaice si sistemele termice solare sunt cele doua mari tehnologii de energie solara disponibile la ora actuala. Fotovoltaica foloseste tehnologia semiconductorilor pentru a transforma razele solare in energie electrica. Prin urmare, panourile fotovoltaice functioneaza numai atunci cand soarele straluceste si trebuie cuplate cu alte mecanisme de generare a energiei pentru a asigura o furnizare constanta de energie electrica.Sistemele termice solare utilizeaza un tip de oglinzi pentru a concentra lumina soarelui. Lumina soarelui concentrata este apoi utilizata direct ca sursa de caldura. in plus, deoarece energia termica solara produce numai caldura, ea are marele avantaj de a putea stoca energia termica produsa. Este recomandat ca un boiler solar sa fie cat mai mult dezvoltat pe verticala pentru o stratificare cat mai buna a temperaturii.
Un alt avantaj este economia de spatiu care se poate realiza prin utilizarea panourilor solare termice. Ca o comparatie, un sistem fotovoltaic solar ar putea utiliza pana la 10 m² de spatiu pe acoperis, spre deosebire de doar 3-4 m² pentru un sistem solar termic. Acest lucru se datoreaza eficientei sale ridicate. Panourile solare termice pot transforma in jur de 90% din radiatii in caldura, in timp ce panourile fotovoltaice au o eficienta intre 15% si 20%.
Radiatiile infrarosii (undele de caldura) transporta mai multa energie decat radiatia luminoasa vizibila de care depinde cea mai mare parte a fotovoltaicii. Eficienta este de asemenea castigata prin faptul ca nu este necesara transformarea energiei luminoase in energie electrica.
Directorul tehnic Hoval Romania, Costel Iordache (inginer in instalatii) raspunde in randurile de mai jos celor mai intalnite intrebari legate de alegerea, functionarea si instalarea sistemelor solare.
Care sunt principalele aspecte pe care trebuie sa le luam in considerare atunci cand alegem panourile solare?
Elementele principale pe care trebuie sa le luam in considerare sunt: suprafata de absorbtie (in acest sens, merita sa precizam ca panourile UltraSol de la Hoval au o suprafata de absorbtie de 2,5 m² - una din cele mai mari de pe piata la ora actuala), eficienta solara care poate fi regasita in specificatiile tehnice si pozitionarea acoperisului pentru a permite orientarea cat mai favorabila a panourilor. Importanta este si capacitatea solara pe metru patrat, care difera de la o zona la alta, la noi in tara, zona cu cele mai multe zile insorite fiind Campina-Breaza. Un alt aspect esential este ce ne dorim de la panouri. De exemplu, pozitionarea unghiulara tine cont de destinatia ulterioara a sistemului; pentru ACM – panourile trebuie sa fie montate la un unghi cat mai mic fata de orizontala, iar pentru aport la incalzire – la cel putin 45°C. Bineinteles, foarte important este si numarul de consumatori (ocupanti) permanenti.
Sunt panourile eficiente in zilele innorate?
Panourile termice solare utilizeaza radiatia solara pentru a genera energie, avand insa randament si in cazul luminii difuze, ceea ce inseamna ca vor incalzi apa si in zilele innorate, dar cu fractie de aport mai mica. In timp ce cele mai mari cantitati de energie sunt generate in lunile de vara, un sistem termic poate, in mod normal, sa contribuie foarte mult la nevoile energetice ale unei gospodarii primavara, toamna si iarna. Este de asteptat ca un sistem sa produca intre 50 si 70% din cerintele anuale de apa calda ale unei gospodarii in cazul unei locuinte unifamiliale. Randamentul transferului de caldura este insa avantajat atunci cand temperatura exterioara e mai mare.
Cat de importanta este orientarea acoperisului in ceea ce priveste randamentul panourilor?
Orientarea si gradul de inclinare sunt esentiale. Importanta este de asemenea si pozitionarea localitatii, intrucat razele soarelui trebuie sa fie perpendiculare pe suprafata. Pentru Romania unghiul de inclinare este de 45 grade. Pentru a obtine rezultate foarte bune dintr-un sistem solar termic, acoperisul clientului va trebui sa fie orientat catre soare atunci cand radiatia soarelui este relativ puternica. Pentru a obtine cele mai bune rezultate, acoperisul va trebui sa fie orientat catre sud, insa orientarile spre Est si Vest au demonstrat de asemenea rezultate bune. Comparand Estul cu Vestul, constatam ca randamentul de absorbtie este mai bun in cazul orientarii spre V, deoarece temperatura exterioara este mai mare dupa-amiaza.
Este incalzirea piscinei importanta?
Randamentele sunt foarte bune in cazul piscinelor. Intrucat piscina este o dotare incadrata la categoria "premium" pentru a incalzi ecologic, eficient si economic este foarte important sa se opteze pentru panouri solare. Piscina clientului reprezinta o investitie financiara semnificativa. Incalzirea piscinei permite familiei si oaspetilor clientului sa se bucure de aceasta investitie pe tot parcursul anului.In cazul piscinei interioare, suprafata de absorbtie a panourilor trebuie sa fie jumatate din luciul de apa. Pentru piscinele exterioare, necesarul este de 2/3 din luciul de apa.
Pot sa folosesc un sistem solar cu apa calda pentru afacerea mea si sa reduc astfel costurile in instalatie?
In general, sistemele solare de apa calda pot avea grija de cea mai mare parte a nevoilor de apa calda pentru intreprinderi, spitale, cladiri de birouri, instalatii industriale si fabrici, pentru a numi cateva. Aceste tipuri de aplicatii utilizeaza, in general, un volum mare de apa calda si pot beneficia foarte mult de un sistem solar de apa calda menajera. Gradul de acoperire pentru astfel de aplicatii este de 20-40%, insemnand reducerea facturilor la apa calda menajera.
Ce se intampla cu panourile solare in timpul iernilor foarte geroase?
Panourile solare sunt in siguranta cand in cadrul mentenantei se verifica limita de inghet a glicolului, si eventual setata in automatizare o temperatura de protectie inghet, printr-o inversare a transferului de caldura, de la boilerul de apa calda in panoul solar.
Ce se intampla cu panourile solare in cazul zilelor caniculare?
Este important sa nu se supradimensioneze necesarul de panouri, se poate ajunge in situatia de supratemperatura pe panourile solare, mai ales atunci cand nu exista consum. Un exemplu negativ este reprezentat de panourile solare montate la casele de vacanta. Temperatura de stagnare este temperatura atunci cand nu exista consum, iar panoul sta in soare, aceasta este temperatura maxima pe care o poate atinge panoul. In cazul Hoval este de 167 grade, care trebuie sa fie mai mica decat temperatura de autodistrugere a glicolului, care variazaa in functie de producator. Glicolul polimerizeaza, capata o textura gumata si colmateaza tevile.
Este posibila instalarea panourilor solare pe cladirile vechi/deja construite daca nu au fost incluse in proiectul initial?
Da, luand in calcul variabile ca: tipul de acoperis, materialul din care este construit, pentru a alege astfel sistemul optim de prindere. Importanta este si verificarea starii acoperisului pentru a ne asigura ca suporta cu succes greutatea. Astazi, panourile sunt din ce in mai subtiri si usoare (36 kg pentru panoul UltraSol de la Hoval) se poate opta pentru mai multe puncte de sprijin in cazul sistemului de prindere pentru o distributie mai larga a greutatii. Atunci cand se realizeaza evaluari pentru instalarea unui sistem solar, cea mai importanta este insa expunerea la soare.
Care este durata de viata a unui sistem solar?
Exploatate in mod corespunzator si protejate de inghet, cel putin 20 de ani.Un sistem solar modern cuprinde o varietate de componente. Asigurarea ca fiecare componenta individuala este de o inalta calitate si ca intregul sistem este instalat profesional reprezinta cheia pentru crearea unei solutii eficiente si durabile. De exemplu, panourile solare Hoval UltraSol au certificare solara Keymark.
Care sunt avantajele Solar Keymark pentru consumatori?
- produse de inalta calitate (testari de randament pe aceleasi conditii de intrare)
- garanteaza ca produsul vandut este identic cu produsul testat
- confirmarea faptului ca produsele sunt testate in totalitate in conformitate cu standardele relevante
- eligibilitatea pentru subventii.
Calculator solar - simplu, rapid si complet gratuit
Pentru a veni in ajutorul clientului, Hoval a dezvoltat calculatorul solar pentru a realiza simulari rapide ale proiectelor pe care le dezvoltati. Aveti nevoie sa stiti consumul anual de energie pentru prepararea apei calde, inclusiv zona recomandata pentru panourile solare? Care este numarul perfect de rezervoare de apa pentru proiectul clientului? Aflati in raportul Hoval:
- Consumul energetic pentru prepararea apei calde
- Zona de panouri solare, inclusiv tipul recomandat
- Randamentul campului colector
- Economia realizata la combustibil.