Iata cum preveniti amprentele vizibile cauzate de dibluri
De zeci de ani, sistemele compozite de izolare termica exterioara s-au dovedit a fi unele dintre cele mai eficiente si durabile metode de optimizare a performantei energetice a anvelopei unei cladiri. Faptul ca „fatadele care asigura economie de energie” au trecut testul timpului se datoreaza in mare parte ancorelor cu rozeta ETICS. Si totusi, in multe locuri de pe fatadele ETICS se pot vedea tipare inestetice de pete deschise si intunecate, cunoscute si ca „urme de ancorare”. O neplacere atat pentru locatari, cat si pentru constructori si proiectanti.
Ce reprezinta amprentele cauzate de dibluri?
Urmele de ancorare sunt pete temporare sau permanente vizibile pe o fatada izolata termic si tencuita, si care se evidentiaza in culori mai intunecate sau mai deschise pe fatada in sine, deasupra rozetei ancorei. Acest defect apare indiferent de materialul de izolare folosit. Desi nu afecteaza functionarea sistemului ETICS, acesta creste pe masura ce fatada imbatraneste si devine tot mai suparator din punct de vedere estetic. Urmele pot reaparea dupa cativa ani chiar daca fatada a fost refinisata.
Cauzele amprentelor de ancorare
Aparitia urmelor de ancorare poate avea mai multe cauze, printre care se numara locul in care este amplasata cladirea, orientarea suprafetei fatadei sau puntea termica (valoare Chi) a diblului. Capacitatile diferite de stocare a caldurii ale componentelor folosite (placi izolatoare, ancore, tencuiala) si pozitiile incorecte de fixare ale ancorelor pot provoca si ele aceste urme.
Orientarea fatadei descrie pozitia cladirii sau orientarea suprafetelor fatadelor. Adesea, aparitia urmelor de ancorare depinde de partea din care razele solare cad pe fatada sau de cat de mult sunt afectate suprafetele de conditiile meteorologice, respectiv de precipitatii sau umiditate (asa-numitele influente hidrice). Umezeala permanenta, precum si suprafetele fatadelor orientate spre nord, care sunt supuse unor conditii exterioare mai aspre, sunt in special predispuse la murdarire si la urme. Imediata apropiere a terenurilor agricole, a maselor de apa si a biotopurilor favorizeaza si ele aparitia urmelor de ancorare.
In cadrul ETICS, extinderea posibilelor urme de ancorare este asociata intotdeauna cu stratul de tencuiala ales. Exista multe tipuri diferite de tencuieli ce pot fi utilizate. In functie de tipul sau si de grosime, tencuiala
poate retine umezeala datorita proprietatilor sale si o poate elibera intr-o forma tintita. Cu cat aceste procese de umezire si uscare au loc mai uniform, cu atat mai putin va fi afectata de murdarire fatada.
Valoarea Chi, de cealalta parte, indica conductivitatea termica punctuala (denumita si punte termica) a ancorelor din sistemul ETICS, printre altele. Ca regula generala: cu cat valoarea Chi este mai ridicata, cu atat transferul termic punctual este mai mare. Acest lucru poate influenta si formarea urmelor de ancorare. Ca urmare a diferentei conductivitatii termice, stratul de tencuiala se usuca mai rapid deasupra discurilor ancorelor decat pe restul fatadei, fapt ce poate determina ulterior aparitia urmelor.
Tencuiala si ancora au capacitati diferite de stocare a caldurii. Ca regula generala: cu cat capacitatea termica specifica unui material de constructii este mai mare, cu atat acesta se incalzeste mai greu. Cu alte cuvinte, discul din plastic al ancorei, de exemplu, are o capacitate termica specifica de peste doua ori mai ridicata decat cea a tencuielii.
Este, asadar, usor de observat ca exista mai multi factori ce pot influenta formarea urmelor de ancorare. Acestea apar, in general, sub forma unor pete deschise sau intunecate pe fatade.
Cand sunt petele deschise, cand sunt intunecate?
Petele intunecate din zona discurilor ancorelor provin, de obicei, de la ancore fixate prea adanc si intr-un mod neprofesionist. Ele sunt umplute sau tencuite dupa ce au fost montate. Straturile mai groase de tencuiala rezultate peste ancore indica faptul ca fatada se va usca mai lent in aceste zone, deci va ramane umeda un timp mai indelungat. Acest lucru faciliteaza acumularea murdariei, algelor si ciupercilor. In aceste puncte, pe fatada vor aparea modificari intunecate de culoare, vizibil evidentiate.
Petele mai deschise, de cealalta parte, apar de obicei ca urmare a capacitatilor diferite de stocare a caldurii sau a conductivitatii termice diferite specifice componentelor. Combinatia dintre rozeta ancorei si stratul de tencuiala pastreaza caldura un timp mai indelungat decat suprafetele de tencuiala neperturbate. Aceasta zona se va usca mai rapid. Suprafata ramasa a fatadei va ramane umeda mai mult timp si va aduna murdarie pentru o perioada mai indelungata – zona de deasupra discurilor ancorelor va ramane luminoasa. Pe termen lung, ancorele vor deveni vizibile pe suprafata fatadei sub forma unor pete deschise la culoare.
Iata cum preveniti amprentele de ancorare!
Puteti preveni in mod eficient urmele de ancorare folosind acest procedeu simplu pe parcursul montarii. Folosind un instrument special, ancorele se monteaza incastrate si ingropate in materialul de izolare, intr-un mod controlat. Zona din jurul discului ancorei se taie cu instrumentul pentru montaj, iar materialul izolator se comprima automat sub rozeta atunci cand ancora este insurubata. Ulterior, in nisa dintre discul ancorei si suprafata fatadei se introduce complet un capac izolator. In acest fel, dupa montarea ancorei se va obtine din nou o suprafata omogena de fixare.
Suprafata, acum din nou nivelata, va permite o aplicare uniforma a tencuielii, astfel ca nu vor mai fi necesare retusuri ulterioare in zonele ancorelor ce nu au fost amplasate in punctele optime. In plus, diferentele de temperatura de pe suprafata placii izolatoare sunt reduse la minimum prin intermediul capacului izolator, iar capacitatea de stocare a caldurii este uniformizata de-a lungul intregii suprafete. In acest fel, se asigura permanent un schimb uniform si neperturbat de umezeala intre tencuiala si materialul izolator.
In urma cu 20 de ani, EJOT a fost primul producator care a dezvoltat montarea ancorelor ingropate – asa-numitul principiu STR. Urmele de ancorare pot fi evitate pe termen lung datorita ancorelor speciale EJOT STR si capacelor corespunzatoare pentru materiale izolatoare (polistiren sau vata minerala). Iar petele inestetice vor fi de domeniul trecutului.