Protectie eficienta impotriva radonului cu membranele BMI Icopal
Radonul este un gaz radioactiv inodor si incolor care se formeaza prin dezintegrarea radioactiva a uraniului din sol.
Gazul este generat in subteran si cea mai mare cantitate a lui se infiltreaza la suprafata, unde se disipa in conditii atmosferice normale. In aceste conditii, gazul nu constituie un pericol pentru sanatate. Cu toate acestea, atunci cand cladirile sunt construite pe un teren contaminat cu gaz, acesta se va infiltra in cladiri, prin deschideri, rosturi de constructie sau pori, unde va atinge o concentratie peste limitele normale, constituind un pericol pentru sanatatea locatarilor.
Cea mai periculoasa sursa din jurul nostru!
Cantitatea de radiatie la care esti expus anual in situatia in care concentratia de radon din casa este de 300 Bq/m³ este echivalenta cu aproximativ 100 de radiografii pulmonare. In Statele Unite ale Americii majoritatea spitalelor permit efectuarea a maxim 4 radiografii pe an!
Radonul este principala cauza in aparitia cancerului pulmonar la nefumatori, iar in cazul fumatorilor, radonul ocupa pozitia secunda dupa fumat. Potrivit studiilor internationale, la fiecare 100 Bq/m³ concentratie de radon are loc o crestere a riscului de a dezvolta cancer pulmonar cu 16% in comparatie cu persoanele expuse la concentratii inferioare valorii de 100 Bq/m³!
Care sunt masurile care pot reduce emisiile de radon pana la valorile normale?
Membranele anti-radon sunt dezvoltate special pentru soluri contaminate de substante chimice sau concentratii mari de gaz metan ori radon. Toate produsele sunt armate pentru a avea o rezistenta superioara si au in componenta o folie de aluminiu ce actioneaza ca bariera impotriva gazelor. Membranele sunt rezistente la marea majoritate a produselor chimice.
BMI Icopal vine in intampinarea clientilor cu doua tipuri de membrane anti-radon produse din bitum sau LDPE.
Membrane bituminoase - Fundament Antiradon 4.0 Speed Profile SBS
Membrane bituminoase modificate SBS cu ranforsare din tesatura de poliester de 250 gr/m² cu aluminiu si bitum modificat elastomeric, cu aditivi care asigura protectie impotriva coroziunii microbiologice. Partea superioara este finisata cu folie, iar partea inferioara este profilata.
Diferentele dintre membranele „traditionale” si membranele Speed Profile
Membranele cu tehnologia Speed Profile contin armaturi de noua generatie obtinute prin procesul de calandrare, datorita caruia tesatura armaturii este mult mai subtire si mai rezistenta, cu valori mult superioare celor traditionale si cu durabilitate incomparabil mai mare. Suprafata profilata a membranei permite incalzirea mai rapida a bitumului de la partea inferioara a membranei, la temperaturi mai joase decat la o membrana traditionala, reducand riscul „supraincalzirii”.
Avantajele membranelor cu tehnologie Speed Profile:
- Structura specifica a partii inferioare a membranei creste cantitatea de caldura absorbita
- Aderenta cu stratul suport si de-a lungul imbinarilor este mai omogena si mai durabila
- Timp redus de manopera si de consum de gaz
- Datorita calitatii armaturii, se asigura cei mai buni parametri la alungire si rezistenta
- Protectia suprafetei superioare impotriva actiunilor mecanice si a penetrarii radacinilor cu folie PP, conform tehnologiei speciale Icopal
- Rezistenta la perforare statica: 70 kg
- Rezistenta la coroziunea biologica a solului
- Durata de punere in opera 1 m² in 79 secunde (la o membrana obisnuita, in 120 secunde).
Membrane sintetice - Monarflex
Monarflex a dezvoltat o gama de membrane armate care indeplinesc cele mai exigente cerinte de protectie impotriva infiltratiilor de radon, dar care faciliteaza si un montaj usor si rapid.
Datorita straturilor multiple care intra in alcatuirea produselor, se evita aparitia fisurilor in corpul membranelor pe durata exploatarii.
Toate membranele sunt produse din polietilena de densitate scazuta (LDPE), lucru ce asigura flexibilitate si rezistenta chiar si la temperaturi scazute.
Romania este una dintre tarile europene cu cea mai mare degajare de radon din scoarta terestra, iar teritoriul tarii este cartat doar in proportie de 40%, in timp ce restul Europei este aproape 100% (Link Harta Radon).
Tu cand ai facut ultimul control medical al casei?
BMI Icopal colaboreaza cu singurul laborator din Romania autorizat de catre CNCAN ca Laborator notificat de incercari Radon „Constantin Cosma” – LiRaCC” (de la Universitatea Babes-Bolyai, din Cluj-Napoca). In cadrul laboratorului se desfasoara studii sistematice de radon in toti factorii de mediu, avand experienta si recunoastere internationala.
Poti afla daca esti expus iradierilor cu niveluri ridicate de radon natural din locuinta cu ajutorul unor capsule speciale care capteaza radiatia Alfa emisa de radon. Acestea sunt tinute in casa timp de 3 luni, iar ulterior sunt analizate in laboratoare care au aparatura speciala pentru detectarea radonulul. In functie de concentratia de radon rezultata se propun solutii de eliminare sau macar de reducere a concentratiei.