Pentru igiena apei potabile si pentru consumul de energie
Proiectarea unui sistem eficient, durabil si igienic de preparare a apei calde
Indiferent ca este vorba de un apartament, o casa unifamiliala sau de un complex rezidential, locuitorii se asteapta la un sistem de incalzire eficient si la o alimentare cu apa calda si rece de cea mai buna calitate.
Discutiile privind schimbarile climatice si conservarea resurselor au determinat consumatorii finali sa isi regandeasca abordarea fata de energie. Legislatia ca parte a “European Green Deal” creeaza o cerere crescuta de solutii eficiente de furnizare a energiei pentru cladiri. Atat proprietarii de cladiri, cat si dezvoltatorii imobiliari cauta din ce in ce mai mult optiuni adecvate, din punct de vedere tehnic. Cu toate acestea, nu este intotdeauna usor sa se descurce in jungla de solutii oferite si sa gaseasca sistemul potrivit pentru o constructie noua sau pentru un proiect de renovare.
Alimentarea cu apa calda centralizata sau descentralizata
Cele mai comune concepte de alimentare cu apa calda sunt sistemele centralizate sau descentralizate. Ambele solutii au justificarea lor si trebuie cantarite ca optiune pe baza avantajelor si dezavantajelor lor, argumentele fiind sustinute la toate nivelurile, de la faza de planificare a unui proiect pana la montaj si continuand cu avantajele si dezavantajele pentru utilizatorul final. Avantajele incalzirii centralizate a apei constau in varietatea formelor de energie cu care apa este de obicei incalzita prin intermediul sistemului de incalzire. Acestea variaza de la petrol, gaz, lemn si peleti la energie solara, energie geotermala si pompe de caldura. Odata cu introducerea incalzirii centralizate, care s-a impus ca sistem standard in constructia de locuinte incepand cu anii 1970, prepararea apei calde a fost in general legata de sistemul de incalzire centralizat.
Avantajele sistemelor descentralizate fata de sistemele centralizate
Cu modulele termice, apa este incalzita la nevoie, folosind principiul instantaneu. Acestea indeplinesc aceasta functie intr-o locatie centrala in locuinta, astfel incat toate robinetele sunt alimentate cu apa calda de acolo. Alimentarea cu apa calda la cerere asigura o cantitate minima de apa in sistem, ceea ce duce la mai putina stagnare. De asemenea, nu exista “incalzire” de la conducta de recirculare catre conducta de apa rece, ceea ce inseamna ca apa rece ramane rece. Datorita cantitatii mici de apa din sistem, este usor sa se asigure un schimb complet de apa de mai multe ori pe zi, in timpul utilizarii normale. Acestea sunt toate premise importante pentru o alimentare igienica cu apa si elimina mediul propice dezvoltarii germenilor si a bacteriei Legionella. Timpul de reactie extrem de rapid, combinat cu faptul ca apa nu mai trebuie sa fie transportata la consumator prin conducte lungi, asigura faptul ca apa incalzita iese imediat din dus sau robinet. Un confort care contribuie semnificativ la calitatea locuirii, si nu in ultimul rand, scade costurile, deoarece incalzirea apei doar la nevoie reduce energia necesara pentru a mentine apa calda disponibila; pompele pot fi eliminate, deoarece nu este necesara recircularea. Acest lucru usureaza bugetul de investitii si reduce costurile de operare in egala masura.
Fiabilitate in proiectare, economie de timp, mai putina munca de instalare si un buget redus
Indiferent daca este vorba despre o constructie noua sau de o renovare, factorul de timp este intotdeauna un punct critic pentru proiectant, instalator si pentru proprietarul cladirii. Si in acest caz, solutia de alimentare descentralizata cu apa calda depaseste clar solutia centralizata. Modulele termice au doar trei din cele cinci conexiuni obisnuite ale unui sistem centralizat cu recirculare. Aceasta inseamna ca doar trei tevi trebuie sa fie directionate in apartamente, iar mai putine tevi inseamna mai putina munca de instalare si canale de alimentare mai mici. Acest lucru se aplica atat pentru renovari, cat si pentru constructii noi. De exemplu, atunci cand se inlocuieste sistemul central clasic de incalzire a apei de incalzire pe gaz cu o combinatie intre o pompa de caldura si un modul termohidraulic, pot fi folosite cosurile de fum existente ca noi canale pentru tevi. Acest lucru elimina necesitatea unor lucrari de constructie plictisitoare si consumatoare de timp pe langa pereti si permite instalatorului sa economiseasca o cantitate mare de teava. In cele din urma, bineinteles, de acest lucru beneficiaza si rezidentul sau proprietarul casei, al carui buget este economisit, care are mai putine perioade de nefunctionare datorita timpului mai scurt de instalare si care isi poate folosi din nou locuinta mai repede.
Prepararea descentralizata a apei calde si distributie simultana de incalzire si racire de la Uponor
Cu modulele sale termice, Uponor ofera solutii eficiente si igienice pentru prepararea descentralizata a apei calde si, in functie de model, pentru incalzire si racire. Seriile Aqua Port (alimentare cu apa calda) si Combi Port (modul termohidraulic) sunt furnizate complet echipate. Acest grad ridicat de prefabricare industriala si calitate reduce erorile in proiectare, comanda si instalare. Combi Port si Aqua Port sunt compatibile si cu diverse surse de energie regenerabila, precum sistemele fotovoltaice sau solare. Aceasta ii permite proiectantului sa aleaga dintr-o gama larga de surse de caldura, ceea ce creste si mai mult eficienta energetica a sistemului.
In plus, experienta practica arata ca se poate economisi pana la o treime din timpul de instalare si configurare pentru intregul sistem. Acest lucru se datoreaza si faptului ca Uponor Combi Port au doar trei din cele cinci conexiuni obisnuite. Un alt avantaj este ca trebuie transportata mai putina teava la santier. Cu un timp de instalare care este cu pana la 30% mai rapid, cu economie de energie de pana la 40% si cu o calitate a apei potabile de 100%, solutiile Uponor pentru prepararea descentralizata a apei calde se numara printre sistemele care ofera cel mai inalt nivel de confort cu cel mai mic consum de energie.