Perete cortina Schüco pentru o suprafata de 12.000 mp
Cu cei 110 metri inaltime, Ana Tower este cea mai inalta cladire din sectorul 1 si a patra din Bucuresti. O impunatoare fatada din elemente ce atrage atentia trecatorilor si reprezinta punctul culminat al noilor cladiri de birouri dezvoltate in aceasta zona a capitalei. Pentru Alukönigstahl zgarie-norul reprezinta unul dintre cele mai reprezentative obiective finalizate in 2019. Deschiderile mari de sticla ofera celor din imobil imagini impresionate asupra orasului.
Orice proiect de asemenea anvergura inseamna pentru echipa Alukönigstahl implicare semnificativa in proiectarea fatadei, pentru reconcilierea cerintelor arhitecturale cu cele de proiectare si ale investitorului. Acest proces a durat mai multe luni de zile, pornind de la propunerea solutiei, proiectarea profilelor speciale, testarea in laborator a constructiei si apoi livrarea materialelor.
Tema a fost complexa: era vorba de o suprafata mare de perete cortina - 12.000 mp, cu inaltime mare - 25 de etaje, care trebuiau finalizate intr-un termen scurt: 8 luni. Solutia propusa de departamentul tehnic Alukönigstahl a fost un tip de constructie care si-a dovedit in ultimii ani eficienta atat ca performante tehnice cat si ca viteza de realizare: fatada unitized. Aceasta solutie este deosebit de versatila si a putut rezolva atat probleme de design arhitectural – alternanta intre zonele opace si cele transparente care au fost realizate intr-un sistem unitar, cat si tehnice.
Pentru a raspunde cerintelor statice din proiect, s-a proiectat o solutie speciala, pornind de la sistemul Schüco UCC 65 - perete cortina din elemente structurale, cu sticla lipita, fara capace exterioare. Solutia speciala a vizat profilele din aluminiu (montanti si traverse) calculate astfel incat sa suporte incarcarile din vant si greutatea proprie, panourile de sticla avand dimensiuni de 1400 x 4000 mm pe fatadele nord-est si nord-vest, respectiv 2400 x 4000 mm pe cea dinspre sud.
In plus geometria speciala a acestora contribuie la realizarea nivelului de atenuare fonica cerut in proiect. Asa cum se poate vedea, vitrajele si zonele opace sunt montate pe aceeasi structura. Pentru realizarea acestui deziderat si in conditiile eliminarii riscului aparitiei condensului, Alukönigstahl a proiectat un profil special din material plastic care elimina posibilitatea formarii puntior termice. Aceasta constructie a fost testata in laboratoarele GBD din Austria iar rezultatele incercarilor au confirmat calitatea solutiei tehnice.
Stereotomia parterului este diferita de restul fatadelor. Intrarea este clar marcata pe fatada prin portalul de acces si prin geamurile cu inaltimea impresionanta de 6,8 m. Constructia din aluminiu folosita a fost Schüco 60.SG, perete cortina structural cu capace pe verticala, un sistem robust, capabil sa suporte vitrajele foarte mari de la acest nivel.
Solutiile pentru anvelopanta turnului Ana Tower au fost gandite pentru realizarea unui ansamblu unitar, menite sa contribuie la edificarea unei cladiri moderne, sustenabile, care sa indeplineasca criteriile de certificare LEED Platinum.