Locuinta de 10 stele din Adelaide, Australia de Sud
Suntem entuziasmati sa va insotim intr-o calatorie in jurul lumiii, de data aceasta in Australia de Sud, unde casele primesc un rating bazat pe stele in functie de eficienta lor energetica.
O constructie noua de obicei primeste sase stele, dar intr-o suburbie linistita din Adelaide, Australia, puteti gasi o casa care obtine un rating maxim: 10 stele. Alimentarea acestei case cu energie electrica are nevoie doar de 3 megajouli pe an pe metru patrat. Prin comparatie: o casa de 6 stele ar avea nevoie de 83 de megajouli pe metru patrat, de aproape 30 de ori mai mult.
Aceasta casa este dezvoltata de SUHO. Katrin Foerster a stat de vorba cu Ruth Nordstrom si Geraldine Petit, mintile creative din spatele acestui proiect. Ele au inceput cu simularea initiala a casei de 10 stele si au progresat pornind de la diagrame volumetrice selectand materiale si tehnologii, folosind o serie complet noua de simulari. Acest lucru le-a dat celor de la SUHO o idee clara asupra modului in care sa procedeze, astfel incat sa poata implica producatorii si partenerii intr-un stadiu incipient.
Cheia acestei case ultra-eficiente este modul in care capteza caldura. In aceasta parte a lumii, temperaturile pot fluctua destul de semnificativ. Fiecare parte a casei este proiectata pentru a mentine temperatura constanta in interior, astfel incat rezidentii nu trebuie sa consume energie pentru incalzire sau racire. Orientarea spre nord, cu un acoperis ascutit, cladirea permite sa patrunda multa lumina naturala. De asemenea, este etansa si bine izolata, cu materiale care asigura masa termica, precum pardoseala din beton lustruit, cu un puternic impact vizual si cu stocare de nergie in acelasi timp.
Locuinta de 10 stele este, de asemenea, o casa inteligenta, cu functii care reduc activ emisiile, precum solutia hibrida cu energia solara si cu un sistem de ventilatie care recupereaza caldura din aerul evacuat al cladirii. Sistemul este sustinut de tehnologia ABB-free@home. Aceasta este legatura cruciala dintre functiile automatizate ale casei si rezidenti, care o pot controla prin smartphone, unitate de perete sau comanda vocala. ABB-free@home ofera feedback direct cu privire la consumul de energie al fiecarui aparat, ajutand astfel utilizatorii sa traiasca intr-un mod eficient. Acest lucru se aplica si incarcatorului de vehicule electrice din exterior, unde designerii cu optat pentru cutia de perete ABB Terra AC. Sigur, compact si economic, se potriveste perfect pentru o casa durabila.
Ruth si Geraldine spuneau ca ceea ce le face sa fie mandre este faptul ca le-ar placea sa traiasca in aceasta casa, si se intelege cu usurinta de ce. Se simte ca o adevarata casa, sigura, si placuta, cu o legatura puternica intre interior si exterior, ca sa nu mai vorbim de gradina.
Sa speram ca vom vedea mai multe case ca aceasta in scurt timp.