Uponor si eMAG - un pas inainte catre incalzirea industriala sustenabila
Uponor a facut inca un pas spre incalzirea radianta sustenabila, dupa ce a oferit o solutie de incalzire optima pentru un depozit logistic care era, la momentul deschiderii, cel mai mare din Europa de Sud-Est.
Provocarea beneficiarului eMAG s-a transformat intr-un proiect gandit pentru viitor, cu costuri optimizate pe termen lung.
Cel mai mare retailer online din Romania a construit in comuna Joita, judetul Giurgiu, doua depozite logistice insumand 250.000 m². Fiecare dintre ele a venit cu o arhitectura proprie, nevoi specifice si activitate constanta in spatiul din interior.
De la provocare la pionierat
Cum incalzesti o hala de peste 120.000 m² in mod sustenabil, reducand costurile operationale prin eficientizarea consumului lunar de energie?
Provocarea a inceput in 2018, odata cu construirea primului depozit eMAG, care a insemnat un pionierat pentru incalzirea in pardoseala industriala.
Solutiile conventionale insemnau aer incalzit montat pe acoperis. Aerul cald urca, deci ar fi fost necesara o temperatura mai mare ca sa poata incalzi o hala imensa, la nivelul solului. Aceasta inseamna costuri ridicate pentru energie.
O suprafata de 120.000 m², echivalenta cu peste 10 terenuri de fotbal, are nevoie de solutii sustenabile pentru climatizare, care sa fie functionale si eficiente, din punct de vedere energetic, pentru o perioada indelungata de timp.
Optimizarea materialelor prin incalzirea suprafetelor active
Daca pana atunci incalzirea in pardoseala industriala insemna activarea intregii suprafete, pentru depozitul eMAG, Uponor, impreuna cu echipa de proiectanti, a venit cu o solutie gandita special pentru un spatiu imens, de 120.000 m²:
Zonele incalzite sunt extremitatile si alte zone ce insumeaza inca 40 - 45 km patrati, care distribuie o temperatura omogena in intreaga hala.
”Pentru aceasta au fost folosite produse Uponor care sunt agrementate pentru imbinarea in sapa, cu care se activeaza doar suprafetele perimetrale. Sistemele Uponor Quick & Easy si produsele noastre facute pentru imbinarea in sapa ne-au scos in fata, din punct de vedere tehnic si financiar. Am avut si sprijinul proiectantilor, Uponor fiind singurul brand pentru care au garantat functionalitatea in timp”, explica Mihai Istoc, Area Sales Manager Uponor, in Bucuresti si zona de sud.
O alta provocare a fost protejarea sistemului antiincendiu aflat la nivelui tavanului.
”Ne-au ajutat colegii de la Uponor Polonia (divizia PDS -Project Design Service) si au fost facute cateva simulari solicitate de beneficiar si de antreprenorul general. Din acestea a reiesit faptul ca, in cazul unor temperaturi foarte scazute, incalzirea instalata poate sa faca fata fara sa existe probleme de inghet la nivelul tavanului”, a completat Mihai Istoc.
Concluziile proiectului: Uponor, un partener pe termen lung
In proiectele de echipare a depozitelor eMAG au fost implicati antreprenorul general, beneficiarul si compania de instalatii responsabila pentru montaj.
„Daca la inceput antreprenorul general a fost sceptic in legatura cu solutia propusa de Uponor, dupa punerea in functiune acesta m-a sunat si mi-a spus ca se bucura ca s-a inselat cu privire la sistemul de incalzire in pardoseala perimetral. Si ca vrea sa discutam despre un proiect nou, pe care il are in lucru: o hala de depozitare pentru cei de la Metro” spune Mihai Istoc.
Al doilea depozit eMAG, cu o suprafata de peste 130.000 m², a fost construit in 2021, tot in comuna Joita. Si in acest caz, incalzirea a fost ingropata in structura de beton, tocmai pentru ca libertatea arhitecturala si de organizare a spatiului sa ramana la potential maxim pentru beneficiar.
Pentru intreg spatiul depozitului s-au folosit in jur de 130 de km de teava, cam cat distanta de la Bucuresti la Busteni.
In prezent, Uponor are in portofoliu mai multe depozite pentru clienti, care se bucura de solutii implementate adaptat la spatiul si nevoile lor.
Succesul proiectului din Romania a fost externalizat pentru noul depozit eMAG de langa Budapesta, construit in 2022. Solutia a fost adaptata pentru utilizarea pompelor de caldura, sub forma unei alte abordari sustenabile pe termen lung.
Solutiile de incalzire radianta industriala Uponor, prezente atat in cele trei depozite eMAG, cat si pentru alte depozite din zona de merchandising, au fost adaptate in functie de cerintele si nevoile beneficiarilor prin expertiza specialistilor Uponor.
Echipa Uponor implicata in proiect:
- Mihai Istoc - Area Sales Manager Uponor Bucuresti
- Razvan Diaconu- Technical Support Engineer
- Uponor Polonia, divizia PDC - centrul de inginerie care ofera expertiza pentru proiecte complexe.