Investitia de 42 de milioane de euro a transformat vechea banca intr-unul din cele mai frumoase hoteluri din Romania
Povestea hotelului incepe acum aproximativ 173 de ani, cand in locul sau cladirea de azi nici nu exista. Totul a pornit in 1848, atunci cand Iacob Marmorosch a hotarat sa infiinteze o banca. Este una din cele mai vechi banci din Romania, sub forma de casa de banca, in contextul renasterii politice si nationale a tarii.
Pastrand mostenirea vechii banci si venind cu o viziune exceptionala, grupul lituanian Apex Alliance Hotel Management a hotarat sa investeasca 42 de milioane de euro si sa restaureze vechea banca, transformand-o intr-unul din cele mai frumoase hoteluri din Romania.
Printre numeroasele realizari ale hotelului Marmorosch Bucuresti se numara si faptul ca este primul hotel din Romania care se alatura Autograph Collection Hotels (un portofoliul de hoteluri de lux administrate de Marriot International), fapt datorat nu doar locatiei si interiorului superb, cat si tehnologiei avansate ce a intrat in amenajarea interioarelor.
Provocarile proiectului
Ca in cazul tuturor hotelurilor, izolarea acustica e cel mai important aspect de urmarit. La proiectul Marmorosch, peretii acustici intre camerele de cazare, precum si intre camere si coridor s-au realizat cu sisteme de gips carton care sa ofere izolare fonica superioara, asigurand in acelasi timp cerintele impuse de securitate la incendiu.
Peretii Siniat tip S sunt construiti din doua subsisteme independente, fiecare format din structuri metalice, vata minerala si placi din gips-carton. In comparatie cu un peretii traditionali din zidarie, peretele Siniat tip S este mai performant cu peste 5 dB. Avantajul acestuia este dat de optimizarea configuratiei sistemului de gips-carton pentru reducerea transmiterii vibratiilor de pe o fata pe cealalta a peretelui. Ce inseamna asta? Vibratiile (zgomotul) generate de echipamentele electronice aflate intr-o incapere, atasate sau in contact cu o fata a peretelui (ex. boxa audio, televizor) sunt transformate din energie cinetica la nivelul fetei A a peretelui si nu se transmit catre fata B sub forma de sunet in cealalta incapere.
In cadrul proiectului de fata, peretii NIDA System S au fost particularizati in functie de rolul pe care il au, corelat cu functiunea spatiior pe care le separa (bai si camere, camere-camere/coridor si intre bai).
Pereti Siniat cu izolare acustica superioara
O caracteristica esentiala pe care o regasim in fiecare camera de hotel este izolarea fonica superioara ce ofera intimitate si confort oaspetilor. Acest lucru se poate obtine si in mediu residential utilizand placi de gips-carton Nida Acustic. Principalele sisteme acustice din gips-carton Siniat folosite la acest proiect au fost realizate cu aceste placi. Astfel, performanta de izolare la zgomot aerian – Rw [dB] este semnificativ superioara in comparatie cu sistemele care utilizeaza placi standard.
Suport pentru mobilier si echipamente electronice
Peretii dintre camere au fost realizati cu placi de gips-carton de inalta densitate – LaDura, in zonele care au necesitat fixarea mobilierului sau a echipamentelor electronice (televizor). Placa de gips-carton LaDura poate sustine greutati fixate intr-un punct pana la 65kg.
Amenajarea spatiilor de wellness cu placile AquaBoard
Zonele expuse constant la umiditate severa necesita produse si materiale specifice care sa reziste in timp. Pentru aplicatiile din zona piscinei interioare s-a folosit placa speciala, AquaBoard. Principala caracteristica a acesteia consta in absorbtia redusa a apei, prevenind astfel aparitia mucegaiului.
Solutii moderne pentru fatade cu placi de fibrociment Siniat Cementex
Fiind vorba de extinderea unei constructii existente realizata cu mult in timp urma, singura optiune viabila a presupus utilizarea unor solutii si produse noi si usoare care sa nu afecteze structura initiala. Inchiderea exterioara a cladirii din zona curtii interioare de lumina s-a realizat cu un sistem de fatada usoara termoizolatoare. Anveloparea cladirii pe zona curtii interioare s-a executat cu placa de exterior din fibrociment Cementex, rezistenta la actiunea mediului exterior.
“Cladirea existenta, pastrata in mare proportie, a trebuit sa fie reconfigurata si adaptata noilor cerinte de siguranta in exploatare, securitate la foc si estetica ale functiunii de hotel si in special ale standardelor stricte impuse de Marriott. A trebuit sa propunem solutii pentru pereti cu inaltimi foarte mari, exigente sporite de acustica la camerele de cazare, protectii pentru zone sensibile precum subsolurile sau spatiile exterioare, grosimi de pereti iesite din standard sau cerinte speciale de rezistente la foc. Am reusit sa gasim raspunsuri la toate aceste probleme impreuna cu echipa de la Siniat care a fost intotdeauna prompta si alaturi de noi de la faza de proiectare pana la urmarirea executiei pe santier. Am primit informatii detaliate legate de produse si a fost foarte usor sa le implementam in modelul nostru BIM, asadar recomand cu caldura colaborarea cu ei.” – Arh. Cristina Popescu – Cumulus Architecture