British International School, Timisoara si Centrul multifunctional Eden, Satu Mare
Proiectele au participat in urmatoarele categorii:
- „Cladiri non-rezidentiale”, cu British International School, Timisoara
- „Plafoane”, cu Centru multifunctional Eden, Satu Mare.
British International School, Timisoara
Constructor: Zavini Finisaje
Arhitect: Atelier 21
Localitate: Timisoara, jud. Timis.
Cladirea dateaza din 1910, cand s-a infiintat scoala de fete. A fost nevoie de renovare majora, insa obiectivul a fost pastrarea caracterului britanic al cladirii si extinderea sa cu spatii necesare sistemului de educatie modern. Scoala internationala British International School of Timisoara este prima scoala care opereaza la nivel de scoala primara si gimnaziu dupa curicula britanica, in aceasta zona a tarii.
Solutii si materiale utilizate:
S-a construit un intreg corp de cladire nou, cu sali de clasa si laboratoare. In spatiul mansardat s-au amenajat o sala de dans si spatii de relaxare. Pentru a reusi sa atinga standardele de eficienta energetica cerute, s-au izolat peretii din caramida cu vata minerala ISOVER TF cu grosime de 100-150 mm, iar exteriorul mansardei a fost inchis cu placi din ciment Aquaroc® si vata minerala de sticla ISOVER FORTE. Structura acoperisului si zonele de evacuare au fost protejate impotriva focului prin placare cu Glasroc® F Ridurit. Peretii de compartimentare au fost realizati cu placi din gips-carton rezistente la foc Rigips® RF si izolati cu vata minerala de sticla ISOVER AKUSTO. Coridoarele au fost placate cu Habito® - pentru rezistenta la lovituri zilnice. In sala de muzica s-au montat plafoane acustice usoare din materiale minerale, marca Eurocoustic.
Produse: Habito®, Glasroc® F Ridurit, Rigips® RF, Eurocoustic, ISOVER AKUSTO, ISOVER TF PROFI, ISOVER PLE.
Proprietar cladire: FSET Property Srl
Fotograf: Ovidiu Micsa
Echipa Saint-Gobain: Nicolae Pacuraru, Gabriel Golumbeanu, Laszlo Racz, Adrian Hirit.
Centru multifunctional Eden, Satu Mare
Constructor: Mamut Invest Srl
Arhitect: Matteo Bartolini
Localitate: Vetis, jud. Satu Mare.
Situat in localitatea Vetis, la 5 km distanta de Satu-Mare, acest centru cultural multifunctional a fost creat pe amplasamentul unei foste fabrici de ciment, transformata ulterior in unitate de productie pentru componente metalice. Obiectivul transformarii cladirii industriale intr-un centru cultural a fost acela de a aduce impreuna oameni pasionati de muzica disco, rock sau clasica si de poezie, dar si de a gazdui evenimente cu un numar mai mare de invitati. Spatiului i-au fost adaugate un bar cu specific - tip English pub, si o pergola - care sa compenseze cu umbra sa soarele si caldura din zilele de vara.
Solutii si materiale utilizate:
Cea mai dificila sarcina a fost aceea de a asigura o buna acustica. Desigur, si solutiile pentru izolare fonica sau de protectie la foc au necesitat o buna planificare si armonizare cu designul spatiului care sa poata gazdui diverse tipuri de activitati - fie de relaxare, fie concerte live.
Peretele dintre cele doua cladiri in forma de vagon a fost demolat, pentru a obtine un spatiu mai generos, iar pe suprafata celorlalti pereti au fost create deschideri cu ferestre care sa permita o iluminare naturala.
Pe plafon si pe anumiti pereti din interiorul fostului furnal s-au montat panouri acustice Rigitone® Activ'Air 8-18, iar in spatele acestora a fost utilizata vata minerala ISOVER AKUSTO, cu rol de atenuare a zgomotului. Suplimentar, tehnologia Activ'Air are rol activ de purificare a aerului.
Una dintre dificultati a constat in calibrarea solutiilor pentru protectia structurii metalice impotriva incendiului, astfel ca s-au realizat ample calcule care sa tina cont de masa structurii metalice alcatuite din stalpi si grinzi. Structura metalica a fost protejata impotriva incendiului cu ajutorul solutiilor Glasroc® F Ridurit. Peretii de compartimentare au fost construiti cu sisteme rezistente la foc, pe baza de placi Rigips® RF.
Produse: Rigitone® Activ’Air 8-18; Rigips® RF; Glasroc® F Ridurit; ISOVER AKUSTO
Proprietar cladire: Alexandru Horvat
Fotograf: Tiberiu Crisan
Echipa Saint-Gobain: Willi Heisu, Nicolae Pacuraru, Laszlo Racz, Adrian Hirit.