Jetrun, impreuna cu Euroklimat Italia a livrat si pus in functiune un sistem complex, format din 3 pompe de caldura cu capacitatea de racire de 70 kW si capacitatea de incalzire de 95 kW fiecare, pentru sera experimentala a Universitatii de stiinte Agronomice si Medicina Universitara Bucuresti.
Proiectarea de detaliu, montajul si automatizarea sistemului au fost asigurate de catre firma Engineering Project Development din Bucuresti.
Pompele de caldura deservesc centrale pentru tratarea aerului (CTA) Wolf, cate doua in fiecare celula, cu functionare in recirculare, pentru asigurarea racirii si dezumidificarii pe timp de vara si incalzirii pe timp de iarna.
Pe timp de vara pompele de caldura furnizeaza agent termic la 2°C catre doua baterii de racire in fiecare CTA. Pentru atingerea temperaturii si umiditatii relative optime, aerul este ulterior reincalzit intr-o baterie de incalzire, alimentata cu apa calda de pe circuitul secundar al pompei de caldura, reutilizand astfel caldura extrasa din spatiul deservit.
Sistemul instalat va permite in permanenta accesul la agent termic cald sau rece, atat iarna cat si vara, in functie de necesitatile de climatizare in cadrul programelor de cercetare ce se vor desfasura in aceste unitati de productie agricola experimentala.
In perioada urmatoare instalatia va fi testata in diverse scenarii de lucru, in functie de necesitatile experimentelor desfasurate in sera. Deja observam in functionare atingerea si depasirea parametrilor de selectie, in special atingerea unor diferente de temperatura mari intre primar si secundar, capacitate specifica agentului R290.
Proiectul se inscrie in eforturile de reducere a dependentei de sursele clasice de climatizare a instalatiilor agricole si reducere a costurilor cu energia primara, cu efect pozitiv asupra mediului, permitand ulterior replicarea solutiei si in alte locatii, inclusiv in practica.
Agentul frigorific folosit este R290 (propan), agent frigorific natural, monocomponent, cu impact redus asupra mediului (coeficient GWP - global warming potential subunitar). Astfel, solutia propusa de Euroklimat contribuie la decarbonizarea economiei si reducerea consumului de energie primara.
Pentru aplicatii industriale si comerciale cu R290, Jetrun EnergoEco ofera intreaga gama de pompe de caldura si chillere Euroklimat aer-apa sau apa-apa cu puteri pana la 700 kW per unitate, cascadabile.
Pentru utilizatorii rezidentiali, Jetrun ofera gama de pompe de caldura aer-apa monobloc Wolf CHA sau CHC de 7, 10 sau 16 kW, capabile sa dezvolte temperaturi pe tur de pana la 60°C, adaptate climei din Romania.