Compania Técnicas y Aplicaciones Frigoríficas Salmantinas se bazeaza pe lichidul de transfer termic formulat de Climalife pentru originea sa 100% vegetala, biodegradabilitatea sa si certificarea NSF HT1
Timp de 14 ani, Técnicas y Aplicaciones Frigoríficas Salmantinas S.L. (Tafrisa) a fost recunoscuta pe piata spaniola ca fiind o companie selectiva, competitiva si de calitate. Aceasta studiaza cu atentie nevoile clientilor sai si selecteaza echipamentele si produsele potrivite pentru a obtine cele mai bune performante in instalatiile de racire.
Doua fabrici de branzeturi de branza de oaie, Valle San Juan si La Antigua, ambii clienti ai Tafrisa si care au crescut considerabil in ultimii ani, trebuie sa isi adapteze instalatiile de racire. "Aceste fabrici de branzeturi au crescut considerabil intr-un timp scurt, introducand tehnologii noi, dar cu echipamente de racire independente. Proiectele lor respective vizau reorganizarea intregii productiei de frig cu o instalatie promitatoare pentru viitor".
Lichid de transfer termic din surse naturale sau petrochimice?
Instalatorul a analizat planurile generale de procesare pentru fiecare fabrica de branzeturi, cu noile echipamente care urmau sa fie construite, si a ales un sistem de amoniac indirect cu un lichid de transfer termic MPG traditional. Cu toate acestea, situatia economica dificila a fost confirmata de furnizorul sau de monopropilenglicol (MPG), cu o disponibilitate sub presiune si preturi MPG in crestere brusca.
Climalife a prezentat apoi alternativa din surse vegetale Greenway® Neo N, o noua formula NSF HT1.
"De indata ce am analizat caracteristicile tehnice ale Greenway® Neo N si am vazut ca, potrivit calculelor noastre, era cu aproximativ 10% mai eficient, nu am avut nicio indoiala. Faptul ca Greenway® Neo N este inregistrat NSF HT1 si este biodegradabil a facut ca decizia noastra sa fie si mai convingatoare. In plus, este o alegere coerenta pentru orice companie preocupata de mediu", explica Javier Sánchez, inginer industrial la Tafrisa.
O alta calitate dovedita a lichidului de transfer termic este durabilitatea acestuia. Tafrisa a comandat analiza Greenway® Neo N pentru a verifica starea sa, ca parte a intretinerii fabricii de branza Valle San Juan. Laboratorul Climalife a efectuat acest serviciu, iar analiza a confirmat ca "lichidul de transfer termic era in stare perfecta. Nu a existat nicio descompunere a Greenway® Neo N, nicio deteriorare a tevilor, nu am vazut murdarie, oxidare sau coroziune", spune Rufino Fuentes, directorul Tafrisa.
O singura instalatie in loc de mai multe sisteme
Cele doua instalatii de amoniac alimenteaza mai multe uscatoare, camere de maturare si camere stocare cu lichidul de transfer termic Greenway® Neo N pentru a regla atat temperatura in jurul valorii de +8°C, cat si umiditatea relativa. In uscatoarele de produse proaspete sunt necesare puncte de setare mai joase decat in camerele de maturare, ceea ce este esential in faza initiala a productiei de branza pentru a controla contractia produsului.
Diferenta dintre cele doua instalatii, in afara de volumul net (a se vedea tabelul de mai jos), consta in faptul ca "La Antigua" a instalat o masina de gheata cu stocare controlata care alimenteaza in fiecare zi de productie centrala cu apa rece la +1,5°C. Aparatul de gheata este echipat cu o serpentina reglata cu lichid de transfer termic Greenway® Neo N la -8°C, ceea ce contribuie la economia generala a instalatiei in doua moduri:
- Din punct de vedere economic: functioneaza in orele in care pretul energiei electrice este mai mic
- Energetic, cu un aspect dublu, pentru ca:
- Aceasta evita functionarea continua a masinilor.
- Se evita consumul de varf cu o productie de frig controlata pentru a raci un produs alimentar, cum ar fi zerul, care intra la +35°C si ar genera o cerere mare de frig.
Un sistem inovator de difuzie uniforma a aerului a fost, de asemenea, instalat in camerele de maturare pentru a avea o circulatie mai omogena, cu o miscare constanta inainte si inapoi care uniformizeaza contractia tuturor produselor. Acest lucru este esential pentru ambele fabrici de branzeturi.
Proiectele nu sunt inca finalizate, dar, incepand de astazi, ambele fabrici de branzeturi sunt convinse de alegerea lor si vor continua sa se dezvolte cu instalatiile cu Greenway® Neo N pentru a produce mii de tone de branza cruda de oaie. In concluzie, directorul de la Tafrisa este multumit de sistemele existente.
Valle San Juan | La Antigua | |
---|---|---|
Proiectele fiecarei fabrici de branza |
Transformarea echipamentelor independente si a camerelor de maturare + constructia unei hale de depozitare de 2000 m² pe doua niveluri pentru a depozita 1000 de tone de produse finite + constructia unei camere de maturare de 400 de tone + constructia a 7 camere de uscare de 400 de tone fiecare.
|
Prima faza: centrala + doua camere de maturare cu control al temperaturii si umiditatii + productie si rezerva de gheata cu Greenway® Neo N la -8°C. A doua faza: camera curata + camera de produse finite + reconversie de echipamente independente.
|
Data instalarii | Faza 1: mai 2021 Faza 2: martie 2022 Faza 3: in curs de desfasurare |
Faza 1: iunie 2021 Faza 2: octombrie 2022 Faza 3: in curs de desfasurare |
Obiective |
Camera de uscare (temperatura si umiditate mai scazute)
Camera de maturare (temperatura constanta si umiditate mai ridicata)
Recuperarea caldurii din condensatorul de amoniac pentru incalzirea lichidului de transfer termic
|
|
Capacitate de racire | 1286 kW | 715 kW |
Compresoare | 3 buc. MYCOM i160LM cu surub deschise | 2 buc. MYCOM i160MM cu surub deschise |
Agent frigorific | 900 kg de NH₃ | 750 kg de NH₃ |
Lichid de transfer termic | 12000 litri Greenway® Neo N | 12000 litri Greenway® Neo N |
Ulei | 430 litri PAO 68 Sunoco | ≈ 200 litri PAO 68 Sunoco |
Temperatura de evaporare / condensare | ||
Presiune | Circuit primar ±2,5-3 bari |
|
Capacitatea rezervorului tampon | 10000 litri rece / 6000 litri cald | 6000 litri rece / 3000 litri cald |
Debit |
Circuit secundar: mod rece 400 m³/h / mod cald 250 m³/h
Circuit primar: mod rece 320 m³/h / mod cald 200 m³/h
|
Circuit secundar: mod rece 256 m³/h / mod cald 120 m³/h
Circuitul primar: mod rece 180 m³/h / mod cald 90 m³/h
|
Consum de energie |
Economii de 10% cu Greenway® Neo N in comparatie cu MPG, datorita vascozitatii cinematice mai bune si calduri specifice mai mari.
|