Din 2020, UE impune noi standarde energetice pentru cladirile noi
In ultimii ani, conceptul de casa pasiva a luat amploare in tara noastra, deoarece romanii au inceput sa puna pret pe economisirea energiei, dar si datorita unei directive privind performanta energetica a cladirilor, care anunta ca incepand cu anul 2020 nu vom mai primi avize de construire daca planurile imobilului nu se refera la case care sa isi produca singure energia. Cu alte cuvinte, nu vom mai putea construi decat imobile cu un grad ridicat de inteligenta si cu un consum aproape egal de zero.
Atunci cand ne cumparam o masina ne intereseaza consumul, fiind unul dintre cele mai importante criterii de alegere. Ei bine, in cazul unei case pasive, consumul este aproape egal de zero - acesta fiind principiul care sta la baza noilor case. Nu inseamna ca aceste case nu consuma energie, ci ca isi produc singure necesarul. Aceste case se numesc "case pasive". Gradul ridicat de confort oferit de temperaturi interioare constante si uniforme, nivelul optim de umiditate sau prospetimea aerului sunt doar cateva dintre avantajele unei case pasive.
Desi costurile pentru constructie sunt mai mari cu aproape 30% fata de o locuinta normala, casele pasive permit reducerea costurilor pentru incalzire sau racire cu pana la 90% comparativ cu o casa existenta si cu pana la 75% comparativ cu o casa nou construita. Costurile ajung la 1.000 de euro pe metru patrat in medie, iar recuperarea investitiei se face in circa 10 ani.
Case pasive care demonstreaza ca adevaratul lux este in zona ECO
In momentul de fata, exista sute de mii de case pasive construite in toata Europa, in mod special in Germania, Austria, Suedia si Elvetia, conform statisticilor Passivhaus Institut din Germania.
Si in Romania s-au pus in practica astfel de proiecte, un exemplu fiind cartierul Amber Gardens din Otopeni, primul proiect rezidential din Romania cu locuinte verzi, inteligente. Ansamblul respecta in totalitate standardele de eficienta energetica, calitate si durabilitate a cladirilor, au un design modern, ofera un grad ridicat de confort, un mediu sanatos si siguranta.
Casele au o structura compacta care nu permite pierderea energiei, iar structura casei este realizata cu materiale de inalta calitate. Grosimea izolatiei este de patru ori mai mare fata de izolatia unei case traditionale, minimum 40 de centimetri de polistiren fata de 10 cm. Acest strat protector este foarte important, fiind o bariera in transferul de caldura nedorit intre interiorul cladirii si mediul ambient. Dincolo de materiale, casele din Amber Gardens sunt dotate cu aplicatii Smart Home, prin care proprietarul casei are posibilitatea de a controla temperatura, umiditatea, calitatea aerului, luminile si camerele de supraveghere oriunde s-ar afla. Locuintele consuma cu 90% mai putina energie fata de o casa conventionala.
Ventilatia cu recuperare de caldura, element esential in constructia unei case pasive
Pe langa panouri solare pentru apa calda, panouri fotovoltaice, pompa de caldura, sistem inovator de iluminat cu LED, sistem de protectie anti-inghet, sistem centralizat de aspiratie, vilele Amber Gardens sunt dotate si cu unitati de ventilatie cu recuperare de caldura de la Atrea.
Aceste sisteme micsoreaza substantial costurile de intretinere a casei, indiferent de sezon. Datorita aparatelor de la Atrea casa se aeriseste singura, avand permanent aer proaspat in interior fara a fi necesara deschiderea geamului. Grija umiditatii crescute, a condensului, problema lipsei aerului si asa numitul "efect de sera" nu exista. Aerul viciat este extras din casa prin grile de ventilatie, iar caldura sau aerul rece se transfera aerului de afara pe care centrala il introduce in casa dupa ce in prealabil il filtreaza. Pe langa avantajul economic, sistemele de ventilatie cu recuperare de caldura protejeaza in acelasi timp atat sanatatea cat si natura.
Avand in vedere ca mai este doar un an pana la intrarea in vigoare a DIRECTIVA 2010/31/UE A PARLAMENTULUI EUROPEAN SI A CONSILIULUI privind performanta energetica a cladirilor, este important sa fim informati, mai ales daca dorim sa construim o casa. Chiar si in cazul in care imobilul este construit, se pot aduce elemente cheie ale unei case inteligente cu ajutorul Atrea, care ofera sisteme de ventilatie cu recuperare de caldura ce pot fi montate chiar si dupa constructie. Indiferent de stadiul lucrarii, consilierii Atrea ofera solutia optima pentru alegerea modelului si instalarea unui sistem de ventilatie cu recuperare de caldura potrivit care ajuta constructia sa intre in randul caselor pasive.