Noile ventilatoarele VPVO si VDO
Riscul de incendiu se numara printre cele mai importante aspecte pentru proiectantii spatiilor publice, in special cele utilizate de un numar mare de persoane. Designerii si inginerii trebuie sa se asigure ca sistemul de ventilatie a carui sarcina principala este de a asigura tratarea adecvata a aerului, contribuie si la siguranta impotriva incendiilor. Monoxidul de carbon eliberat in timpul unui incendiu are un efect foarte pronuntat asupra sanatatii si de multe ori letal. Prin urmare, este absolut esential sa mentineti caile de iesire fara vapori toxici. Ventilatoarele din seria VPVO si VDO sunt proiectate doar pentru acest fel de serviciu.
Ventilatoarele VPVO asigura presurizarea aerului. Acest lucru inseamna in principiu ca ventilatorul creeaza o diferenta de presiune pozitiva in zonele de trecere, cum ar fi zona scarilor, liftului, cailor de aerisire etc. Aceasta impiedica fumul si alte gaze de ardere sa penetreze caile de evacuare de urgenta, asigurand o iesire rapida si sigura a tuturor persoanelor in caz de incendiu. Capacitatea maxima de aer a ventilatoarelor VPVO este de 113.000 m³/h.
La randul sau, ventilatorul VDO extrage fumul care se produce in timpul unui incendiu si elimina caldura excesiva dincolo de limitele spatiului deservit sau a cladirii. Ventilatorul mentine eficienta extractiei fumului in timp ce extrage continuu aer cu temperaturi de pana la 400°C timp de pana la 2 ore fiind destinat circulatiei continue a aerului in sistemele de ventilatie generale. La fel ca VPVO, ventilatoarele VDO sunt caracterizate printr-o capacitate mare de aer care atinge 108.000 m³/h.
Un sistem de control al fumului este un element structural esential al oricarei cladiri publice sau rezidentiale, deoarece functia sa principala este salvarea de vieti omenesti in caz de incendiu.