Noua serie de receptori pentru atic HL68

Noua serie de receptori pentru atic HL68

Daca evacuarea apei de ploaie de pe terasa sau acoperis nu este posibila cu ajutorul unor receptori standard (cu racord vertical) sau nu are sens, receptorii pentru atic reprezinta o solutie potrivita pentru suprafate mici de acoperis cum sunt cele ale teraselor, balcoanelor sau logiilor.

Datorita drenajului apei de ploaie in afara anvelopei cladirii, exista anumite avantaje, in special in cazul cladirilor rezidentiale:

  • termoizolatia nu este afectata si nu apar punti termice
  • nu va fi zgomot in interiorul cladirii (conducta de apa pluviala este in afara cladirii)
  • economie de spatiu: nu exista conducte in interiorul cladirii sau sub tavan
  • nu exista goluri in placa, prin urmare nu exista o slabire statica a plafonului
  • este o varianta eficienta din punct de vedere al costurilor, mai putine materiale, timp de lucru mai redus.

Exista totusi si cateva dezavantaje in cazul utilizarii acestei solutii, unul dintre cele mai importante fiind debitul redus pe care acesti receptori il asigura. Astfel, indiferent de producator, debitul asigurat de un receptor de atic (fie el si cu diametrul de 110 mm) rareori depaseste 1,0 l/sec. Astfel, numarul necesar de receptori este mai mare in comparatie cu numarul de receptori clasici.

Practic, receptorii de atic se etanseaza la nivelul membranelor de hidroizolatie si se echipeaza apoi cu un parafrunzar, indiferent de tipul de structura al acoperisului si straturile componente.

Apa de ploaie este drenata catre sistemul de canalizare ca urmare a existentei pantei acoperisului catre receptorul de atic instalat. In mod normal, un nivel redus al apei de ploaie de 35 mm si evacuarea orizontala a apei pluviale conduc la un nivel redus al capacitatii de scurgere, comparativ cu capacitatea de scurgere a unor receptori cu record vertical.

Spre exemplu, pentru o terasa cu suprafata de 200 m², daca luam in considerare o intensitate a ploii de 300 l/s × ha rezulta ca trebuie asigurata o capacitate de evacuare a apei de 6 l/sec.

Astfel, daca se doreste folosirea receptorilor de atic clasici, va fi necesar un numar de minim 6 bucati. Prin comparatie, daca se alege solutia clasica, un receptor cu racord vertical, (de exemplu HL3100THK - cu diametrul de evacuare vertical D75/110) sunt suficienti 2 astfel de receptori. 

Familia de receptori de atic HL68

Noua serie de receptori pentru atic HL68 a fost conceputa pentru designul modern al acoperisurilor plate, teraselor si balcoanelor. Pe langa inalta calitate a receptorului, acesta se caracterizeaza printr-o varietate larga de combinatii posibile in vederea drenajului unei game variate de structuri de terase si acoperisuri. 

Noua serie de receptori pentru atic HL68
Noua serie de receptori pentru atic HL68

In functie de tipurile de hidroizolatii utilizate, acesti receptori sunt echipati cu flanse de etansare din bitum, PVC sau FPO si sunt disponibili in diametrele uzuale de D50mm, D75mm si D110mm. Receptorii de atic pot fi comandati ca articol complet (element de drenaj si tub de evacuare) sau pot fi combinate intr-un sistem modular (element separat si tub de evacuare separat).

Proprietatile si avantajele familiei de receptori HL68:

  • Conectare sigura intre elementul de drenaj si tubul de evacuare datorita tipului de etansare dubla executata direct in procesul de injectie al tubului. Clema speciale de fixare livrata asigura siguranta ridicata la deconectare impotriva incarcarilor mecanice
  • Versiunea cu flansa de bitum (seria HL68H) este echipata cu o insertie integrata din otel inoxidabil, ce serveste ca protectie la flacara atunci cand elementul de drenaj este expus la flacara directa, utilizata in cazul membranelor bituminoase.
  • Aceelasi element de drenaj poate fi folosit atat pentru evacuarea standard a apei (cu parafrunzarul normal de colectare a frunzelor HL068.1E), cat si ca o scurgere de urgenta (prin utilizarea parafrunzarului de drenaj de urgenta HL068.1)
  • Prin combinatie cu un receptor de terasa instalat in zona terasei, seria HL68 poate fi de asemenea folosita ca o trecere etansa prin atic pentru o conducta cu D75mm (prin utilizarea garniturii HL0114D)
  • Noile accesorii de scurgere HL163 si HL164 pot fi combinate cu elemente de extensie (HL37N, HL3000, HL85N (H), HL340N) si inelul de drenaj HL180. Aceasta inseamna ca apa din toate straturile celor mai variate structuri de acoperisuri si terase (acoperis rece, acoperis cald, acoperis inversat ...) poate fi drenata in siguranta.

Capacitati de scurgere a seriei de receptori de atic HL68

Asa cum s-a precizat anterior, un dezavantaj al receptorilor de atic standard este debitul redus al acestora si ca urmare necesitatea utilizarii unui numar mai mare de astfel de receptori comparativ cu receptorii clasici cu record vertical.

Pentru a elimina acest dezavantaj, speciaistii de la HL au proiectat un sistem complet, astfel incat si in cazul acestor tipuri de receptori sa se poata obtine debite ridicate de scurgere. Astfel prin pozitionarea acestor receptori la nivelul stratului de difuzie si barierei de vapori se pot obtine debite de scurgere substantial marite.

Prin utilizarea accesoriilor familiei HL68 este posibil sa profitam de inaltimea mai mare a coloanei de apa si astfel sa atingem debite mult mai ridicate. Rezulta astfel, un numar necesar de receptori mult mai redus, un numar redus de gauri in atic si evident un numar mai redus de coloane de coborare, toate acestea conducand la reducerea costurilor.

Foto 1: Receptor de atic instalat  peste termoizolatie, la nivelul membranei de hidroizolatie. Cu un nivel al apei de 35mm, Capacitatea de scurgere : 0,88 l/s
Foto 2: Receptor de atic instalat la nivelul barierei de vapori. Cu un nivel al apei de 200mm (200mm- grosime termoizolatie), Capacitatea de scurgere : 3,13 l/s

Iata cum, pentru aceeasi structura a acoperisului, prin instalarea receptorului de atic la nivelul barierei de vapori, se obtine o majorare a debitului de aproximativ 3,5 ori.

Un alt avantaj al instalarii in acest mod este acela ca apa de ploaie se poate evacua imediat pe perioada desfasurarii constructiei de la nivelul membranei de difuzie si a barierei de vapori, astfel ca acoperisul se protejeaza de umezeala pana la instalarea termoizolatiei si a membranei de hidroizolatie.

Produse mentionate in articol
Receptori pentru acoperisuri, terase si balcoane HL
 
Receptori pentru acoperisuri, terase si balcoane HL

Receptorii de ape pluviale pentru acoperisuri si terase reprezinta parti esentiale ale sistemului de evacuare a apelor pluviale. In multe dintre cazuri acestor elemente nu li se acorda importanta cuvenita de catre beneficiar sau constructor si ca urmare, ulterior, apar nenumarate probleme de infiltratii in placa ce duc la necesitatea refacerii unei parti sau chiar a intregului acoperis sau terase.
HL ofera solutii pentru aproape orice tip de acoperis sau terasa deoarece pe langa gama larga de receptori cu diferite tipuri de flanse sau gulere pentru o compatibilitate perfecta cu tipul de hidroizolatie folosit, HL a dezvoltat si o gama larga de accesorii si elemente necesare evacuarii apei din diferite straturi (ex : terase inversate, acoperisuri verzi, etc.)

Brosura
Vezi detalii
Card produs
Categorii
Sistem de drenare a apei pluviale de pe acoperis
Sistem de drenare a apei pluviale de pe acoperis
Sistem de tuburi, fiting, rigola
Sistem de tuburi, fiting, rigola
Instalatii mecanice
Instalatii mecanice
Constructii

Fereastra, izolatie, caramida, adeziv, ...

Instalatii mecanice

Cazan, ventilator, baterie sanitara, ...

Instalatii electrice

Intreruptor, releu, camera video, cablaj, ...

Echipamente

Mobilier urban, stivuitor, mobila de birou, ...

Unelte

Software CAD, aparat de masurat, utilaj, ...