Prognoza pietei de constructii din Romania pana in anul 2017

Prognoza include analize detaliate privind sectoarele pietei de constructii si previziuni privind evolutia principalilor indicatori ai acestora

Prognoza pietei de constructii din Romania pana in anul 2017
Prognoza pietei de constructii din Romania pana in anul 2017

Editia de iarna a prognozei EECFA a fost lansata in cadrul conferintei EUROCONSTRUCT din decembrie 2015, continand prognoza pentru 2016 si 2017 privind piata de constructii din unele tari din Europa Centrala si de Est, incluzand Romania.
Prognoza include analize detaliate privind sectoarele pietei de constructii si previziuni privind evolutia principalilor indicatori ai acestora, precum si o lista a principalelor proiecte in curs sau planificate in cadrul fiecarui sector, pentru fiecare tara in parte. Utilizarea unui model standardizat permite realizarea unor comparatii facile intre tari.

Nivelele de analiza urmarite includ:

  • Constructii rezidentiale
  • Constructii non-rezidentiale
    • Birouri
    • Spatii comerciale
    • Spatii industriale si logistice
    • Hoteluri
    • Educatie si sanatate
  • Constructii civile
    • Drumuri
    • Cai ferate
    • Energie
    • Utilitati publice

Piata de constructii din Romania va creste cu 5.1% in 2016, comparativ cu anul trecut. Aceasta evolutie se datoreaza dezvoltarii constructiilor de cladiri rezidentiale, administrative, comerciale si industriale, in timp ce investitiile in infrastructura sunt estimate la un nivel inferior celui anului 2015.
Evolutia constructiilor rezidentiale continua sa se plaseze pe o tendinta ascendenta, o crestere de 15% fiind previzionata in 2016. In acest sector se resimt influentele pozitive ale cresterii veniturilor si a scaderii ratei dobanzii pentru credite imobiliare, iar activitatea crescuta pe piata imobiliara este asociata cu o tendinta de crestere a pretului mediu al locuintelor, cu 10% in prima parte a anului 2016 comparativ cu perioada similara din 2015 (sursa: indicele IMO).
Cresterea economica (estimata la 4.2% in 2016, sursa Comisia Europeana), combinata cu scaderea somajului, sunt unele din motoarele principale ale dezvoltarii sectorului de constructii, ducand la o crestere a cererii. Primele sectoare in care se vor resimti efectele acestor factori sunt cel rezidential si cel non-rezidential, urmand ca sectorul de constructii civile sa beneficieze mai putin, pe termen scurt, de aceste modificari economice.
In privinta constructiilor civile, in schimb, previziunea este una de contractie cu 3,8% in anul 2016, comparativ cu 2015, urmata de o revenire pe o tendinta ascendenta incepand cu anul 2017. Constructia de drumuri este responsabila de peste 1/3 din totalul sumelor investite anual in acest sector si de aproape 20% din totalul pietei de constructii din Romania, avand, prin urmare, un impact ridicat asupra evolutiei acesteia.
Una dintre sursele cele mai importante de finantare a investitiilor in infrastructura, in principal in cea de transport, o reprezinta accesarea unor fonduri nerambursabile din partea Uniunii Europene. Bugetul alocat investitiilor in infrastructura de transport din exercitiul curent este de 6.8 miliarde EUR, mai ridicata decat suma aferenta exercitiului anterior (4 miliarde EUR). Insa, absorbtia redusa a fondurilor europene pentru exercitiul 2007-2013 (de 63.48%, conform Ministerului Fondurilor Europene), combinata cu amanarea proiectelor de infrastructura din exercitiul 2014-2020 (lansarea lor avand loc incepand cu mai 2016), conduce la o estimare negativa a evolutiei sectorului de inginerie civila in 2016.

 

Ebuild Srl, firma care administreaza ProIDEA serviciu informatii produse, este membru fondator a EECFA. Daca sunteti interesat de o oferta personalizata pentru rapoarte ne puteti contacta la datele de mai jos sau puteti utiliza butonul pentru cerere de oferta.

Produse mentionate in articol
EECFA Construction Forecast Report
 
EECFA Construction Forecast Report

Publicate semestrial, rapoartele de prognoza sunt realizate de institutii economice locale de cercetare ale pietelor de constructii din Bulgaria, Croatia, Rusia, Romania, Serbia, Slovenia, Turcia si Ucraina.

Card produs
Categorii
Analize ale pietei europene de constructii
Analize ale pietei europene de constructii
Publicatie
Publicatie
Unelte
Unelte
Echipamente
Echipamente
Instalatii electrice
Instalatii electrice
Constructii

Fereastra, izolatie, caramida, adeziv, ...

Instalatii mecanice

Cazan, ventilator, baterie sanitara, ...

Instalatii electrice

Intreruptor, releu, camera video, cablaj, ...

Echipamente

Mobilier urban, stivuitor, mobila de birou, ...

Unelte

Software CAD, aparat de masurat, utilaj, ...