Prognoza pietei de constructii pentru 8 tari Est-Europene in anul 2016

Cum se va dezvolta piata de constructii Est-Europeana in 2016?

Piata constructiilor din Europa Centrala si de Est continua tendinta de contractie inregistrata recent, insa in cazul Romaniei prognoza pentru perioada 2016 - 2017 este una favorabila, in principal ca urmare a cresterilor asteptate in domeniul rezidential si non-rezidential.

Pentru prima data, EECFA a prezentat noua prognoza in cadrul celei de-a 80-a editie a Conferintei Euroconstruct, care a fost organizata de Buildecon, centru de coordonare si cercetare al EECFA, in decembrie 2015.

In sfera EECFA, perspectivele pentru piata de constructii in general au ramas aproape neschimbate pentru 2016, (-1.5%), dar prognoza noastra in domeniul constructiilor de cladiri este mai putin pesimista decat cu o jumatate de an in urma. Rusia contribuie cel mai mult la asteptarile negative si, de asemenea, nu se prevad extinderi viitoare in Turcia anul urmator. Directia de dezvoltare a tarilor balcanice de est si de vest in domeniul constructiilor de cladiri este relativ omogena, iar perspectivele pentru aceste tari sunt pozitive.

In cele 4 tari membre ale Uniunii Europene (Bulgaria, Croatia, Romania si Slovenia) piata constructiilor pare sa fi ajuns la un nivel minim, urmand sa aiba loc o crestere in 2017. Exista doua tipare de dezvoltare. In primul rand, in Romania si in Croatia - deja din anul 2015 - se estimeaza ca rezultatele generale in domeniul constructiilor vor inregistra o crestere, acest domeniu continuand sa se dezvolte substantial in 2016 si 2017. In al doilea rand, s-a anticipat ca Bulgaria si Slovenia au cunoscut in 2015 o diminuare a dezvoltarii in domeniul constructiilor, urmata de o noua scadere in 2016, insa in ambele tari ar trebui sa aiba loc o dezvoltare substantiala in 2017. Candidatul UE, Serbia, are parte din nou de crestere, inregistrand o rata pozitiva in domeniul constructiilor in 2015, ce va fi urmata de o noua crestere atat in 2016, cat si in 2017.

S-au facut estimari conform carora piata de constructii din afara UE (Rusia, Turcia, Ucraina) au inregistrat rate negative de crestere in 2015 (respectiv, -5.2%, -1.4%, -13.8). In Rusia motivul l-a constituit declinul drastic al tuturor sectoarelor constructiilor datorat inrautatirii mediului economic extern, scaderii pretului petrolului si sanctiunilor occidentale. Turcia a cunoscut, de asemenea, o situatie de regres atat in ceea ce priveste segmentul nerezidential, cat si cel al ingineriei civile, iar segmentul rezidential nu s-a putut dezvolta prea mult datorita incertitudinilor politice. Performantele scazute inregistrate in Ucraina se datoreaza declinului segmentelor nerezidential si al ingineriei civile, care au fost afectate de socurile din economie, datoriile bugetare mari, deficitul investitiilor si militarizarea fortata. In 2016, doar Ucraina va inregistra valori pozitive in ceea ce priveste previziunile de crestere, pentru Turcia si Rusia se anticipeaza o scadere, insa in 2017 ar trebui sa aiba loc o anumita crestere in toate cele trei piete de constructii.
Autor: Buildecon, EECFA Central, www.eecfa.com, info@eecfa.com
Sursa datelor: 2015 Winter EECFA Forecast Reports, EUROCONSTRUCT 2015 Winter Reports


Pentru a vizualiza prognoza pietei de constructii europene pentru anul 2016 in limba engleza, accesati link-ul urmator: http://www.proidea.ro/noutati-produse-1/ebuild-eecfa-outlook-2016-11399.shtml.


Ebuild Srl, firma care administreaza ProIDEA serviciu informatii produse, este membru fondator a EECFA. Daca sunteti interesat de o oferta personalizata pentru rapoarte ne puteti contacta la datele de mai jos sau puteti utiliza butonul pentru cerere de oferta.
Produse mentionate in articol
EECFA Construction Forecast Report
 
EECFA Construction Forecast Report

Publicate semestrial, rapoartele de prognoza sunt realizate de institutii economice locale de cercetare ale pietelor de constructii din Bulgaria, Croatia, Rusia, Romania, Serbia, Slovenia, Turcia si Ucraina.

Card produs
Categorii
Analize ale pietei europene de constructii
Analize ale pietei europene de constructii
Publicatie
Publicatie
Unelte
Unelte
Echipamente
Echipamente
Instalatii electrice
Instalatii electrice
Constructii

Fereastra, izolatie, caramida, adeziv, ...

Instalatii mecanice

Cazan, ventilator, baterie sanitara, ...

Instalatii electrice

Intreruptor, releu, camera video, cablaj, ...

Echipamente

Mobilier urban, stivuitor, mobila de birou, ...

Unelte

Software CAD, aparat de masurat, utilaj, ...