Cum previi eficient formarea condensului la mansarda
Un fenomen natural si nu o problema de produs, condensul apare atunci cand intr-o incapere este un nivel ridicat de umiditate. Iata cum poti sa previi formarea condensului in mansarda.
Un nivel de umiditate mai mare de 50% intr-o incapere poate deteriora casa, iti poate agrava alergiile sau iti poate crea alte probleme de sanatate, precum astmul.
Echilibrul optim dintre temperatura interioara si umiditate joaca un rol important atunci cand vine vorba de prevenirea eficienta a condensului. In primul rand, trebuie sa ventilezi mansarda cate 5 - 10 minute, de 4 ori pe zi - deschide mai multe ferestre de mansarda si de fatada si lasa aerul proaspat sa intre! Iar daca usuci rufele la interior, atunci trebuie sa aerisesti chiar o perioada mai lunga de timp.
Ferestrele trebuie sa fie complet deschise, caci peretii se racesc atunci cand ele sunt permanent intredeschise. Acest lucru creste riscul de condens si formarea de mucegai, ceea ce duce la un climat interior nesanatos.
Cand gatesti sau cand faci dus, tine usile inchise si aeriseste bine dupa ce ai terminat.
Pozitioneaza atat mobilierul, cat si perdelele la o distanta de o palma de perete.
Cu ajutorul unui higrometru poti masura nivelul de umiditate dintr-o incapere - incearca sa mentii acest nivel la un nivel de maxim 50%.
Pentru a preveni formarea condensului prin incalzire, toata casa trebuie sa fie incalzita continuu si uniform, astfel eviti migrarea aerului cald si umed spre camere mai reci.
Daca pe timpul zilei esti plecat de acasa si vrei sa opresti incalzirea, atunci seteaza temperatura la 20 de grade celsius - in camere nu va fi rece, iar sansele de a se forma condensul scad.
Plaseaza radiatorul sub ferestrele de mansarda, astfel incat aerul cald sa circule de la radiator in sus. Si foarte important, nu usca hainele pe radiator.
In cazul in care ai ventilator de extractie, asigura-te ca este bine intretinut si iti ofera un flux de aer constant.
Ca o concluzie, trebuie sa stii ca incalzirea si ventilarea continue nu numai ca reduc riscul de aparitie a condensului, dar asigura si un mediu interior sanatos.
Stiai ca?
- o familie de patru persoane poate genera 10 - 15 litri de vapori de apa zilnic prin gatit, dus, uscarea hainelor sau prin transpiratie
- condensul se formeaza atunci cand aerul umed intalneste o suprafata rece, pe care se formeaza o pelicula subtire de apa
- roua se aduna pe ferestrele de mansarda pentru ca de obicei ele sunt cele mai reci suprafete dintr-o camera
- marginea ferestrei este mai rece decat centrul, de aceea este posibil sa vezi condensul aici
- ferestrele de mansarda VELUX sunt dotate cu o clapeta de ventilare cu ajutorul careia poti aerisi chiar si cu fereastra inchisa.
Descopera ghidul complet pentru prevenirea condensului la mansarda.