Solutii noi la probleme vechi
Pandemia COVID-19 ne-a obligat sa privim lumea cu alti ochi si sa punem sub semnul intrebarii toate prejudecatile. Cumparatorii, anagajatii din birouri si pacientii care inainte treceau nepasatori pe langa dezinfectantul de maini, acum stau la coada pentru a-si dezinfecta mainile, intrebandu-se in tot acest timp ce pluteste in aerul din jurul lor.
Nicaieri nu e mai evident ca in mediile sanitare. Aflate in prima linie de lupta impotriva pandemiei, centrele medicale au fost nevoite sa recurga la masuri sanitare exceptionale si sa implementeze modificari functionale de transformare a unor spatii non-clinice in zone vitale de tratament fara a compromite siguranta, securitatea sau fluxurile operationale. Aceasta masura nu a presupus doar suplimentarea numarului de paturi si de seturi medicale mobile de interventie.
Pentru siguranta pacientilor si a personalului, unitatile medicale au fost nevoite sa verifice sistemele de control din cladiri, incepand de la controlul dezinfectarii aerului si al agentilor patogeni prin lumina ultravioleta si pana la controlul echipamentelor de izolare cu presiune negativa si antimicrobiene. Este de admirat succesul pe care organizatiile de management ale unitatilor medicale l-au avut in lupta impotriva focarelor de infectie, acesta fiind in acelasi timp o dovada clara a rolului esential pe care centrele medicale il au in livrarea de rezultate pozitive in privinta ingrijirii pacientilor. O cladire mai sanatoasa completeaza activitatea din interiorul ei, utilizeaza informatiile in vederea optimizarii fiecarui proces, genereaza economii si poate chiar contribui la salvarea de vieti.
Intretinerea cladirilor si a echipamentelor
Prevenirea si controlul infectiilor este responsabilitatea si preocuparea cea mai importanta a unei unitati medicale. Cu toate acestea, cheltuielile pentru mentinerea curateniei trebuie sa fie direct proportionale cu nevoile celor care interactioneaza in mod direct cu pacientii si care au nevoie de paturi, aparatura, medicamente si consumabile. Asadar, un sistem de intretinere a igienei este vital, iar prin implementarea acestuia, echipa din cadrul departamentului de servicii de curatenie nu va mai fi nevoita sa lucreze in zone biosecurizate, care pot reprezenta un risc asupra sanatatii si care pot afecta tratamentul oferit.
„Mentinerea curateniei in spitale nu este doar o chestiune ce tine de estetica, ci o problema legata de siguranta pacientului”, mentiona Healthcare Cleaning Forum. „Igiena in mediile spitalicesti este un lucru complex deoarece depinde de patogenul prezent si de produsul utilizat pentru a-l indeparta.”
Aici, preventia este mai utila decat leacul in sine. Prevenirea acumularii patogenilor reduce probabilitatea inchiderii centrelor pentru igienizare completa, iar acest lucru se poate realiza prin instalarea permanenta a unui sistem de curatare pasiv cu energie ultravioleta. UV-C este un instrument de dezinfectare a suprafetei care poate contribui la prevenirea si distrugerea organismelor virale, bacteriene si fungice.
Sistemele sunt de diverse marimi. Echipamentele de dezinfectare cu UV-C care impanzesc mediul cu lumina ultravioleta sunt capabile sa neutralizeze virusii si bacteriile dintr-o anumita zona. De asemenea, pentru o dezinfectare mai precisa se pot utiliza lampi UV, kituri de igienizare si camere UV-C care igienizeaza instrumentele medicale prin expunerea acestora la lumina ultravioleta pentru o perioada lunga de timp.
Urmarirea inteligenta a bunurilor
Orice bun dintr-un centru medical conteaza. Este important sa evaluati mereu daca un bun mai serveste scopului pentru care a fost destinat si daca mai ajuta la obtinerea unor rezultate clinice pozitive.
Centralizarea controlului si a monitorizarii bunurilor si crearea unor sisteme care utilizeaza o singura interfata sau tablou de bord usureaza o astfel de sarcina, permitand in acelasi timp persoanelor interesate sa identifice diverse aspecte care ar putea crea probleme ulterior. Tablourile de bord permit in mod similar utilizarea de sisteme integrate de localizare in timp real (RTLS) pentru a urmari bunuri fizice si persoane.
RTLS este elementul principal in reducerea ineficientelor operationale dintr-un mediu medical deoarece utilizeaza spectrul de comunicatii radio, balize radio si senzori acustici si optici pentru a colecta informatii in timp real. Acest lucru se realizeaza prin dezvoltarea unor sisteme traditionale de protectie a bunurilor care sa includa localizarea contactelor, urmarirea pacientilor rataciti, identificarea locurilor in care au aparut incidente cu ajutorul camerelor automate si a localizarii pe harta cu functii conexe. Senzorii si analiza video pot chiar sa detecteze daca ocupantii unei cladiri poarta mastile si se conformeaza cu normele de distantare sociala.
Prin utilizarea unui sistem unic integrat care sa contribuie la gestionarea incidentelor importante, RTLS poate imbunatati timpul de raspuns in ceea ce priveste evolutia clinica a pacientului, poate orienta reactia in caz de incident si poate urmari actiunile in vederea analizei necesare in urma producerii incidentului.
Integrarea sistemelor RTLS cu sistemul de management al cladirii poate constitui un punct unic de concentrare pentru gestionarea in timp real a sistemelor, bunurilor, pacientilor si a personalului din intregul complex clinic. Un plan detaliat pentru fiecare etaj ofera o mai buna cunoastere a situatiei, o analiza mai rapida si un mod de operare mai eficient, transmitand, in acelasi timp, alerte in timp real catre proprietarii cladirii si operatori.
Daca informatiile si controlul sunt concentrate intr-un singur punct, cum ar fi un tablou de bord, acesta trebuie sa fie dezvoltat in asa fel incat sa asigure siguranta atat in momentul implementarii, cat si pe masura ce sistemul se dezvolta si evolueaza.
Securitatea digitala si fizica
Sistemele RTLS si tehnologiile aferente sunt elemente cheie pentru securizarea zonelor sensibile dintr-un mediu medical. Utilizarea lor poate restrictiona accesul la zonele sensibile, cum ar fi salile de operatie si de recuperare, si poate securiza produsele farmaceutice, medicamentele si materialele radiologice.
Cu toate acestea, masurile respective nu trebuie sa impiedice accesul personalului autorizat. Solutiile pentru aceasta problema sunt optiunile de control biometric al accesului, cum ar fi IDEMIA MorphoWave. Acestea pot stabili accesul in zonele sensibile si pot confirma identitatea fiecarui utilizator in mai putin de o secunda, permitand in timp util accesul personalului autorizat in orice zona.
Siguranta impotriva incendiilor
Este important ca unitatile medicale sa ajute pacienti, personalul si vizitatorii sa fie in siguranta in caz de incendiu si de, incidente care pun viata in pericol, dar mai ales pe pacientii imobilzati sau foarte vulnerabili, care au mobilitate si capacitate de reactii reduse.
In cazul unui incendiu, un sistem integrat poate oferi o avertizare timpurie, cruciala pentru a permite controlul local si reactia corecta la situatia data. Prioritatea consta in detectarea timpurie, sigura urmata de verificarea semnalizarii, evitand astfel nevoia de a evacua intreaga cladire si de a crea neplaceri pacientilor. Astfel de sisteme sustin si detectarea unor alte tipuri de pericole, cum ar fi scurgeri de oxigen sau de gaze toxice.
Un bun sistem de siguranta impotriva incendiilor poate evita alarmele false, prevenind astfel starea de panica si agitatia care au ca urmare afectarea increderii pacientilor.
Pe langa echipamentele de detectare si prevenire a pericolelor, sistemele de adresare publica si alarmare vocala pot indica, confirma si comunica urgente de toate tipurile, furnizand astfel un serviciu care completeaza sistemele de siguranta impotriva incendiilor. Instructiunile comunicate pot fi preinregistrate sau pot fi comunicate in direct de catre fortele de interventie, oferind pacientilor, personalului si vizitatorilor informatii clare si precise la momentul potrivit.
Securitate sanitara in cladiri medicale
Spitalele sunt concepute ca fiind locuri care ofera ingrijire clinica, insa fara igienizare adecvata, monitorizare si management, acestea pot deveni efectiv vectori de infectare.
Cu fiecare zi care trece, lumea este tot mai bine pregatita pentru a lupta impotriva pandemiei prin instrumente care sa controleze in mod eficient factorii de mediu, precum fluxul de aer sau umiditatea si prin conceperea sau retehnologizarea unor cladiri mai sanatoase. Luate impreuna, acestea contribuie la obtinerea de rezultate tot mai bune.
Masuri precum urmarirea pacientilor si a bunurilor, controlul accesului in mediile clinice critice si sistemele zonale de management al fluxului de aer ofera o protectie continua, in timp ce monitorizarea centralizata si tabloul de control prezinta o vizualizare unitara a intregului complex medical.
Rezultatul consta intr-un mediu de lucru mai sigur pentru personalul medical si cel de suport, cat si o experienta pozitiva pentru pacienti.
Click aici pentru a descarca studiul Honeywell si pentru a afla mai multe informatii despre tehnologiile acestora pentru cladiri medicale.