Securitatea la incendiu – esentiala in combaterea schimbarilor climatice
Aceasta brosura ofera o perspectiva obiectiva asupra necesitatii de a creste siguranta la foc a cladirilor care urmeaza a fi renovate, prin prisma realitatii existente la nivel european si local. Vorbim despre cum raspundem provocarilor climatice, cu accent sporit pe viata si bunurile oamenilor.
Despre cat de sigura la foc este o locuinta, un bloc de birouri sau un spital s-a vorbit prea putin pana de curand. Dar tragediile din ultimii ani, in care zeci de oameni si-au pierdut viata si alte sute au fost raniti, impune problema sigurantei la foc pe prima pozitie in ordinea prioritatilor in constructii. Astazi ne propunem sa discutam despre clasele de reactie la foc a materialelor folosite pentru izolatia la interior sau exterior, primul pas important atunci cand elaboram un proiect de constructii.
Ce sunt clasele de reactie la foc?
Clasele de reactie la foc sau euroclasele sunt standardul european pentru evaluarea comportamentului materialelor de constructii in situatii de incendiu. Euroclasele au fost stabilite sa intelegem la ce temperatura un material pe care il folosim in constructii se topeste sau arde (cand si cum se ajunge la flashover).
Prevederi privind utilizarea materialelor incombustibile pe fatade cu termosistem
Conform normelor in vigoare in acest moment, in Romania, recomandarile sunt ca cladirile cu o inaltime de peste 28 de metri (P+11) sa aiba gradul I de siguranta la foc, adica se aplica materiale de constructie incombustibile pe intreaga fatada a cladirii. Pentru cladirile cu o inaltime mai mica de acest nivel, izolate cu termosisteme din clasele B-E este recomandata montarea unor bariere rezistente la foc de 0,3 m pe fiecare nivel/etaj dispuse in dreptul planseelor.
Noua brosura ROCKWOOL - Protectia impotriva focului
Astfel, intelegerea euroclaselor este esentiala pentru oricine este proprietar de locuinta, contractor, investitor sau specialist in constructii: proiectant, specificator, inginer, constructor. Este important sa stie si sa inteleaga corect clasificarea materialelor de izolatie termica.
Izolatia ROCKWOOL la temperaturi de peste 1000°C
Izolatia ROCKWOOL poate rezista la temperaturi de peste 1000°C si functioneaza ca o bariera eficienta impotriva incendiilor, impiedicand imprastierea focului. Astfel, casele si locurile de munca si spatiile interioare sunt mai sigure.