Atelier de lucru regional #6 BUS4RoBOOST-Iasi, Hotel Unirea, Noiembrie 2023

Stire arhivata
Continutul acestei stiri nu mai este de actualitate.
Atelier de lucru regional #6 BUS4RoBOOST-Iasi, Hotel Unirea

In contextul decalajului dintre situatia actuala si nevoile de calificare ale sectorului de constructii pentru urmatorii 7 ani

Va invitam la Atelierul de Lucru regional #6 din cadrul proiectului BUS4RoBOOST, care va avea loc in data de 17 Noiembrie, Hotel Unirea (Piata Unirii 5) la Iasi. Scopul principal al evenimentului este consultarea la nivelul Regiunii Nord-Est partilor interesate reprezentative si descrierea rezultatelor privind analiza curenta la nivel national a sectorului constructiilor, din punct de vedere al formarii profesionale continue si al instruirii, al performantei energetice si al contributiei necesare pentru dezvoltarea pietei in orizontul de timp 2030, precum si dezbaterea decalajelor si a barierelor identificate, fundamentarea liniilor strategice necesare.

Participantii se vor alatura expertilor, profesionistilor si autoritatilor pentru a contribui la definitivarea directiilor strategice viitoare. Evenimentul este gratuit, dar numarul de locuri este limitat. Cei care doresc sa se inscrie, o pot face, completand formularul de Inscriere.

In cadrul evenimentului, se vor discuta subiecte de maxima importanta pentru dezvoltarea sectorului de constructii in conformitate cu standardele europene si cu obiectivele Pactului Verde European.

Participantii vor avea ocazia de a explora competentele si calificarile necesare pentru a face fata provocarilor unei industrii in plina dezvoltare. De asemenea se va pune un accent deosebit pe colaborare intre nivelul local/regional cu cel Central, precum si intre sectorul de constructii, domeniile conexe si cheie din domeniu.

Atelierul de lucru regional reprezinta o oportunitate unica pentru cei implicati sa contribuie la dezvoltarea unui plan strategic care sa duca Romania in concordanta cu obiectivele si tendintele globale in domeniul constructiilor sustenabile. De asemenea, evenimentul va contura aspecte ce vor servi ca baza pentru adaptarea noii Foi de Parcurs a Romaniei la obiectivele anului 2030.

Investitia in oameni este un factor determinant in generarea unui progres economic durabil. Promovarea inovatiei, a transformarii digitale, a sustenabilitatii, precum si a obiectivelor Pactului verde european ca principii de functionare in sectorul privat necesita un angajament ferm fata de crearea cadrului necesar si a instrumentelor pentru a raspunde nevoilor specific si uneori critice ale dezvoltarii capitalului uman in Romania in acest deceniu.

Tehnologiile inovatoare determina o cerere crescuta de noi competente in sectorul de constructii.
Cerintele privind transformarea digitala si eficienta energetica afecteaza profund industria. Scenariul viitor posibil este caracterizat de cladiri cu consum egal cu zero, Big Data si Internet of things, o conceptie orientata spre client si lanturi de valori complexe. Pentru o crestere a calitatii fortei de munca, unele obstacole structurale trebuie depasite:

  • reducerea numarului de tineri lucratori necalificati din cauza statutului slab al sectoarelor si al conditiilor de munca neatractive;
  • imbatranirea fortei de munca, punand in pericol integrarea de noi competente;
  • decalajul dintre formarile profesionale initiale si continue VET (EFP – Educatie si Formare Profesionala) si cererea de competente pe piata sectoriala a muncii.
Atelier de lucru regional #6 BUS4RoBOOST-Iasi, Hotel Unirea, Noiembrie 2023
Atelier de lucru regional #6 BUS4RoBOOST-Iasi, Hotel Unirea, Noiembrie 2023

Proiectul Bus4RoBOOST (finantat prin programul LIFE-2021-CET-BUILDSKILLS: BUILD UP Skills al Uniunii Europene) vizeaza relansarea Platformei Nationale de Calificare, revizuirea Analizei Stadiului Actual (SQA) si a Foii de parcurs nationale dezvoltate in cadrul proiectului BUILD UP Skills Romania (ROBUST) din 2011, care sa sustina schimbarea paradigmei pentru atingerea tintelor asumate de Romania pentru 2030 si 2050, printr-un proces de renovare eficient si fiabil a fondului de cladiri, ca parte a obiectivelor nationale de dezvoltare durabila.

In cadrul proiectului, ce va avea o durata de 18 luni, se vor realiza conferinte, seminarii si ateliere de lucru regionale cu implicarea tuturor partilor interesate, atat in faza de analiza, cat si in faza de elaborare a Strategiei.

Consortiul care asigura implementarea proiectului este format din Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Constructii, Urbanism si Dezvoltare Teritoriala Durabila (URBAN-INCERC), Asociatia Clusterul pentru Promovarea Cladirilor cu Consum de Energie Aproape Egal cu Zero (Pro-nZEB), Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti (UTCB), Orase Energie Romania (OER), Business Development Group (BDG), Asociatia Clusterului „Technology Enabled Construction (TEC), Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei (MDLPA), Asociatia Inginerilor de Instalatii din Romania (AIIR).​

ibuild si Proidea sunt parteneri media al evenimentului.

Categorii
Placa de constructie, produs semifinit, material de baza
Placa de constructie, produs semifinit, material de baza
Constructie prefabricata, container
Constructie prefabricata, container
Constructii de infrastructura
Constructii de infrastructura
Cofraj, schela
Cofraj, schela
Ascensor, scara rulanta
Ascensor, scara rulanta
Constructii

Fereastra, izolatie, caramida, adeziv, ...

Instalatii mecanice

Cazan, ventilator, baterie sanitara, ...

Instalatii electrice

Intreruptor, releu, camera video, cablaj, ...

Echipamente

Mobilier urban, stivuitor, mobila de birou, ...

Unelte

Software CAD, aparat de masurat, utilaj, ...