Proiectele castigatoare au fost initiate de Asociatia ArhiPera si De-a Arhitectura
Pentru prima data in cele 13 editii, Anuala de Arhitectura Bucuresti 2015 a premiat doua proiecte care s-au remarcat prin impactul avut asupra comunitatii. Unul dintre proiectele castigatoare este initiat de Asociatia ArhiPera si consta in actiuni de imbunatatire a conditiilor de viata ale grupurilor vulnerabile din cadrul unor comunitati aflate in saracie extrema. Un alt castigator este De-a Arhitectura, o asociatie care a reusit in doar trei ani de activitate sa introduca arhitectura ca materie optionala pentru elevii din clasele primare. Cele doua proiecte au concurat la o categorie nou infiintata, dedicata proiectelor de arhitectura participativa si actiunilor civice. Ytong este partener al celor doua proiecte din dorinta companiei de a contribui la dezvoltarea unui mediu construit de calitate in Romania care sa raspunda celor mai exigente cerinte.
De-a Arhitectura si Proiectul de construire comunitara din Belciugatele dezvoltat de Asociatia ArhiPera au fost considerate de arhitectii din juriul Anualei cele mai importante actiuni desfasurate in perioada 2014 - 2015 pentru dezvoltarea comunitatilor. De-a Arhitectura a fost laureata cu Premiul sectiunii Arhitectura participativa si actiuni civice, in timp ce proiectul din Belciugatele a primit o nominalizare la aceasta categorie, precum si Premiul Grupului Rural al OAR.
"Ytong este primul brand care s-a alaturat viziunii Asociatiei De-a arhitectura inca din 2013 din dorinta de a contribui la creionarea unui viitor in care calitatea in constructii sa primeze. Asociatia ArhiPera este un partener care ne-a surprins prin ideile sustenabile, menite sa schimbe viata comunitatilor pe termen lung", declara Georgiana Stanciu, marketing coordinator Xella Ro. "Este o onoare sa fim alaturi de aceste echipe deosebite si ne bucura evidentierea muncii depuse de ei prin recunoasterea venita din partea celui mai important for din Bucuresti in domeniul arhitecturii", adauga Georgiana Stanciu.
De-a Arhitectura este o asociatie creata de arhitecti romani care dezvolta si promoveaza proiecte de educatie de arhitectura si mediu construit pentru copii in vederea constientizarii si cunoasterii valorii arhitecturii, designului si urbanismului. Pentru anul scolar 2015-2016 cursul se va desfasura in 120 de clase din 15 orase, fiind predat de arhitectii invatatori.
Asociatia ArhiPera isi propune sa imbunatateasca conditiile de viata ale grupurilor vulnerabile din cadrul comunitatilor aflate in saracie extrema prin intermediul unei abordari integrate care include ocuparea fortei de munca, construirea de locuinte, asistenta sociala, asistenta medicala si dezvoltarea comunitara prin cultura. Fiecare casa construita este unica. Membrii familiilor iau parte la procesul de proiectare participativa lucrand impreuna cu arhitectul la macheta propriei case, adaptand proiectul la propriile nevoi si obiceiuri.