Centralele in condensatie - solutia moderna in industria sistemelor de incalzire
Daca ai gaze la poarta, atunci nu ezita sa folosesti o centrala pe gaz
Ti-ai construit casa visurilor tale si acum te gandesti sa-ti asiguri confortul termic? Iata cateva aspecte de care ar trebui sa tii seama cand iti achizitionezi o centrala pentru casa, mai ales daca locuiesti intr-o zona in care alimentarea cu gaz nu reprezinta o problema. Cea mai buna solutie pentru incalzirea din casa este o centrala pe gaz.
Centralele in condensatie: Solutia moderna in industria sistemelor de incalzire
Majoritatea centralelor pe gaze care exista pe piata sunt in condensatie. Acestea functioneaza dupa cea mai moderna tehnologie existenta in industria sistemelor de incalzire, sunt mult mai eficiente decat cele conventionale din punct de vedere al consumului de combustibil si al emisiilor poluante.
Principiul dupa care functioneaza aceste centrale este acela al condensarii vaporilor de apa existenti in gazele de ardere, iar caldura rezultata din acest proces este reintrodusa in circuitul de incalzire, sporind eficienta sistemului.
Cu alte cuvinte, centralele in condensatie utilizeaza si acea parte a energiei care la centralele traditionale este evacuata la cos, odata cu gazele de ardere, centrala reuseste astfel sa atinga un grad de utilizare al energiei mult mai mare decat in cazul centralelor conventionale, ajungand pana la o eficienta tehnica normata de 109%.
Alege centrala termica, potrivita pentru casa ta!
Trebuie avut in vedere faptul ca o centrala pentru casa se alege in functie de parametrii la care trebuie sa functioneze pentru a asigura confortul termic al locuintei, si nu in functie de pret. Fiecare model de centrala, in functie de categoria in care este incadrat, are caracteristicile si avantajele specifice. Parametrii de care trebuie sa tii cont atunci cand iti alegi centrala termica sunt suprafata casei si necesarul de apa care, desigur, difera in functie de numarul de consumatori existenti si numarul de persoane care locuiesc in casa.
Pentru o casa cu o suprafata de pana in 170 - 180 mp, o centrala cu puterea de 24 kw asigura fara probleme necesarul de caldura. Daca vorbim de suprafete mai mari, atunci ne indreptam atentia catre centrale cu putere mai mare 33-35kw, recomandate pentru casele de pana in 300 mp.
In ceea ce priveste modul de preparare a apei calde menajere, stim ca exista doua tipuri de centrale: centrala care prepara apa calda instant si centrala cu boiler. Centrala cu boiler asigura un confort sporit in prepararea apei calde menajere. Din acest motiv este recomandat ca, in cazul in care in casa exista mai multi consumatori si acestia pot fi utilizati simultan, sa alegi o centrala cu boiler. Poti alege o centrala doar pentru incalzire. Unei centrale careia ii poti atasa un boiler extern pentru apa calda menajera sau poti merge pe varianta cu centralei cu boiler incorporat.
Pentru case incalzite, acolo unde nu vorbim de un spatiu limitat, recomandarile erau pentru varianta de centrala termica cu boiler extern, pentru ca permite stocarea unui volum mai mare de apa.
Centrala termica in condensatie Vitodens 222-W de la Viessmann
Insa, exista acum pe piata si centrale termice pentru casa cu boiler incorporat, cu o capacitate semnificativ mai redusa de stocare a apei, comparativ cu un boiler conventional de apa calda menajera, dar care furnizeaza acelasi debit de apa calda. Am mentiona aici modelul de centrala termica cu boiler Vitodens 222-W de la Viessmann despre care forumistii spun ca este cu siguranta printre cele mai bune in domeniul centralelor termice.
Aceste centrale termice de incalzire nu au nevoie de o camera speciala, pentru ca, datorita dimensiunilor reduse, pot fi amplasate chiar si in bucatarie. Datorita cazanului compact al centralelor in condensatie si al puterii de pana la 35 kW, Vitodens 222-W ramane alegerea perfecta pentru apartamentele mici. Mai mult, cazanul desi este compact, poate incalzi echivaletul unui boiler de 150 litri de apa.
Pentru ca centrala termica prin condensatie sa functioneze in parametrii optimi, trebuie avuta in vedere dimensionarea corecta a instalatiei de incalzire (calorifere mai mari) si aici este necesar sfatul unui specialist, pentru ca altfel riscam sa avem consum mai mare de gaz.
Explicam mai sus faptul ca centralele termice in condensatie functioneaza prin condensarea vaporilor de apa. Pentru ca vaporii de apa sa poata condensa, temperatura agentului termic al centralei din casa nu ar trebui sa depaseasca 55 de grade. Cu cat temperatura agentului termic al centralei din casa este mai mare, cu atat vor condensa mai putini vapori, de aici necesitatea dimensionarii corecte a instalatiei de incalzire.
Asadar, alegerea centralei termice pe gaz potrivite, dimensionarea corecta a instalatiei de incalzire si buna izolare a casei, iti vor aduce confortul termic la care ai sperat.