O solutie eficienta si ecologica pentru a racori locuinta vara
Racire cu o pompa de caldura? Poate fi greu de crezut, dar este adevarat! Pompa de caldura Vaillant poate si racori locuinta, nu doar incalzi.
Desi s-a raspandit vestea ca pompele de caldura sunt o modalitate eficienta si ecologica de a va incalzi casa, este inca un secret bine pastrat faptul ca acestea pot face mai mult decat sa incalzeasca si sa furnizeze apa calda. Pompele de caldura pot, de asemenea, sa va racoreasca locuinta. In urmatoarea sectiune veti afla totul despre racirea cu o pompa de caldura.
Racirea cu o pompa de caldura - Cum functioneaza
Principiul care sta la baza acestui proiect este inteligent, dar simplu. Practic, pompa de caldura functioneaza intr-un mod similar cu incalzirea, doar ca in sens invers: Aerul cald este extras din interiorul casei si este evacuat in mediul inconjurator. Exista doua moduri de a utiliza o pompa de caldura pentru racire: cu incalzire prin pardoseala sau cu un ventiloconvector - si doua tipuri diferite de racire.
Un lucru de care trebuie sa fim constienti: Nu este posibil sa racoriti locuinta cu o pompa de caldura daca aveti doar radiatoare conventionale in casa, deoarece radiatoarele nu ofera o suprafata suficienta.
Cum va poate ajuta incalzirea prin pardoseala sa mentineti racoarea in locuinta
Dupa cum stiti, in cazul incalzirii prin pardoseala, un sistem de tevi care transporta apa trece pe sub podeaua casei. In timpul modului de incalzire, apa calda circula si va incalzeste incaperile la temperatura dorita. Pentru a raci, intregul proces este inversat: apa rece circula si transporta excesul de caldura. Aceasta metoda de racire va permite sa reduceti temperatura camerei cu pana la 3°C. Racirea cu aceasta metoda prezinta o serie de avantaje: functionarea este complet silentioasa, nu este nevoie de un sistem de aer conditionat suplimentar, iar curentii de aer sunt de domeniul trecutului. Trebuie doar sa va asigurati ca temperatura incalzirii prin pardoseala este monitorizata de senzori pentru a preveni aparitia condensului.
Racirea cu un ventiloconvector.
Un ventiloconvector este, in principiu, un fel de aparat de aer conditionat. Acesta este format din doua componente: un schimbator de caldura, care converteste energia termica si un ventilator. Un ventilator cu serpentina utilizeaza apa rece pentru a raci aerul, iar ventilatorul, la randul sau, il sufla in incapere. Acesta este un mod deosebit de eficient de a va racori interioarele: efectul rezultat este mult mai mare decat cel obtinut cu metoda de incalzire prin pardoseala. Ventiloconvectorul nu numai ca aduce o usurare binevenita intr-o zi calduroasa de vara - dar ofera si avantajul suplimentar de a dezumidifica aerul.
Este important de retinut ca ventiloconvectoarele pot fi utilizate numai in combinatie cu pompele de caldura cu sursa de aer.
Tipuri de optiuni de racire - Sa verificam optiunile de racire
Racire pasiva
Racirea pasiva necesita o combinatie a unui sistem de incalzire de suprafata cu o pompa de caldura cu sursa de apa sau cu o pompa de caldura cu sursa de sol - numita si pompa de caldura geotermala. Racirea pasiva se foloseste de temperatura scazuta a pamantului si a apelor subterane pentru a asigura efectul de racire. In cazul unei pompe de caldura cu sursa sol, aproximativ 8°C, iar pentru o pompa de caldura cu sursa apa 10°C - 12°C.
Partea buna a racirii pasive este ca pompa de caldura nu trebuie sa functioneze in mod activ si, prin urmare, utilizeaza doar o cantitate minima de energie electrica.
Racire activa
Asa cum am mentionat mai sus, pompa de caldura Vaillant functioneaza prin extragerea aerului cald din mediul inconjurator, conducandu-l printr-un sistem de conducte si, in final, transferand aceasta caldura catre circuitul de incalzire al casei.
In ceea ce priveste racirea activa, pompa de caldura functioneaza in mod similar cu incalzirea, doar ca in sens invers. Aceasta inseamna ca aerul cald este extras din locuinta si evacuat in mediul inconjurator. In acest fel, temperatura din interior poate fi scazuta cu pana la 3°C, fie cu ajutorul incalzirii prin pardoseala, fie cu un ventiloconvector. Trebuie mentionat faptul ca pompa de caldura consuma energie in timpul racirii active.
Racirea activa este posibila numai cu o pompa de caldura cu sursa de aer. In cazul pompelor de caldura cu sursa apa si a pompelor de caldura cu sursa sol, racirea activa nu este posibila.
Sistem fotovoltaic
Daca doriti sa mentineti costurile de functionare cat mai scazute, o optiune excelenta este combinarea pompei de caldura cu un sistem fotovoltaic. Acesta va permite sa generati energia electrica ecologica de care aveti nevoie pentru functia de racire activa a pompei de caldura, astfel nu exista costuri suplimentare pentru energia electrica.
Costuri de energie pentru racire
Economii de energie care va dau un sentiment de caldura.
Pompele de caldura includ, in mod normal, o functie de racire. Aceasta inseamna ca nu este nevoie sa le modernizati. Cu toate acestea, in anumite cazuri, este posibil sa aveti nevoie de ventiloconvectoare suplimentare. Racirea activa creste consumul de energie al pompei de caldura si va duce la cresterea costurilor energetice. Acestea fiind spuse, racirea cu o pompa de caldura nu este mai costisitoare decat racirea cu un aparat de aer conditionat, deoarece ambele dispozitive functioneaza cu aceeasi tehnologie. De fapt, racirea cu o pompa de caldura este probabil mai ieftina pe termen lung, deoarece nu este nevoie sa achizitionati o unitate suplimentara de aer conditionat.