Intelegerea unor notiuni de baza despre ascensoare poate risipi conceptiile gresite comune
Filmele de actiune folosesc adesea lifturile pentru efecte dramatice, perpetuand mituri care pot declansa anxietate pentru unii pasageri din lift. Dar aceste conceptii gresite pot ramane acolo unde le este locul, in fictiune. KONE este aici pentru a expune faptele.
Nu tot ceea ce vedeti in filme este adevarat. In realitate, ascensoarele si scarile rulante sunt foarte bine reglementate si proiectate cu multe elemente de siguranta cu scopul de a proteja pasagerii.
KONE sunt dedicati sigurantei celor care se bazeaza pe produsele lor pentru un transport sigur si fara incidente. Mentinerea sigurantei ascensoarelor este un efort comun care implica furnizorii de servicii tehnologice si de mentenanta, proprietarii de cladiri si utilizatorii de echipamente. Si, respectarea unor proceduri simple de siguranta va asigura o calatorie fara probleme. Va invitam sa demitizam impreuna cateva legende urbane despre lifturi.
Mitul #1: Lifturile sunt sustinute de un singur cablu care se poate rupe
Ganditi-va din nou! Ascensoarele sunt sustinute de mai multe cabluri de otel, iar fiecare cablu poate sustine singur o cabina complet incarcata.
Este neobisnuit ca un cablu de lift sa se rupa. Chiar si in cazul extrem de improbabil al ruperii tuturor cablurilor, dispozitivele de siguranta, cum ar fi regulatorul de supraviteza, vor detecta supraviteza ascensorului si vor activa dispozitivele de siguranta pentru a opri ascensorul. Acele scene de actiune in care scanteile zboara de pe sinele de ghidare in timp ce liftul coboara necontrolat sunt cinematografie pura.
Ascensoarele sunt foarte bine reglementate si sunt proiectate cu multe elemente de siguranta care protejeaza pasagerii.
Mitul #2: Un lift supraaglomerat va cadea
Nu este adevarat. In mod normal, o cabina supraincarcata pur si simplu nu se misca. Usile vor ramane deschise, iar un semnal sonor poate suna pana cand din lift vor cobori suficiente persoane pentru a se reduce greutatea. Multe lifturi sunt echipate cu tehnologie care va ghida in mod eficient calatorii catre lifturile disponibile pentru a reduce posibila supraaglomerare.
Mitul #3: O cabina de lift poate ramane fara oxigen daca ramane blocata intre etaje
Respirati usor de data aceasta. Cabinele lifturilor sunt bine ventilate. In timp ce reglementarile nationale pot varia, exista standarde internationale de ventilatie care trebuie respectate pentru ca aerul sa circule liber. In unele cazuri, lifturile sunt dotate si cu aer conditionat.
Este necesara doar putina atentie pentru a ramane in siguranta in timp ce lifturile sunt in folosinta.
Mitul #4: Este posibil sa se evadeze din interiorul unei cabine de lift in putul liftului printr-o trapa de siguranta
Adesea exista trape de siguranta sau trape de salvare, dar majoritatea pot fi deschise din exterior doar de catre profesionisti calificati in acest domeniu. Pasagerii nu ar trebui sa incerce niciodata sa le foloseasca ca rute de evacuare.
Astfel, daca sunteti blocat intr-un lift, cel mai sigur lucru pe care il puteti face este sa apasati butonul de alarma (sau sa cereti ajutor pe telefon), sa ramaneti calm si sa asteptati sa fiti eliberat. Nu incercati niciodata sa iesiti singur. Si nici nu fortati usile liftului sa se deschida, pentru ca exista situatia in care liftul sa nu se afle in fata unei usi care se deschide. Exista riscul sa va puneti pe dumneavoastra si pe ceilalti pasageri in pericol.
Mitul #5: Apasarea de mai multe ori a butonului de apel va face ca liftul sa vina mai repede
Ne pare rau sa va dezamagim, dar nu este cazul. Atunci cand apasati butonul, liftul primeste „apelul” dumneavoastra si software-ul sau determina traseul liftului. Exista sisteme de apel mai simple si mai complexe, dar ideea de baza este aceeasi: o singura apasare este suficienta pentru a genera actiunea dorita.
Apasarea butonului de mai multe ori ne face adesea sa avem impresia ca facem ceva pentru a accelera procesul dar, in realitate, nu este nici o diferenta. Cu toate acestea, apasarea butonului „inchiderea usilor” odata intrat in cabina va declansa inchiderea mai rapida a usilor.
Intelegerea unor notiuni de baza despre ascensoare poate risipi conceptiile gresite comune.
Mitul #6: Usile de la lift se pot deschide intre etaje
Raspunsul simplu este nu. Cabina liftului controleaza deschiderea usii de la palier. In cazul in care cabina nu ajunge la etaj, nu exista nici un semnal care sa declanseze deschiderea usilor de palier.
In caz de indoiala, nu incercati sub nici o forma sa fortati usile sa se deschida sau sa iesiti pe cont propriu. Indiferent de situatie, nu intrati in panica. Starea anxioasa nu va face decat sa inrautateasca lucrurile, asa ca primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa respirati adanc. Iar daca ati luat deja legatura cu personalul de mentenanta al liftului sau de urgenta, stati linistit. Apelurile de blocare a liftului sunt intotdeauna luate in serios, iar KONE se concentreaza pe salvarea dumneavoastra intr-un mod sigur, cat mai repede posibil.