Iata solutia pe care o propune Atrea, lider in sistemele de ventilatie si recuperare de caldura
Hotele au devenit un accesoriu nelipsit din bucatariile moderne. Lipsa unei hote poate provoca inconveniente, intrucat mirosul de la gatit, fumul si aburul se raspandesc in restul camerelor. Insa, putini stim ca intr-o casa eficienta din punct de vedere energetic si bine izolata, in care comunicarea cu exteriorul se face printr-un sistem de ventilatie, apare problema depresurizarii casei in timpul functionarii hotei. Astfel, in timp ce functioneaza hota, suntem intr-un mediu cu presiune scazuta, iar de aici apar si restul problemelor, printre care si senzatia de durere de cap si de urechi.
Sa alegi hota potrivita este destul de dificil, avand in vedere sutele de modele si tipuri disponibile pe piata, iar greselile se pot face la tot pasul. In general debitul unei hote, intr-o casa normala, este de 400 si 600 m³/h, ceea ce coicinde de cele mai multe ori cu volumul total al casei.
Prin urmare, daca ne dorim o casa in care aerul sa fie „respirabil”, iar hota sa fie cu adevarat eficienta, specialistii Atrea recomanda ca acest accesoriu sa fie integrat in sistemul de ventilatie al casei. Acest lucru este foarte benefic si se intampla mai ales daca discutam de o casa pasiva, care este perfect etansa.
Atrea, prin recuperatoarele de caldura si sistemul de automatizare, vine cu doua solutii pentru cei care isi doresc un microclimat sanatos chiar si in bucatarie.
In primul rand, daca vorbim de o bucatarie cu „trafic” obisnuit, adica cu un volum mediu de gatit, atunci sistemul de extractie de pe hota poate fi integrat in recuperatorul de caldura. Acest sistem prevede un circuit de tubulatura separat din hota direct catre unitate. Pe acest circuit va trebui prevazuta obligatoriu o cutie filtranta, cat si o clapeta de inchidere robotizata. Atunci cand porneste hota, recuperatoarele de caldura cu ajutorul automatizarii vor inchide circuitul de extractie de pe restul casei si vor prelua in intregime aerul extras din hota, aer care va fi filtrat si apoi va trece prin recuperator. In acest caz, aerul proaspat de afara va fi incalzit de aerul viciat de pe hota si introdus inapoi in casa. Astfel, casa se va mentine intr-o presiune egala din punct de vedere al aerului.
O alta solutie, pe care o propune Atrea, este pentru bucatariile in care volumul de gatit este mai mare, chiar si bucataria unui restaurant sau a unei cantine. In acest caz, recomandarea este ca aerul extras de pe hota sa fie aruncat direct afara, deoarece este mult mai incarcat de grasimi si mirosuri. In momentul in care porneste hota, recuperatorul de caldura Atrea, datorita sistemului de automatizare, va scadea volumul debitului de aer extras din casa si va creste volumul de aer introdus, pentru a compensa aerul aruncat de hota afara. In acest caz este nevoie ca pe recuperatorul de caldura sa se prevada o baterie de incalzire, care va avea rolul de a incalzi aerul proaspat de afara si de a mentine un nivelul de confort termic. Si in acest caz, presiunea este egalizata si nu vom ave probleme de subpresiune provocata de functionarea hotei.
Ambele solutii propuse de Atrea se adreseaza celor care vor cu adevarat o casa eficienta energetic, fara grija mirosurilor, o casa unde este mereu aer proaspat si curat, la o temperatura constanta si o presiune controlata.