Angajatorii si angajatii au deja o teama: care este riscul infectiei la locul de munca? Infectia unui angajat poate conduce la inchiderea fortata a companiei? Chiar daca respectarea distantelor de siguranta, dezinfectarea periodica a suprafetelor si a locurilor de munca, sunt masuri adecvate pentru a reduce riscul de infectie, au intrat in vigoare si alte instructiuni in ceea ce priveste igiena. De asemenea s-au luat in calcul echipamente speciale pentru constructie, iar sistemele de incalzire au fost si ele examinate critic.
Virusurile SARS-CoV-2 sunt purtate de catre miscarea aerului
Se stie ca infectia cu Covid-19 apare in principal datorita microparticulelor generate atunci cand vorbim, tusim sau stranutam. Atunci cand suntem in contact cu alte persoane incercam sa evitam acest lucru pe cat posibil, prin utilizarea unor masti de protectie. Ceea ce este sigur in aer liber, poate deveni un risc in spatiile inchise.
S-a realizat un studiu in ceea ce priveste distanta si timpul de transmitere a particulelor in suspensie pentru diferite tehnologii de incalzire si ventilatie, studiu realizat de catre renumitul Institut Hermann Rietschel de la Universitatea Tehnica din Berlin. Acest studiu a generat rezultate interesante. Dupa 20 de minute, mai mult de 50% dintre particulele de marime medie (intre 3 si 10 μm) au fost identificate in aer. “Particulele mai mari se indreapta mai rapid spre sol, in timp ce particulele mai mici urmeaza fluxul de aer si pot ramane in suspensie o perioada destul de lunga de timp” spune Prof. Martin Kriegel, seful Institutului Hermann Rietschel.
Un alt studiu a demonstrat ca particulele mai mari de 60 μm se pot raspandi in spatii inchise in anumite conditii. Acesta este cazul de exemplu al unei persoane care genereaza particule care se raspandesc prima data in directie orizontala dupa care se vor stabiliza. “Posibilele miscari ale aerului vor intensifica si mai mult efectul de raspandire” spune Prof. Kriegel (sursa TU Berlin).
Este sistemul de incalzire fara aer cel mai sanatos?
Sistemele de incalzire care functioneaza fara miscari ale aerului pot reduce semnificativ riscul de infectie, potrivit studiilor realizate. Schwank GmbH, liderul pietei sistemelor de incalzire cu radiante infrarosu pe gaz, a observat o tendinta in acest sens: “Multi dintre potentialii nostri clienti evalueaza acum sistemul de incalzire luand in considerare minimalizarea efectului de raspandire a virusului corona, existand un interes crescut pentru radiantele infrarosu pe gaz”.
Radiantele infrarosu pe gaz (tuburile radiante sau radiantele ceramice) transfera caldura utilizand undele electromagnetice - asa numitele raze infrarosii. Acolo unde aceste raze infrarosii ating o suprafata, acolo se va genera caldura, principiul fiind acelasi ca cel al soarelui. Caldura este astfel transferata spre ocupanti fara un mijloc intermediar de transport, cum ar fi aerul. Astfel se evita miscarile de aer, miscari care sunt prezente la sistemele conventionale de incalzire. Se previne astfel si acumularea de aer cald in zona tavanului, sistemul de incalzire cu radiante infrarosu pe gaz fiind astfel cel mai economic, eficient si sanatos sistem de incalzire pentru hale.