Gama de cabluri preasamblate ÖLFLEX® CONNECT

Comportamentul la foc al cablurilor, descriere si standarde

ÖLFLEX® CONNECT CABLES
cabluri preasamblate clasice, adica cablurile pentru care Lapp isi asuma controlul de a fi taiate la o anumita lungime, marcate, dezizolate si conectate la conectori - in design standardizat sau conform cerintelor individuale ale clientilor.

ÖLFLEX® CONNECT SERVO
ansamblu de cabluri servo. La Targul de la Hanovra in 2015, Lapp a prezentat un preansamblu inovativ pentru cablurile de control in concordanta cu standardul Siemens, care beneficia de conexiune semi-automata a cablurilor si conductorilor, furnizand avantaje calitative si testare. Lapp furnizeaza de asemenea acest ansamblu pentru cablurile de control industriale, pentru 2 standarde planificate in cadrul Targului de la Hanovra 2016.

ÖLFLEX® CONNECT CHAIN
ansambluri de lant portcablu. In acest context Lapp isi asuma controlul integrarii cablurilor in lantul portcablu. La cerere, Lapp va efectua ansamblul pornind de la premisele clientului. Solutiile complexe sunt posibile din acest punct de vedere - de exemplu lanturile portcablu din otel, echipate complet, care cantaresc mai multe tone sunt folosite intr-o gama larga de industrii. Indiferent de gama de produse pe care o aleg clientii Lapp, intotdeauna beneficiaza de ansamble furnizate de o singura sursa, livrate la timp la cea mai inalta calitate, chiar si in cazul cerintelor complexe.


Comportamentul la foc al cablurilor, descriere si standarde

Ing. Dan Ciortea - Lapp Kabel Romania - "Materialul de mai jos contine cateva informatii referitoare la comportamentul la foc al cablurilor electrice. Aceste informatii au rolul de a elimina posibile confuzii care pot sa apara in procesul de selectie al cablurilor necesare unor aplicatii practice. Deoarece legislatia europeana in materie este intr-o continua imbunatatire, informatiile prezentate au caracter informativ."

Rezistenta la foc
Rezistenta la foc este proprietatea cablurilor de a continua sa opereze (sa-si pastreze continuitatea electrica) chiar si in eventualitatea unui incendiu, pentru o perioada de timp specifica si precizata (de la 30 la 180 de minute). Sunt folosite doua expresii care definesc parametrii diferiti:
  • Integritatea circuitului indica teste efectuate exclusiv asupra cablului
  • Integritatea sistemului se refera la teste aplicate sistemului compus din suportul cablurilor (pat cablu cu diferite forme, cleme de blocare cabluri, etc) si cablu.
Cablurile rezistente la foc au o constructie diferita de celelalte cabluri. Izolatia conductorilor este executata uzual din mica (mineral din familia silicatilor, cu refractaritate foarte ridicata) sau cauciucuri siliconice care, in urma descompunerii termice ajung la faza de dioxid de siliciu (nisip).
In unele tari, de exemplu Germania sau Belgia, prima caracteristica Circuit integrity, este precizata prin abrevierea de tipul FE180 care arata testarea cablului in foc pentru o perioada de 180 minute, iar a doua caracteristica, System Circuit Integrity, prin notatia E30, E60 sau E90, care indica testarea in foc a sistemului compus din suportul de cablu si cablu pentru o perioada de 30, 60 sau 90 de minute.

Comportamentul la foc al cablurilor electrice
Comportamentul la foc al cablurilor electrice poate fi evaluat tinand cont de urmatoarele aspecte:
  • Rezistenta la foc
  • Intarzierea propagarii focului
  • Emisia de fum si gaze acide.
Primul aspect poate fi considerat "activ", deoarece cablul continua sa-si indeplineasca functia chiar si in cazul unui incendiu: transferul de energie electrica sau semnale electrice.
Celelalte caracteristici pot fi definite ca fiind "pasive", dar cu importanta deosebita deoarece se limiteaza propagarea focului si se reduc cantitatile de fum si gaze acide datorate arderii substantelor continute in izolatii care pot cauza daune severe sau pierderi de vieti omenesti. Trebuie luat in considerare ca cele mai multe dintre cauzele pierderii de vieti omenesti sunt datorate gazelor generate de arderea izolatiilor si de densitatea mare a fumului care micsoreaza vizibilitatea in zona incendiului.

Emisia de fum si gaze acide
Unele izolatii sunt definite drept LSZH (Low Smoke Zero Halogen). Aceste materiale sunt special concepute pentru a garanta, pe langa proprietatea de auto stingere, o degajare redusa de fum, fara halogeni (halogenii creaza gaze acide, cu efecte corozive si extrem de toxice) in cazul unui incendiu. In acelasi timp, aceste izolatii nu creaza gaze toxice in caz de combustie.
Un alt termen utilizat care nu este prea clar, este cel de LSF (Low Smoke and Fumes), care, deoarece nu are nici o referire la existenta gazelor corozive si a halogenilor, poate sa se refere inclusiv la PVC.
IEC 60331 - Tests for electric cables under fire conditions - Circuit integrity. Acesta a fost unul dintre primele teste introduse pentru verificarea rezistentei la foc a cablurilor electrice. Standardul contine mai multe teste care stipuleaza conditiile si echipamentele necesare testarii. Testul original era facut doar in prezenta flacarii. Acum testul contine si stres mecanic aplicat sub forma de soc. Testul este divizat in mai multe parti:
  • IEC 60331-1 ed1.0 (2009-05) - Part 1:
    Metoda de testare cu flacara si soc mecanic, la o temperatura de minim 830°C pentru cabluri cu nivel de tensiune inclusiv 0,6/1kV si diametru exterior mai mare de 20 mm
  • IEC 60331-2 ed1.0 (2009-05) - Part 2:
    Metoda de testare cu flacara si soc mecanic, la o temperatura de minim 830°C pentru cabluri cu nivel de tensiune inclusiv 0,6/1kV si diametru exterior mai mic de 20 mm
  • IEC 60331-3 ed1.0 (2009-05) - Part 3:
    Metoda de testare cu flacara si soc mecanic, la o temperatura de minim 830°C pentru cabluri cu nivel de tensiune inclusiv 0,6/1 kV, incluse intr-o incinta metalica
  • IEC 60331-11 ed1.1 Consol. with am1 (2009-07) - Part 11:
    Aparatura - Flacara singulara cu temperatrura de minim 750°C
  • IEC 60331-21 ed1.0 (1999-04) - Part 21:
    Proceduri si reglementari - Cabluri cu nivel de tensiune de inclusiv 0,6/1kV
  • IEC 60331-23 ed1.0 (1999-04) - Part 23:
    Proceduri si reglementari - Cabluri electrice pentru date
  • IEC 60331-25 ed1.0 (1999-04) - Part 25:
    Proceduri si reglementari - Cabluri de fibra optica.


In cazul in care doriti sa aflati mai multe despre cablurile preasamblate ÖLFLEX® CONNECT, faceti clic pe poza prezentata mai jos sau cereti oferta de pret ori alte informatii de la persoana de contact a firmei Lapp Kabel Romania Srl, folosind butonul corespunzator.
Stiri conexe
Noile cabluri Lapp Group pe piata europeana din 2017
Noile cabluri Lapp Group pe piata europeana din 2017
Arta conectarii la Hanovra, Messe 2017
Noile cabluri Lapp Group pe piata europeana din 2017
Lapp Group este lider de piata la nivel global in clasamentul realizat de Universitatea St. Gallen
Lapp Group este lider de piata la nivel global in clasamentul realizat de Universitatea St. Gallen
Solutii integrate pentru cabluri si tehnologie de conectare
Lapp Group este lider de piata la nivel global in clasamentul realizat de Universitatea St. Gallen
Constructii

Fereastra, izolatie, caramida, adeziv, ...

Instalatii mecanice

Cazan, ventilator, baterie sanitara, ...

Instalatii electrice

Intreruptor, releu, camera video, cablaj, ...

Echipamente

Mobilier urban, stivuitor, mobila de birou, ...

Unelte

Software CAD, aparat de masurat, utilaj, ...