Filtrarea aerului cu ajutorul echipamentului HomeVent®
Ochii lacrimeaza, nasul curge si un stranut dupa altul ingreuneaza viata de zi cu zi. Scenariul suna foarte cunoscut pentru multi dintre noi. Persoanele care sufera de alergii sunt, din pacate, prea familiarizate cu acest tablou simptomatic care apare, in mod special, in sezonul alergiilor, primavara si toamna. Un numar din ce in ce mai mare de romani, aproximativ 1 din 4 persoane, sufera de diverse alergii respiratorii, iar tendinta este una ingrijoratoare. In lunile mai calde, polenul este responsabil in special de aceste reactii excesive ale sistemului imunitar.
Aceasta tendinta este amplificata de poluarea din mediul urban, dar si de ritmul de viata stresant, care pune presiune pe sistemul imunitar.
In aer liber, persoanele alergice nu au prea multe optiuni, decat sa recurga la medicamente pentru a gestiona simptomele - reactiile alergice pot duce, in cel mai rau caz, la dificultati severe de respiratie.
Ventilatie rezidentiala pentru o locuinta sanatoasa si confortabila
Cu toate acestea, in propriul apartament sau propria casa este posibil sa luati masuri pentru a va asigura ca in aerul interior nu se afla alergeni. Una dintre cele mai eficiente solutii este integrarea ventilatiei rezidentiale controlate a spatiului de locuit - cunoscuta si sub numele de ventilatie de confort.
Un echipament de ventilatie rezidentiala indeparteaza continuu alergenii, precum polenul si praful din aer si asigura umiditatea optima a camerei. Astfel, daca suferiti de alergii puteti respira din nou liber in propria locuinta.
Ventilatia rezidentiala ne asigura ca polenul ramane la exterior
Sezonul polenului este cel mai temut, mai ales atunci cand va confruntati an de an cu alergii. Din cauza schimbarilor climatice deja vizibile, cantitatea de polen persista in atmosfera mai mult in fiecare an. Cel mai mare stres poate fi evitat prin a petrece cat mai mult timp la interior. Dar chiar si acolo aerul nu este nicidecum lipsit de alergeni. De fiecare data cand se deschide o fereastra sau o usa, polenul intra in spatiul de locuit.
Prin urmare, multi evita ventilatia naturala in acest timp. Cu toate acestea, daca nu exista un schimb regulat de aer, calitatea aerului se deterioreaza odata cu fiecare respiratie si polenul care a patruns in camera ramane in aerul interior si deterioreaza in mod continuu sanatatea locuitorilor. In interior, particulele sunt distribuite mai repede decat ne-am astepta. O mare parte din polenul si praful din spatiile de locuit se raspandesc prin imbracaminte - de aceea, persoanelor alergice li se recomanda sa isi schimbe hainele dupa ce vin acasa. In camerele care beneficiaza de ventilatie rezidentiala, aerul din exterior este filtrat prin filtre de polen. Fara alergeni si numai aer proaspat si curat este introdus in camera.
Pentru casele si apartamentele fara ventilatie rezidentiala, se recomanda aerisirea prin ventilatie naturala (deschiderea larga a ferestrelor) dimineata. Acesta este momentul din zi, cand incarcatura de polen este de obicei cea mai mica. Un alt sfat: aerisiti dupa o ploaie, atunci aerul exterior este curatat de polen.
Evitati cu succes raspandirea prafului cu ajutorul ventilatiei rezidentiale
Pe langa alergia sezoniera la polen, alergia la praful present in locuinta poate irita sistemul respirator si imunitar pe tot parcursul anului. Fecalele acarienilor microscopici sunt responsabile pentru acest lucru. Indiferent cat de curata este casa, oamenii inspira in jur de 75.000 de particule de praf cu fiecare respiratie. si in acest caz, ventilarea naturala prin deschiderea ferestrelor nu este cea mai buna solutie.
Particulele de praf existente sunt plimbate de curentii de aer de la interior si, prin urmare, patrund mai usor in caile respiratorii. Cu toate acestea, atunci cand aerul este filtrat cu ajutorul unui sistem de ventilatie rezidentiala, se elimina curentii de aer care ridica particulele de praf, deoarece aerul este introdus usor si abia vizibil in camera. Pe langa polen, praful este indepartat din aerul proaspat introdus de catre echipamentul de ventilatie. Un alt efect secundar pozitiv: Prin filtrarea aerului, se creeaza mai putin praf in casa sau in apartament, iar aspiratorul este folosit mai rar.
Umiditate optima in spatiul de locuit
In plus fata de impactul pe care il au alergenii si curentii de aer, umiditatea din propria locuinta are o influenta majora. Mai ales cei alergici la polen sau praf ar trebui sa asigure umiditate constanta in camerele de locuit. Deoarece aerul prea uscat faciliteaza deplasarea libera a particulelor foarte mici de parf si contribuie, in mod decisiv, iritarea cailor respiratorii.
Umiditatea interioara ideala este cuprinsa intre 40 si 50%. Aceasta valoare este adesea dificil de estimat - un higrometru, care este disponibil in orice domeniu de constructii, poate ajuta. Condensarea pe ferestre, pereti sau tevi reprezinta semne clare de umiditate excesiva (peste 60%) si terenul de reproducere perfect pentru mucegaiul atat de daunator. Un dezumidificator de camera poate reduce umiditatea din camera. Daca aerul este prea uscat - de obicei in timpul iernii - un prosop umed asezat peste calorifer va poate ajuta. Daca utilizati deja ventilatie rezidentiala, nu trebuie sa va faceti griji cu privire la umiditate, deoarece este reglata automat de catre echipament. Rotorul integrat al ventilatiei de confort nu numai ca recupereaza caldura, ci si umiditatea necesara din aerul evacuat.
Sfaturi pentru persoanele afectate de alergii
- Acordati atentie prognozei polenului, de exemplu pe site-ul Weather
- Faceti dus si schimbati-va in alte haine atunci cand ajungeti acasa pentru a avea cat mai putin contact cu polenul.
- Mentineti umiditatea constanta in camerele de locuit intre 40 si 50%.
- Aspirati si stergeti praful regulat.
- Schimbati lenjeria de pat - cel putin o data la doua saptamani.
- Proprietarii de ventilatie rezidentiala ar trebui sa efectueze schimbarea anuala a filtrului dupa sezonul polenului.
- Daca nu este integrata ventilatia rezidentiala a spatiului de locuit, pentru zona urbana alegeti sa ventilati dimineata si in zonele rurale seara.
Filtrarea aerului cu ajutorul unui sistem de ventilatie rezidentiala HomeVent®
Filtrarea aerului cu ajutorul echipamentului HomeVent® trece prin doua etape, atingand astfel cel mai inalt standard. Un filtru fin (lavabil) plasat la intrarea unitatii elimina murdaria, cum ar fi insectele, frunzele etc. Debitul de aer proaspat introdus trece printr-un filtru de polen (EPM, 50% (F7)).
Proprietarii echipamentelor de ventilatie rezidentiala primesc un mesaj cand este timpul sa schimbe filtrul. Un filtru cu carbune activ poate fi introdus in locul filtrului standard pentru aerul de alimentare. Acesta este un filtru de mare capacitate (EPM, 52%) cu o eficienta ridicata eficient impotriva particulelor de mici dimensiuni (polen, praf fin etc.) si impotriva poluantilor si mirosurilor neplacute (care pot sa provina din agricultura, trafic etc.).