Multi-brand workshop la fabrica EGGER Radauti despre executia corecta a constructiilor pe structura de lemn

Evidentierea prin machete la scara reala a configuratiilor corecte ale peretilor exteriori cu fatada ventilata sau tencuita, a sapelor uscate aplicate peste plansee din OSB

Divizia de produse pentru constructii din lemn a companiei EGGER, impreuna cu partenerii de eveniment Knauf Gips, Alsafix, Knauf Insulation si Home Point, au organizat vineri, 27 martie un seminar dedicat tehnologiilor de executie corecta a constructiilor pe structura de lemn. Evenimentul desfasurat la fabrica EGGER Radauti in prezenta a peste 60 de invitati (arhitecti, ingineri proiectanti, profesori universitari, producatori de case si distribuitori), s-a axat pe expunerea argumentata a solutiilor si materialelor recomandate de catre cele patru companii.

Colaborarea multi-brand dintre companiile EGGER, Knauf Gips, Alsafix, Knauf Insulation (firme reprezentative pentru industria de profil) si platforma Home Point s-a nascut din necesitatea de a reuni sub o singura umbrela specialistii din industria constructiilor pe structura de lemn. In acelasi timp, a constituit o prima etapa in abordarea pietei aflate in cautare de informatii corecte, insotite de solutii si produse certificate care sa corespunda calitativ si conceptual oricaror exigente de proiectare si comportament al respectivelor constructii.
Prezentarile sustinute de reprezentantii tehnici ai companiilor organizatoare au acoperit o gama variata de aspecte importante, determinante pentru corecta proiectare si functionare a oricarei constructii din lemn: comportamentul la umiditate, protectia la foc, izolarea termica sau fonica. Invitatilor le-au fost prezentate diferite alcatuiri constructive menite a satisface aceste exigente, s-au adus argumente pentru utilizarea fiecaruia dintre produsele prezentate pe baza fiselor tehnice complete ale acestora si s-au organizat demonstratii concrete, edificatoare pentru punerea lor in practica. Scopul acestor aplicatii a fost evidentierea prin machete la scara reala a configuratiilor corecte ale peretilor exteriori cu fatada ventilata sau tencuita, respectiv a sapelor uscate aplicate peste plansee din OSB.

Solutii complete pentru constructii corecte pe structura de lemn
Dragos Tanasescu, Inginer Suport Tehnic in cadrul Diviziei pentru Constructii, a prezentat solutiile si materialele EGGER pentru sistemele structurale permeabile la vapori, explicand in prealabil mecanismele ce stau la baza tranzitului de umiditate prin elementele de anvelopa ale unei constructii in cadre din lemn. Ideile principale au reflectat faptul ca sistemele cu difuzie deschisa sunt considerate sisteme sigure, capabile sa permita transportul integral al umiditatii prin acoperisuri si pereti exteriori pe toata perioada anului, eliminand complet riscul de condensare al vaporilor de apa si de acumulare a umiditatii in interiorul acestora.

"Ideea de a organiza acest tip de eveniment a venit in urma analizei pietei de constructii din Romania, piata orientata in special pe pret si foarte putin pe calitate, in special in cazul constructiilor pe structura de lemn. In tara noastra s-a propagat ideea conform careia casele "de lemn" sunt doar ieftine, fara alte calitati, ceea ce este complet fals. O casa pe structura de lemn corect construita aduce multe beneficii, care sunt prea putin cunoscute. Obiectivul nostru este sa promovam aceste avantaje. Perceptiile conform carora casele pe structura de lemn sunt predispuse la incendii, reactii la umiditate, cutremure sau durata de viata mai scurta trebuie demontate cu argumente tehnice. Acestea exista si sunt demonstrate atst de experienta pe plan local cat si de orientarea catre acest tip de constructii a unor piete mult mai dezvoltate. Concluzia este una simpla: trebuie sa credem in constructiile pe structura de lemn, in viitorul lor si sa le promovam pe baza unei documentari care sa nu lase loc de interpretari", a precizat Ionut Urdea, Sales Manager EGGER RO/BG/MD, divizia de produse pentru constructii.
Unul dintre tehnicienii EGGER, Dragos Tanasescu, considera ca "materialele permeabile la vapori au aparut dintr-o necesitate, aceea a dezvoltarii unor sisteme constructive a caror executie sa nu fie influentata major (in sens negativ, evident) de lipsa de experienta a montatorului. Pana la aparitia acestor produse, punctul nevralgic al sarpantelor si peretilor exteriori il reprezenta modul de instalare al barierei de vapori, care pentru a fi cu adevarat eficienta, trebuia sa fie continua si perfect etansa in orice zona de strapungere.
Ori sistemele cu difuzie deschisa, care inglobeaza la exterior panotaje din materiale extrem de permeabile, inlatura acest neajuns prin eliminarea barierei de vapori de la interior, care intr-un astfel de sistem pur si simplu nu se mai justifica"
.

Sistemele cu difuzie inchisa - cazul structurilor placate cu OSB atat la interior, cat si la exterior - desi aparent mai ieftine, sunt in fapt mult mai dificil de realizat corect din punct de vedere termotehnic si presupun o mai mare indemanare si atentie la instalare din partea montatorului.
Din aceasta perspectiva, EGGER recomanda intotdeauna utilizarea sistemelor cu difuzie deschisa. EGGER ofera solutii de calitate pentru toate etapele unei constructii: pentru pardoseala, pereti, tavan si acoperis. Informatii aditionale despre EGGER ® OSB/3 sunt disponibile pe www.egger.ro la sectiunea produse pentru constructii.
Parteneriat pentru profesionisti
Alsafix, companie romano-franceza, furnizor de solutii profesionale de fixare a fost reprezentata de catre Horia Savu in calitate de Director General. Acesta a prezentat solutii constructive de actualitate cu privire la fixarea pe structura din lemn a placilor EGGER OSB si fibrogips precum si a sistemelor de termoizolatie din fibra de lemn. S-au facut demonstratii practice cu sculele Alsafix pentru fixarea cu agrafe, cuie sau suruburi a materialelor prezentate de EGGER si Knauf. Astfel, toti participantii au avut ocazia sa vada "pe viu" cele mai noi tehnologii pentru executia corecta si eficienta a constructiilor din lemn precum si sculele si consumabilele recomandate pentru fiecare operatie in parte.
De asemenea au fost prezentate sisteme inovatoare pentru imbinarea si montarea panourilor prefabricate pentru constructiile din lemn sau a diverselor elemente din lemn - conectori invizibili pentru realizarea imbinarilor dintre grinzile principale si cele secundare, conectori pre montati in panourile prefabricate. "Am fost impresionat de numarul mare de participanti din toate domeniile care au legatura cu constructiile din lemn precum si de interesul aratat de acestia, prezentarile dand nastere la discutii foarte aprinse dar constructive. Ne declaram foarte multumiti de faptul ca am reusit sa aducem fizic in atentia participantilor diversele scule si consumabile pe care le propunem pentru realizarea constructiilor din lemn dar si ca am putut prezenta cateva proiecte deosebit de interesante, realizate in Romania, unde acestea au fost puse in opera. Asadar, se poate!
Exista arhitecti si constructori care reusesc sa convinga clientii ca utilizand materiale de calitate, cu agremente tehnice, cu marcaj CE au doar de castigat pe termen lung. Nu in ultimul rand, sper ca acest eveniment sa aiba si o continuare. Acest lucru este posibil deoarece toti participantii cu care am discutat s-au aratat incantati de cele vazute si dornici sa participe la astfel de intalniri ale specialstilor", a precizat Horia Savu, Director General Alsafix.
Prezentarea companiei s-a incheiat cu imagini de la 3 dintre cele mai interesante proiecte unde au fost utilizate scule si consumabile Alsafix: "Casa cu pereti din lut din Brasov", "Casa cu conectori invizibili din Sibiu" si "Casa acoperita cu sita de langa Brasov".

Razvan Oprescu, fondator al conceptului Home Point si coorganizator, considera ca prezenta in numar mare si calitatea profesionala a invitatilor dezvaluie in mod clar dorinta si deschiderea catre dialog a celor implicati in industria constructiilor pe structura de lemn. "Cu toate ca am avut in fata un public foarte divers, din punct de vedere profesional, am constatat cu placere ca subiectul conferintei a fost pe placul tuturor, iar dezbaterile libere din timpul prezentarii, in care fiecare putea interveni, atesta nivelul ridicat de interes. Se pare ca participarea multi-brand a constituit cheia acestei intalniri. In aceeasi masura, prezenta la aceeasi masa a unor companii mari a transmis celor prezenti disponibilitatea si deschiderea totala la dialog in relatie cu piata. Concluzia este ca acest eveniment trebuie sa insemne un inceput de drum in promovarea unui al mod de relationare cu piata. Trebuie sa intelegem foarte bine necesitatile celor care ne stau in fata si trebuie sa depunem toate eforturile sa perpetuam si sa dezvoltam dialogul cu cei implicati direct in piata constructiilor. Cred ca respectul nostru fata de piata se va intoarce ca respect al pietei fata de noi, iar cu ocazia acestui eveniment am putut simti direct respectul celor prezenti", a spus fondatorul Home Point.

Succesul acestui prim eveniment multi-brand este definit si prin reactiile specialistilor care au participat activ in discutii. Gheorghe Munteanu de la Sc Tecade Srl - Brasov, producator de case din lemn, afirma ca "este foarte bine ca "breasla" se poate intalni si discuta despre problemele cu care se confrunta piata caselor pe structura din lemn. De asemenea, cred ca este bine ca au participat si reprezentanti ai mediului academic deoarece in acest moment este lipsa de personal specializat in realizarea constructiilor corecte din lemn in Romania." Feedback-ul pozitiv este oferit si de catre arhitecti: "Am fost placut surprins de numarul mare de arhitecti care au fost prezenti la acest eveniment si am realizat ca impreuna, putem face lucruri importante in ceea ce inseamna "educarea" pietei cu privire la constructiile din lemn corect realizate. Noi, cei de la Larix Studio ne dorim sa fim implicati si in evenimentele viitoare, fiind suporteri declarati ai constructiilor din lemn", precizeaza Arh. Köllo Miklós, Larix Studio Srl - Gheorghieni, birou de arhitectura si proiectare.

Radu Mosteanu, reprezentant tehnic Knauf Insulation: "Multumesc in numele echipei Knauf Insulation pentru conferinta excelenta organizata in colaborare cu partenerii. Nu pot sa nu remarc calitatea si tinuta evenimentului din 27 martie 2015 desfasurat la sediul firmei EGGER din Radauti, atat prin alegerea subiectelor cat si calitatea dezbaterilor. Doresc sa felicit atat pe cei care au facut ca acest eveniment sa fie posibil, cat si pe toti cei care au participat intr-un numar atat de mare la eveniment. Avand in vedere feedback-ul primit din partea multor participanti la evenimentul de la Radauti, constat ca evenimentul a fost foarte bine primit, fiind un prim pas pentru stabilirea unui dialog intre specialistii din domeniul constructiilor si reprezentantii tehnici ai producatorilor de materiale de constructii".

Compania Knauf Gips remarca interesul extrem de mare al specialistilor din industria constructiilor si apetitul pietei pentru sisteme inovatoare in domeniul constructiilor pe structuri din lemn. "Interesul aratat de catre publicul tehnic (arhitecti, ingineri proiectanti etc), mediul universitar si de catre reprezentantii firmelor de constructii pentru acest eveniment despre care putem afirma fara rezerve ca a avut un impact national, ne arata clar nevoia de informatie a publicului tehnic iar colaborarea reala intre marii producatori in scopul de a oferi sisteme constructive integrate de inalta performanta, nu poate fi decat un lucru extrem de util si de necesar in momentul de fata", afirma ing. Sorin Vlasie, director proiecte Knauf Gips.
In sistemele performante de pereti exteriori si interiori sau sistemele de plansee pe structura din lemn, care ofera stabilitate si rigiditate structurala, dar si siguranta si protectie la foc, izolare fonica si un mediu sanatos pentru viata de zi cu zi; atat placile incombustibile, cu parametri superiori de izolare fonica si permeabilitate la vapori Knauf Vidiwall si Knauf Vidifloor, placile izolatoare ecologice pentru exterior Knauf WF Diffuterm 045 si tencuiala minerala speciala permeabila la vapori (respirabila) Knauf SM 700 PRO ale firmei Knauf Gips, cat si placile EGGER OSB si placile de astereala EGGER DHF de asemenea permeabile la vapori, elementele de fixare produse de ALSAFIX si vata minerala produsa de catre Knauf Insulation, conlucreaza cu succes, oferind posibilitatea construirii unor case durabile, confortabile si sigure. Aceasta ar putea fi una dintre concluziile seminarului tehnic.
"Suntem in masura sa consideram ca aceasta colaborare va fi consolidata si dezvoltata pentru a asigura informarea corecta si completa a pietei si pentru a repune sistemele constructive pe structura de lemn pe pozitia pe care acestea o merita in industria constructiilor si nu in ultimul rand in atentia beneficiarilor, ca fiind solutia constructiva cu cel mai mic impact asupra mediului dar in acelasi timp asigurand un inalt nivel de confort si de calitate a vietii. Vom incerca in perioada urmatoare intensificarea colaborarii cu Home Point ca entitate care poate si trebuie sa constituie de acum zona comuna de promovare", completeaza ing. Sorin Vlasie, director proiecte Knauf Gips.

Pentru crearea premiselor unei corecte promovari a solutiilor constructive pe structura de lemn, compania Knauf a lansat pe piata doua produse noi: tencuiala minerala ecologica Knauf SM 700 Pro si placile pentru izolare termica din fibre de lemn Knauf WF Diffuterm 045; cu ocazia workshop-ului tehnic de la sediul companiei EGGER din Radauti.
Deschiderea colaborarii intre partenerii evenimentului creeaza premiza asigurarii unui suport tehnic corect, bine fundamentat, astfel incat cei implicati in implementarea acestor solutii tehnice in proiecte sa simta real avantajele suportului astfel acordat prin aducerea in prim plan a unei game complete de materiale cu parametri tehnici testati si garantati, care sa contribuie in mod real la obtinerea unor constructii de inalta calitate. Firma Knauf Gips isi exprima in continuare disponibilitatea de a cauta si de a identifica impreuna cu companiile mentionate anterior, caile comune optime de comunicare si promovare a produselor Knauf in sisteme constructive comune.


In cazul in care doriti sa aflati mai multe informatii despre produsele firmelor participante la workshop, faceti clic pe logo-urile de mai sus. Daca doriti sa aflati mai multe despre produsele EGGER, faceti clic pe pozele prezentate mai jos sau cereti oferta de pret ori alte informatii de la persoana de contact a firmei EGGER Romania Srl - Divizia Constructii, folosind butonul corespunzator.
Produse mentionate in articol
Placi EGGER OSB Placi EGGER DHF
 
EGGER - Divizia Constructii
2 produse

EGGER ofera solutii de inalta calitate realmente pentru toate ariile, cum ar fi: constructii, cofraje beton sau ambalare.

2 produse
Brosura
Vezi detalii
Card produs
Placi EGGER OSB
 
Placi EGGER OSB

Placile EGGER OSB sunt formate din trei straturi de aschii orientate conform standardului DIN EN300. Geometria speciala a aschiilor (lungime pana la 160 mm) si gradul precis de orientare al acestora in straturile exterioare confera placilor o foarte buna stabilitate a formei si caracteristici tehnice deosebite. Placile EUROSTRAND® OSB destinate mediului umed sunt fabricate cu adeziv care nu contine deloc formaldehida.

Brosura
Vezi detalii
Card produs
Placi EGGER DHF
 
Placi EGGER DHF

Placa EGGER DHF permite difuzia aburului, este rezistenta la umiditate si poate fi folosita pentru placarea acoperisurilor si a peretilor. Placile sunt produse pe utilaje ContiRoll ultramoderne si indeplinesc conditiile de omologare pentru constructie prevazute atat in normativul Z-9.1-454, cat si in standardul EN 622-5:2004. Talajul proaspat si semifabricatele din care se produc fibrele provin din procesul de productie a cherestelei. Ca adeziv se foloseste o rasina poliuretanica ce nu contine deloc formaldehida.

Brosura
Vezi detalii
Card produs
Categorii
Placa de constructie
Placa de constructie
Placa de constructie, produs semifinit, material de baza
Placa de constructie, produs semifinit, material de baza
Constructii
Constructii
Constructii

Fereastra, izolatie, caramida, adeziv, ...

Instalatii mecanice

Cazan, ventilator, baterie sanitara, ...

Instalatii electrice

Intreruptor, releu, camera video, cablaj, ...

Echipamente

Mobilier urban, stivuitor, mobila de birou, ...

Unelte

Software CAD, aparat de masurat, utilaj, ...