Danfoss ofera date despre EPBD revizuita
Cladirile in care locuim, in care muncim sau in care invata copiii nostri au un potential enorm in economisirea energiei. Oportunitatile care se ascund in aceste cladiri pot crea economii imense, locuri de munca si spatii de locuit mai bune. Revizuirile aduse directivei europene privind performanta energetica a cladirilor (EPBD) reprezinta un pas semnificativ pentru a debloca acest potential.
Prin optimizarea instalatiilor si sistemelor tehnice din cladiri, in 2030, facturile de energie pentru cetatenii Uniunii Europene ar putea fi reduse anual cu 67 miliarde euro, iar emisiile de CO₂ ar fi reduse cu 156 milioane tone, echivalentul emisiilor generate de 82 milioane de automobile.1
Un pas imens a fost facut pe 9 iulie 2018, cand noua Directiva privind Performanta Energetica a Cladirilor (EPBD)² a intrat in vigoare. Aceasta va accelera renovarea eficienta a cladirilor existente, avand ca viziune obtinerea unui stoc de cladiri decarbonizate pana in 2050 si mobilizarea investitiilor. Revizuirea introduce, de asemenea, noi dispozitii pentru imbunatatirea tehnologiilor inteligente si a sistemelor tehnice din cladiri.
Statele membre vor trebui sa transpuna dispozitiile directivei in legislatia nationala (pana la 10 martie 2020). Asta inseamna ca guvernele europene au 20 de luni ca sa se ambitioneze si sa profite de oportunitatea privind potentialul celor trei piloni ai eficientei energetice in cladiri, in special optimizarea sistemelor tehnice de constructie, pe langa anvelopare si alimentarea cu energie termica.
Danfoss vede EPBD drept piatra de temelie pentru eficientizarea cladirilor, punctul de plecare pentru planul viitor de digitalizare a sistemelor de distributie a energiei.
Sistemele tehnice din cladiri includ sistemele de incalzire, racire, ventilatie si apa calda menajera. Prin optimizarea controlului fluxurilor de energie in aceste sisteme, consumul de energie poate fi redus cu pana la 30%, iar beneficiile digitalizarii vor putea fi utilizate pe deplin.
"Decidentii din sfera politica au sustinut in mod clar dispozitiile care vizeaza sistemele tehnice din cladiri in noua directiva. Apreciem aceasta initiativa, deoarece nu numai ca va economisi energie, ci va imbunatati confortul interior si calitatea aerului pentru milioane de cetateni ai UE ", spune Lars Tveen, Presedinte, Danfoss Heating.
Singura modalitate de a imbunatati in mod semnificativ eficienta energetica a cladirilor este concentrarea asupra cladirilor existente. Noua din zece cladiri existente in UE vor fi ocupate pana in 2050. Renovarea stocului actual de cladiri este mai rentabila decat ar crede multi in prezent. Costul investitiei pentru imbunatatirile de baza ale instrumentelor de control pentru fluxurile de energie din interiorul cladirilor este scazut, iar timpul de recuperare a investitiei este de doi ani.
"O prioritate pentru investitori este, de asemenea, reducerea diferentei in performanta energetica in proiectele de renovare a cladirilor, adica a diferentei dintre consumul de energie calculat si cel real. Optimizarea sistemelor tehnice din cladiri, in special la sarcini partiale, va reduce acest decalaj, deoarece va asigura controlul dinamic al fluxului de energie, tinand cont de temperatura exterioara sau consumul intern", spune André Borouchaki, Head of Technology, Danfoss Drives.
Date privind cladirile din UE
Cladirile sunt responsabile pentru aproximativ 40% din consumul de energie si 36% din emisiile de CO2 in UE.
In prezent, aproximativ 35% din cladirile din UE au peste 50 de ani, iar peste 75% dintre cladiri sunt ineficiente din punct de vedere energetic, in timp ce numai 0,4-1,2% (in functie de tara) dintre cladiriri sunt renovate in fiecare an. Prin urmare, o mai buna renovare a cladirilor existente are potentialul de a duce la economii semnificative de energie.
Imbunatatirea eficientei energetice a cladirilor poate genera si alte beneficii economice, sociale si de mediu. Cladirile cu performante ridicate ofera un nivel mai mare de confort pentru ocupantii lor si imbunatatesc sanatatea prin reducerea bolilor cauzate de climatul interior de proasta calitate. De asemenea, imbunatatirea eficientei energetice a cladirilor are un impact major asupra accesibilitatii incalzirii si racirii, iar economiile de energie pe care le aduce ar permite multor gospodarii sa scape de saracia energetica³.
Investitiile in eficienta energetica stimuleaza, de asemenea, economia, in special industria constructiilor, care genereaza aproximativ 9% din PIB-ul Europei si reprezinta direct 18 milioane de locuri de munca directe.
Date despre EPBD revizuita
- Tarile UE vor trebui sa stabileasca strategii de renovare pe termen lung, cu scopul de a decarboniza stocul national al cladirilor pana in 2050, cu repere solide si indicatori-cheie de performanta
- Optimizarea sistemelor tehnice din cladiri va fi sustinuta, de exemplu, prin cerintele privind dispozitivele cu auto-reglare pentru controlul temperaturii interioare sau evaluarea si documentarea obligatorie a eficientei energetice a sistemelor tehnice din cladiri de catre instalatori.
- Decalajul de performanta energetica va fi vizat in cadrul inspectiilor pentru evaluarea obligatorie a eficientei energetice a sistemelor de racire si incalzire in conditii de functionare cu sarcina partiala.
- Tehnologiile inteligente vor fi promovate in continuare, de exemplu, prin cerintele privind instalarea sistemelor de automatizare si de control a cladirilor sau printr-o schema europeana voluntara pentru evaluarea "gradului de inteligenta" a cladirilor.
- E-mobilitatea va fi sprijinita prin introducerea unor cerinte minime privind punctele de reincarcare si infrastructura de conducte.
- Sanatatea si bunastarea utilizatorilor cladirilor vor fi promovate, de exemplu, prin luarea in considerare a calitatii aerului si a ventilatiei.
In cazul in care doriti sa aflati mai multe despre produsele Danfoss, faceti clic pe pozele prezentate mai jos sau cereti oferta de pret ori alte informatii de la persoana de contact a firmei Danfoss Srl, folosind butonul corespunzator.