Cum ii sprijinim pe muncitorii din constructii sa se adapteze la cerintele secolului 21

Cum ii sprijinim pe muncitorii din constructii sa se adapteze la cerintele secolului 21

Foaia de parcurs privind calificarea fortei de munca din domeniul constructiilor pentru 2030, dezvoltata prin proiectul BUS4RoBOOST - o solutie la criza fortei de munca din constructii

Consortiul BUS4RoBOOST format din: INCD URBAN INCERC, Cluster TEC, Cluster Pro-nZEB, UTCB, OER, MDLPA, AIIR, BDG va pune pe masa Guvernului o foaie de parcurs cu solutii pentru dezvoltarea principalelor competente si calificari din constructii, identificate in cadrul a 7 ateliere nationale de consultare organizate in cadrul proiectului.

Toate partile interesate sunt invitate sa participe la consultarile in derulare privind actiunile din "Foaia de parcurs pentru calificarea fortei de munca din domeniul constructiilor pentru 2030". Detalii despre modalitatea de participare gasiti aici. Fiecare sugestie va fi analizata cu atentie si luata in considerare in versiunea finala a documentului.

Potrivit unui membru al Consiliului Director al Camerei de Comert si Industrie Romano-Americana, criza de personal calificat din constructii este cea mai mare limitare a capacitatii Romaniei de a-si atinge potentialul de crestere pe termen scurt, mediu si lung. Deficitul de forta de munca in Romania ar putea ajunge la 224.000 de persoane in 2026, impactul economic al lipsei de personal fiind de 10% din cresterea PIB-ului nominal pentru anul 2022. Aceasta reprezinta o problema majora care influenteaza capacitatea companiilor de a duce la bun sfarsit proiectele in termen si la standardele dorite. Deficitul fortei de munca poate crea intarzieri in executie, costuri suplimentare si o presiune in crestere asupra echipei existente.

Cum ii sprijinim pe muncitorii din constructii sa se adapteze la cerintele secolului 21
Cum ii sprijinim pe muncitorii din constructii sa se adapteze la cerintele secolului 21

Dintre masurile propuse prin Foaia de parcurs amintim:

  • Propunerea unui cadru normativ mai suplu pentru educatie si formare, Implementarea unui card profesional
  • Asigurarea transferabilitatii de competente prin mecanisme de recunoastere si echivalare
  • Dezvoltarea si acreditarea de programe de formare corespunzatoare si de instrumente care sa conduca la o practica unitara.

Acest document joaca un rol important in furnizarea de solutii pentru modelarea viitorului sectorului constructiilor, pornind de la necesitatea adaptarii si imbunatatirii continue a calificarii fortei de munca in concordanta cu evolutiile tehnologice si cerintele pietei, acesta fiind, printre altele, un aspect esential pentru atingerea obiectivelor nationale privind eficienta energetica si utilizarea surselor regenerabile de energie in cladiri si implicit de reducere a amprentei de carbon, care au fost angajate pentru anul 2030.

Scopul Foii de parcurs este acela de a ne asigura ca domeniul constructiilor ramane competitiv, inovativ si capabil sa raspunda provocarilor viitoare. Pentru a indeplini acest deziderat, este esential sa primim feedback-ul dumneavoastra. Prin implicarea dumneavoastra, contribuiti la crearea unei viziuni robuste si a unui plan eficient pentru dezvoltarea si calificarea fortei de munca in domeniul constructiilor.

Constructii

Fereastra, izolatie, caramida, adeziv, ...

Instalatii mecanice

Cazan, ventilator, baterie sanitara, ...

Instalatii electrice

Intreruptor, releu, camera video, cablaj, ...

Echipamente

Mobilier urban, stivuitor, mobila de birou, ...

Unelte

Software CAD, aparat de masurat, utilaj, ...