Dupa ce a incheiat anul 2020 cu o cifra de afaceri de 1,7 milioane euro, in crestere cu 54% fata de 2019, Atrea, cel mai important producator de sisteme de ventilatie cu recuperare de caldura din Romania, estimeaza o revenire a pietei de ventilatie in sectorul HoReCa, dupa stagnarea din ultimul an.
“Cifra de afaceri din industria HoReCa a scazut in anul 2020 cu 35% fata de 2019, ca urmare a pandemiei. Aproape un an si jumatate, antreprenorii din acest domeniu fie au avut afacerile inchise, fie au functionat la capacitate redusa, fara sa mai faca investitii. Astfel, dupa cererea mare din 2019, in 2020 cererea sistemelor de ventilatie a stagnat in acest domeniu”, a declarat Dorin Salamac, director Atrea Romania.
Insa odata cu relaxarea restrictiilor si cu revenirea la normalite, incep sa apara semnele pozitive si pe acest sector. Avand in vedere situatia cu care s-a confruntat sectorul HoReCa, inceputul de an a fost neasteptat de bun, iar tendinta se anunta a fi una favorabila in continuare, sunt de parere reprezentantii Atrea. Compania se asteapta la o crestere a sectorului cu 50% in a doua parte anului si datorita faptului ca piata acestor solutii se maturizeaza, din ce in ce mai multi anterprenori din acest domeniu intelegand beneficiile unor astfel de sisteme, in zona de business si de confort.
“Continuam sa vedem, la fel ca in anii trecuti, un interes mai crescut asupra hotelor cu recuperare de caldura. Sistemele se pot adapta la orice tip de interior, iar daca vorbim de bucatarii profesionale, acesta devine extrem de eficient. Mai mult, sistemele concepute de Atrea elimina din peisaj traditionalele hote. Evacuarea si introducerea aerului proaspat se face direct prin grilele montate in plafon, sistemul asigurand in acelasi timp si iluminarea spatiului in parametrii utili”, mai declara Salamac.
Sistemele de ventilatie cu recuperare de caldura de la Atrea au fost implementate in restaurante precum Marty Sun Plaza, Therme Bucuresti, bucataria Fru Fru, pensiunea Ciuta din Buzau, restaurantul Fenyő din Miercurea Ciuc, restaurantul Da Pino din Cluj sau la restaurantul Spitalului Municipal din Oradea.
Pretul unui astfel de sistem incepe de la 2000 de euro in functie de complexitatea proiectul si poate ajunge la cateva zeci de mii de euro, daca implica plafon cu extractie, sistem de tratare a aerului si sistem de lampi UV-C pentru distrugerea mirosurilor si grasimilor.
De asemenea, pentru sectorul HoReCa, Atrea ofera solutii de HVAC dedicate salilor de evenimente, restaurantelor, bucatariilor, dar si bazelor de agrement.
Un plus, este faptul ca un astfel de sistem poate fi integrat cu mecansimul de ventilatie si climatizare al restaurantului. Astfel, centrala cu recuperare de caldura care preia fluxurile de aer cald din bucataria restaurantului, poate gestiona aceleasi trasee de aer si pentru restul restaurantului, producand in permanenta aer curat si o ambianta placuta pentru clienti.
Cum functioneaza o instalatie de ventilatie cu recuperare de caldura intr-o bucatarie?
Aerul viciat este extras din spatiul de lucru prin grilele de ventilatie din sistemul montat in tavan, iar caldura acestuia se transfera aerului de afara pe care centrala Atrea il introduce in aceeasi incinta, dupa ce in prealabil il filtreaza.
Inovatia unui sistem cu recuperare de caldura consta in faptul ca cele doua fluxuri de aer nu au contact, ci se transfera doar caldura de la unul la altul. Astfel, in spatiul de lucru exista in permanenta un aport de aer proaspat, temperatura ramanand constanta, fara aburi sau condens. Prin montarea unui sistem de ventilatie a bucatariei prin plafon se evita si un alt fenomen atat de nedorit si de neevitat in orice bucatarie, si anume depunerile de grasime si arsuri de pe hotele clasice.