Interviu cu Daniel Buhazi, Directorul Diviziei ELCO Germania, din cadrul Ariston Thermo Romania
Daniel Buhazi este Director al diviziei ELCO Germania, in cadrul Ariston Thermo Romania, functie pe care o ocupa din anul 2017. Cu o experienta de peste 15 ani in Constructii si Managementul Instalatiilor, acesta este responsabil la nivel national de business-ul ELCO Heating Solutions, ce cuprinde aplicatii comerciale, rezidentiale si industriale.
Puteti face o evaluare a anului 2020?
Anul 2020 a fost un an atipic si cu provocari pentru toata lumea. Din fericire, piata constructiilor a fost una care nu a avut foarte mult de suferit. In ianuarie 2020 aveam un obiectiv si un forecast optimist si ambitios pe care, din fericire, am reusit sa le depasim. Comparativ cu 2019, cresterea a fost de peste 40%. In ciuda pandemiei, piata de constructii si-a pastrat tendinta de crestere si a fost un context favorabil pentru noi.
In ce constau solutiile ELCO Heating Solutions pentru cladirile de birouri?
De la lansarea ELCO in Romania, acum cativa ani, am abordat un mod de lucru cat mai proactiv, pentru a fi alaturi de partenerii nostri. Am ales sa lucram vizand o solutie tehnica pentru sala cazanelor care sa fie corecta si completa. In spatele aceste abordari sta dorinta noastra de a oferi mai mult decat echipamente si produse, pentru noi este important sa avem imaginea de ansamblu a proiectului, sa ne sprijinim partenerii pe tot parcursul procesului.
ELCO Heating Solutions produce centrale termice de puteri mari, intre 60 kW si 2000 kW pe unitate. Recent, portofoliul de produse ELCO, destinat aplicatiilor comerciale si industriale, a fost consolidat cu noua gama de cazane in condensare L Plus, care este formata din modelele murale THISION® L PLUS si de cele de pardoseala TRIGON® L PLUS, ce ofera performante ridicate, instalare adaptabila oricarui tip de proiect si intretinere simpla. Ambele tipuri de echipamente termice includ produse eficiente energetic, cu emisii de noxe foarte reduse si cu o gama variata de puteri.
Astfel, desi tipul produsului pe care il comercializam nu presupune implicarea noastra in toate etapele dezvoltarii unui proiect, noi il urmarim in toate stadiile de derulare. Domeniul nostru de activitate este foarte dinamic, unde provocarea este ca echipamentele sa indeplineasca cerintele cladirilor, mai ales in cazul cladirilor de tip office, care sunt acreditate BREEAM, LEED, etc. Fiind implicati in proiect pana la final, ne asiguram ca beneficiarul cladirii va utiliza solutia noastra tehnica eficient, la adevarata ei capacitate.
ELCO este o solutie de tip smart?
Da, produsul are cateva specificatii tehnice deosebite si atunci vorbim despre echipamente foarte eficiente. Sunt particularitati care, in comparatie cu echipamentele traditionale, avantajeaza foarte mult proiectele de tip office. Vorbim despre cazane de constructie modular: cazanul vine ca o unitate, dar iti da posibilitatea sa il dezasamblezi, apoi sa il asamblezi in locul in care vrei sa il montezi. Acest lucru prezinta foarte multe avantaje datorita faptului ca in ultimii ani s-a pus foarte mare accent pe dimensiunea spatiilor. Avem sali ale cazanelor reduse ca suprafata sau, de exemplu, avem situatii in care cazanele se monteaza pe terasa cladirii si atunci constructia modulara impreuna cu volumul redus de apa favorizeaza montajul si exploatarea ulterioara.
In cazul cazanelor ELCO vorbim si de o cascadare usoara. In momentul in care un proiect presupune mai multe cazane si exista nevoia de a fi montate in cascada, automatizarea deja existenta poate realiza cascadarea si nu mai este nevoie de alte tablouri de automatizare. In plus, ele sunt foarte usor integrabile in BMS-ul (Building Management System) cladirii, deci vorbim de automatizare de tip smart, care comunica foarte usor cu protocolul BMS.
Mai mult, sunt cazane care, in gama lor, au una dintre cele mai ridicate eficiente, sunt reduse ca dimensiuni, la jumatate fata de cazanele traditionale, cu volum de apa redus. De exemplu, daca avem un cazan de 500 kW-600 kW, nu mai vorbim despre un continut de sute de litri de apa in el, ci de aproximativ 80 de litri la 600 kW, deci sunt cazane ce ofera flexibilitate. Toate acestea se traduc intr-o eficienta ridicata si mai multe optiuni in montarea solutiilor.
Ce ati integra intr-o cladire a carei constructie incepe acum si care s-ar livra peste doi ani, pentru a va asigura ca se va inchiria usor si eficient?
M-as uita in primul rand la componenta de eficienta, cu cat alegem echipamente mai eficiente in aceste cladiri, cu atat acest lucru se va rasfrange asupra costurilor viitoare. Conteaza tipul de cladire, daca ne referim la cladiri certificate BREEM, LEED sau alte tipuri de acreditari, este destul de clar ca lucrurile merg, deja, intr-o directie. Insa as ramane concentrat pe eficienta, mentenanta cat mai usoara si service-ul pentru echipamente. Cu cat sunt mai usoare mentenanta si service-ul, cu atat costurile pentru aceste cladiri moderne si de tip smart vor fi mai mici.
Vedeti o oportunitate in a eficientiza si reinnoi echipamentele din cladirile vechi?
Da, uitandu-ne la produsul in sine, la centrala, putem spune ca ea prezinta niste particularitati care faciliteaza introducerea echipamentelor in proiecte mai vechi sau reabilitari. Ma refer aici la hoteluri, cladiri institutionale sau scoli si spitale, unde acestea s-au construit odata cu sala cazanelor. In acest caz, ELCO, avand deja echipament cu constructie modulara, usureaza foarte mult montajul atunci cand vine vorba de reabilitari si, mai mult decat atat, aduce si eficienta. Am observat, incepand de anul trecut, o crestere destul de mare in sectorul reabilitarilor de cladiri publice, zona in care ELCO raspunde mai multor nevoi. De pilda, avem cazul cladirilor mai vechi, chiar istorice, in care sala cazanelor este ocupata de echipamente vechi extrem de voluminoase. Echipamentele ELCO se preteaza foarte bine pentru inlocuirea acestor cazane vechi, datorita modularitatii si dimensiunilor reduse de gabarit.
Cum credeti ca se va derula 2021, care sunt planurile ELCO pentru viitor?
Cred ca va fi un an interesant pentru toata lumea, pentru ca nu este un an predictibil, comparativ cu anii trecuti. Anul a inceput bine, probabil si in contextul inertiei lui 2020, care a mers foarte bine pe zona de constructii. In ciuda predictibilitatii reduse, ne-am mentinut obiectivele de crestere. Implementam solutiile ELCO de aproximativ 4 ani pe piata romaneaca si business-ul creste de la an la an. Ne-am uitat la evolutia pietei si cred ca proiectele de tip office vor avea o “curba mai plana” sau chiar o “curba descrescatoare” in acest an. Noi am anticipat acest lucru inca de anul trecut si ne-am indreptat eforturile catre zona de spatii logistice si hale. Am incercat sa facem un switch intre canalele de lucru. Estimam ca exista un parc destul de mare de cladiri vechi, ce necesita reabilitarea si inlocuirea echipamentelor, iar aceasta piata isi va continua evolutia, chiar daca zona de office nu va creste la fel de mult, ba poate chiar va descreste.
De asemenea, ELCO mai are in gama si echipamente cu energie regenerabila, ne referim aici la pompe de caldura. Incepand de anul acesta am implementat, si vom introduce pompele de caldura in gama si atunci ne asteptam ca evolutia sa fie una pozitiva.
Subsidiara a Ariston Thermo Group incepand cu anul 2001, marca germana ELCO a fost fondata in 1928 si reprezinta una dintre principalele marci germane pentru solutii de incalzire comerciale. Compania ofera solutii de incalzire de capacitati mari dedicate proiectelor noi, de modernizare sau renovare pentru aplicatii ce variaza de la cladiri de birouri si complexe comerciale, la spatii industriale mari.
Pe piata din Romania, brandul ELCO este prezent din 2017, in calitate de furnizor de cazane de incalzire comercializate sub gamele Thision si Trigon, devenind in scurt timp unul dintre liderii pietei de profil.
Portofoliul brandului include o gama ampla de proiecte, printre care se numara The Bridge 3, Globalworth Campus cladirile 2 si 3, Spitalul Marie Curie din Bucuresti, ansamblul mixt (rezidential si spatii de birouri) Record Park din Cluj, cladirea U Center din Bucuresti, cladirea bazinului olimpic din Mures, al doilea depozit Altex din Dragomiresti.