Cum putem creste profitabilitatea si eficienta energetica cu ajutorul solutiilor potrivite
Din punct de vedere istoric, multi proprietari si manageri de hoteluri si-au bazat deciziile de investitii pe costurile de constructie. Costurile de functionare pentru un sistem HVAC adecvat pentru un hotel devin importante, impreuna cu o constientizare tot mai mare a eficientei energetice si a functionarii durabile a cladirii. In timp ce ventiloconvectoarele pe baza de aer raman sistemul HVAC implicit in sectorul hotelier, sistemele de racire prin plafon ofera hotelurilor o solutie alternativa. Am discutat despre avantajele sistemelor de racire a tavanelor cu Dl. Razvan Dieaconu, Technical Engineer, la Uponor, unul dintre cei mai importanti furnizori internationali de solutii de incalzire si racire.
De ce sunt ventiloconvectoarele - sistemul HVAC implicit pentru hoteluri? Cum functioneaza acestea?
Intr-adevar, ventiloconvectoarele au reprezentat sistemul traditional de climatizare in hoteluri pentru o lunga perioada de timp. Aceste sisteme sunt bazate pe aer, ceea ce inseamna ca ventilatoarele sunt conectate la camerele individuale prin conducte si sufla aer rece sau cald in spatii. Intregul sistem este conectat la un termostat, care controleaza viteza ventilatoarelor. FCU sunt foarte populare printre proprietarii de hoteluri datorita costului relativ scazut al investitiei initiale. Cu toate acestea, ele aduc atat costuri ridicate de functionare si intretinere, precum si un confort mai scazut pentru clienti, prin generarea de zgomot si de curenti de aer incomozi.
Care sunt alternativele?
Sistemele radiante de incalzire si racire a tavanelor pot fi o alternativa adecvata la ventiloconvectoare. Proprietarii de hoteluri pot reduce costurile globale ale sistemului lor HVAC cu pana la 59% si emisiile de CO₂ cu 42%, iar oaspetii beneficiaza de mai putin zgomot, de exemplu.
Ati mentionat „costul global” al sistemului HVAC. Care este acesta, in comparatie cu investitia initiala pe care ati mentionat-o mai devreme?
Costul investitiei initiale reprezinta doar o mica parte din banii pe care proprietarii de hoteluri vor trebui sa ii cheltuiasca pentru sistemul de racire pe parcursul ciclului de viata al acestuia. Asadar, costul global pentru cladire si elementele de constructie se calculeaza prin insumarea investitiei initiale si a costurilor de functionare si intretinere. Pentru a intra putin mai in detaliu: Aceasta abordare aplica, de asemenea, o asa-numita rata de actualizare pentru fiecare an la costurile de functionare, deoarece sistemul isi va pierde valoarea initiala in timp, si ia in considerare valoarea sa ramasa sau reziduala. Metoda costului global asigura luarea in considerare globala a tuturor costurilor si valorilor pe parcursul ciclului de viata al sistemului sau a unei anumite perioade de timp. Scopul este de a oferi proprietarilor de hoteluri informatiile de care au nevoie pentru a alege solutia cea mai economica. In conformitate cu reglementarile UE, un calcul al costului global acopera o perioada de 15 ani si ajuta la determinarea nivelurilor optime din punct de vedere al costurilor pentru cerintele minime de performanta energetica a cladirilor si a elementelor de constructie.
Deci, care este costul global al ventiloconvectoarelor?
Costul global pentru FCU este de fapt foarte ridicat, mai ales daca il comparati cu potentialele alternative care utilizeaza tehnologia de incalzire si racire prin radiatii. Motivul este ca, in cazul ventiloconvectoarelor, proprietarii de hoteluri trebuie sa reinvesteasca dupa 13 ani, din cauza ciclului de viata scurt preconizat al sistemului si a deprecierii rapide a valorii, pe langa consumul de energie, in general, mai mare si costurile de intretinere mai ridicate. Aceste sisteme nu numai ca necesita o intretinere mai mare, dar utilizeaza si mai multe resurse, ceea ce inseamna ca proprietarii de hoteluri ar putea beneficia de o schimbare si din perspectiva sustenabilitatii.
Cum functioneaza racirea tavanului?
Spre deosebire de FCU, care utilizeaza fluxul de aer pentru a incalzi sau raci o incapere, sistemele de incalzire si racire radianta sunt pe baza de apa si functioneaza prin intermediul principiului radiatiei de caldura cu suprafete incalzite sau racite: Energia este transferata de apa calda sau rece care curge prin tevi si incalzeste sau raceste incaperea. Aceste sisteme fac parte, de obicei, din structura cladirii, de exemplu ca adaos la tavanul unei incaperi. Acest lucru poate fi implementat in diferite moduri: Uponor Thermatop S, de exemplu, este un sistem de tavan radiant suspendat de incalzire si racire pentru proprietati rezidentiale si comerciale. Acesta este alcatuit din tevi compozite multistrat rezistente la difuzie si cuprinde module standardizate care sunt montate pe substructuri de tavan conventionale. Renovis, o alta solutie Uponor, este un sistem de gips-carton cu un panou gros de gips-carton in care tevile au fost preinstalate din fabrica. Elementele pot fi montate ca panouri de gips-carton pe aproape toate substraturile de perete. Acest lucru faciliteaza integrarea in cadrul unui sistem existent de inalta temperatura cu radiatoare si face ca Renovis sa fie ideal pentru proiectele de renovare. In cazul plafoanelor din beton din cladirile cu cerinte mai mari de incalzire si racire - cum ar fi hotelurile - sistemele de constructie active din punct de vedere termic, sau pe scurt TABS, cum ar fi Uponor Contec ON, reprezinta o solutie adecvata. Acestea sunt integrate in tavanul de beton in timpul constructiei cladirii.
Astfel, exista trei alternative posibile - dar care este „cea mai buna” din punct de vedere al eficientei si
al costurilor?
Toate acestea sunt solutii bune si adecvate. In cele din urma, depinde de hotel si de ceea ce cauta proprietarii. Pentru a raspunde la aceasta intrebare, trebuie sa ne uitam la categoriile individuale care alcatuiesc costul global. De exemplu, costurile investitiei initiale despre care am vorbit mai devreme sunt adesea un criteriu de decizie crucial. Acestea constau in costuri de produs si costuri de instalare. Atunci cand comparam aceste trei sisteme cu o unitate conventionala cu ventiloconvector, Contec ON este cea mai economica solutie pentru o cladire noua, cu costuri de investitie initiala cu pana la 21% mai mici.
Acesta este un potential de economisire destul de mare. Dar cum ramane cu costurile de functionare?
In ceea ce priveste costurile anuale de functionare, proprietarii de hoteluri trebuie sa ia in considerare cateva aspecte importante: intretinerea, precum si costurile cu energia si de reinvestire pentru echipamentele care ar putea necesita sa fie reinnoite la un moment dat. Deoarece incalzirea si racirea radianta sunt mult mai eficiente din punct de vedere energetic decat sistemele bazate pe aer, acestea ofera, in consecinta, economii de energie destul de mari. Un alt aspect de retinut este ca, in camerele de hotel, cererea de racire este, in general, mult mai mare decat cererea de incalzire; acest lucru face din racire un domeniu foarte important pentru generarea de economii - mai ales pe fondul cresterii nivelului de temperatura in timpul lunilor de vara, inclusiv in Europa Centrala. Intr-un model de calcul pentru un hotel german cu o suta de camere, am stabilit ca diferitele solutii Uponor asigura costuri anuale de functionare cu pana la 56% mai mici decat un FCU conventional. Mai exact, ventiloconvectoarele genereaza costuri de intretinere de pana la trei ori mai mari in comparatie cu Contec ON, din cauza eforturilor mai mari de intretinere si a pieselor de schimb.
Ati mentionat ca sistemele de incalzire si racire radianta sunt mai eficiente din punct de vedere energetic. De ce?
In comparatie cu sistemele de incalzire si racire radiante, in care energia este transferata intr-un circuit de apa actionat de o pompa, ventiloconvectoarele incalzesc sau racesc spatiul cu aer incalzit sau racit
actionat de un ventilator. Pe baza capacitatii termice mai mici a aerului in comparatie cu apa, aceste sisteme necesita o cantitate semnificativ mai mare de energie auxiliara pentru a actiona ventilatoarele pentru a transfera aceeasi cantitate de energie de incalzire si racire in incapere.
Ce rol joaca in general eficienta energetica in calculul costurilor globale?
Aspectul energetic joaca un rol foarte important in calculul costului global - costul si eficienta energetica merg mana in mana, cu siguranta in ceea ce priveste consumul eficient de energie, dar si in ceea ce priveste sursa de energie. De exemplu, toate plafoanele radiante Uponor sunt compatibile cu orice sursa de energie, in special cu cele regenerabile. Daca ne uitam la emisiile de CO₂, toate sistemele radiante sunt mai mult sau mai putin la acelasi nivel - dar cu pana la 42% sub unitatile cu ventiloconvector, ceea ce constituie un rezultat foarte bun in ceea ce priveste durabilitatea si conservarea energiei.
Ati mentionat ca toate sistemele de incalzire si racire isi pierd valoarea in timp. Cum se ia in considerare acest aspect in calculul costului global?
Valoarea ramasa sau reziduala a unui sistem este importanta pentru calcularea costului global. Aceasta este determinata atat de investitia initiala, care se amortizeaza in timp, cat si de durata de viata a sistemului: cu cat durata de viata este mai mare si cu cat valoarea reziduala la sfarsitul perioadei de evaluare este mai mare, cu atat costul global este mai mic. Pentru sistemele radiante structurale, cum ar fi Contec ON, de exemplu, care se caracterizeaza printr-o durata de viata de 60 de ani sau mai mult - aceeasi ca si o cladire -, acest lucru creeaza un avantaj substantial in comparatie cu componente cum ar fi FCU, cu o durata de viata de numai doisprezece ani. Prin comparatie, dintre cele trei produse Uponor pe care le-am mentionat, Thermatop S reprezinta cea mai mare valoare reziduala pe intregul ciclu de viata. Acest lucru este determinat de costul mai ridicat al investitiei, dar si de durata de viata lunga si, prin urmare, de deprecierea mai mica. In general, valoarea reziduala a tuturor celor trei solutii Uponor de incalzire si racire radianta ramane ridicata, pe baza duratei lungi de viata a acestor sisteme. Acest lucru are ca rezultat costuri globale care sunt cu pana la 59% mai mici decat in cazul FCU.
Ce inseamna acest lucru pentru proprietarii de hoteluri?
In concluzie, solutiile Uponor de incalzire si racire radianta a tavanelor s-au dovedit a fi rentabile pentru o cladire de hotel, in ciuda costurilor de investitie mai mari in faza de constructie. Motivul este simplu: Economiile viitoare din faza de exploatare compenseaza costurile initiale si, astfel, cresc fluxul net de numerar pe parcursul intregului ciclu de viata al cladirii hotelului. In afara de aspectele financiare, nu poate fi ignorat nici factorul imagine. Hotelierii care se concentreaza pe durabilitate si contribuie la protectia climei isi pot imbunatati reputatia in randul oaspetilor. Aspectele ecologice, in special, si certificarile cladirilor verzi devin din ce in ce mai importante in planificarea calatoriilor.