Testo prezinta 7 motive pentru folosirea termografiei in parcurile fotovoltaice

Testo prezinta 7 motive pentru folosirea termografiei in parcurile fotovoltaice

Justificarea si motivele utilizarii termografiei

Detectarea calitatii indoielnice de pe piata

Datorita situatiei actuale, utilizarea panourilor fotovoltaice a explodat, iar comenzile au curs pe banda rulanta si inginerii au putut tine cu greu pasul cu cererea. Prin urmare, comenzile nu au fost intotdeauna onorate de experti calificati. Un numar mare de contractanti din alte domenii, insuficient instruiti, au contribuit la acoperirea cererii. Consecintele se resimt si astazi. Erori de constructie, randamente electrice inadecvate a sistemelor, pana la riscuri pentru securitate si pericole de incendiu. Primii afectati sunt operatorii instalatiilor. Cu toate acestea, o implementare de o calitate inferioara se reflecta si asupra companiei care a executat lucrarea, acestia fiind nevoiti sa plateasca daune pe baza analizei termografice.

Testo prezinta 7 motive pentru folosirea termografiei in parcurile fotovoltaice
Testo prezinta 7 motive pentru folosirea termografiei in parcurile fotovoltaice
Neregularitatile termice indica o posibila pierdere de randament electric

Asigurarea calitatii si garantia

Folosind termografia, se poate verifica daca celulele modulelor fotovoltaice respecta cerintele de calitate. Combinatia corecta a modulelor individuale previne asa-numitele nepotriviri, in care modulele de inalta performanta sunt afectate negativ de module „inferioare”. Cu ajutorul unei inspectii inainte de expirarea perioadei de garantie, orice revendicari in baza garantiei pot fi exprimate la timp.

Evitarea pierderilor de randament

Un sistem fotovoltaic nou se bazeaza pe o analiza ampla si detaliata a randamentului si investitiei. Calculele de randament se intocmesc pe o perioada de pana la 20 de ani. Cu toate acestea, calculele nu iau in considerare pierderile cauzate de instalarea defectuoasa a sistemelor. Cu ajutorul termografiei, este posibil, inca din etapa de punere in functiune, sa se documenteze receptia lucrarii si sa se furnizeze o dovada a instalarii corespunzatoare, ceea ce inseamna zero surprize neplacute pentru clientul final si calitate garantata.

Pentru a garanta randamentul pe termen lung este important sa existe si alte verificari regulate, intrucat eficienta unui sistem termic solar depinde de temperatura. Daca anumite module se incalzesc din cauza umbrei, celulelor sau subsirurilor defecte, adica daca consuma energie fara a genera, eficienta scade cu 0,5% pe Kelvin. O crestere medie a temperaturii de 10°C fata de temperatura medie standard inseamna un randament cu 5% mai mic.

Recomandarile reprezinta un instrument important pentru atragerea de noi clienti dupa executarea unei lucrari, in special in contextul situatiei actuale din acest sector, deoarece doar un client multumit va recomanda o firma profesionista si de incredere.

Activitate suplimentara eficienta

Dupa presiunea legata de instalarea unui sistem fotovoltaic cat mai rapid posibil, atentia s-a mutat azi pe testarea si intretinerea regulata a sistemelor fotovoltaice. Contractele de service pot reprezenta o alta sursa de venit in activitatea obisnuita post-vanzare. Cu ajutorul termografiei se pot furniza servicii post-vanzare suplimentare care asigura valoarea unei instalatii fotovoltaice pe termen lung.

Protectie anti-incendiu

Protectia impotriva incendiilor are o importanta majora. Invertoarele si componentele electrice moderne devin din ce in ce mai puternice (inalt eficiente), generand un nivel ridicat de caldura care trebuie luat in considerare. Componentele electrice instalate incorect sau racite insuficient pot cauza rapid un risc de incendiu, in special daca suportul de montaj este din material combustibil. Componentele electrice instalate in exterior se deterioreaza foarte repede sub actiunea conditiilor meteorologice si a radiatiei UV. Cablurile electrice corodate sau slabite prezinta nereguli termice care apar pe o camera de termoviziune.

Beneficiu: economie de timp

Termografia este o metoda de masurare vizuala, non-contact. Modulele solare cu suprafata mare pot fi scanate intr-un timp foarte scurt. Neregulile termice sau diferentele de temperatura care afecteaza modulele devin imediat evidente si reprezinta o indicatie initiala a unor eventuale defectiuni. Daca pana acum toate sirurile de module erau masurate individual, cu ajutorul termografiei ne putem concentra pe modulele si celulele vizibile termic pentru toate masuratorile ulterioare (ex.: cu un instrument de masurare a curbei caracteristice).

Beneficiu: acoperirea asigurarii

Pana acum, diodele bypass defecte erau foarte greu de localizat dupa furtuni. Termografia este un instrument facil si rapid pentru identificarea acestui tip de defectiuni.

Costurile de remediere a defectiunii sunt in general suportate de catre societatea de asigurari.

Testo prezinta 7 motive pentru folosirea termografiei in parcurile fotovoltaice
Testo prezinta 7 motive pentru folosirea termografiei in parcurile fotovoltaice
Module defecte dupa o furtuna cu fulgere

Sistemele fotovoltaice sunt activate in timpul orelor cu lumina solara. In cazul sirurilor de module moderne, tensiunile ajung frecvent pana la 1000 V, comportand un risc crescut de electrocutare. Din acest motiv, termografia este o metoda de inspectie foarte sigura, deoarece inregistrarea imaginilor termice se face intotdeauna la distanta fata de obiectul masurat. Prin urmare, cerintele privind distanta de siguranta sunt respectate cu usurinta.

Produse mentionate in articol
Camera de termoviziune testo 868s Camera de termoviziune testo 883 Camera de termoviziune testo 871s Camera de termoviziune testo 872s
 
Tehnologia de masurare a eficientei energetice ale cladirilor testo
6 produse

Pierderile de caldura si alte anomalii determina o schimbare a temperaturii si pot fi vizualizate rapid si usor utilizand camerele de termoviziune Testo. Utilizarea unei camere de termoviziune imbunatateste si optimizeaza munca in mentenanta cladirilor.

6 produse
Brosura
Specificatii
Vezi detalii
Card produs
Categorii
Aparat de masurat
Aparat de masurat
Panou solar fotovoltaic
Panou solar fotovoltaic
Unealta de mana, aparat de masurat, imprimanta, protectia muncii
Unealta de mana, aparat de masurat, imprimanta, protectia muncii
Sursa de alimentare, generator electric
Sursa de alimentare, generator electric
Unelte
Unelte
Constructii

Fereastra, izolatie, caramida, adeziv, ...

Instalatii mecanice

Cazan, ventilator, baterie sanitara, ...

Instalatii electrice

Intreruptor, releu, camera video, cablaj, ...

Echipamente

Mobilier urban, stivuitor, mobila de birou, ...

Unelte

Software CAD, aparat de masurat, utilaj, ...