Pentru angajati, este foarte important ca mediul de lucru sa fie unul cat mai placut, pentru a oferi o productivitate cat mai ridicata
Nivelul de confort la locul de munca este un parametru de care trebuie sa tina cont toti cei responsabili.
Cei trei parametri cu cel mai mare impact asupra calitatii aerului interior sunt temperatura aerului, umiditatea si continutul de CO₂. Masurarea acestor parametri este, de regula, fundamentala in obtinerea unui climat interior optim.
Temperatura aerului se refera la temperatura aerului inconjurator, fara influenta radiatiei termice. Aceasta poate fi perceputa si evaluata cu usurinta. Temperatura locala a aerului si temperaturile radiante ale suprafetelor inconjuratoare individuale, precum pereti si plafoane, se combina in temperatura aerului interior.
Umiditatea descrie continutul de umezeala din aer. Trebuie facuta distinctia intre umiditatea absoluta (cantitatea efectiva de vapori de apa din aer) si umiditatea relativa (saturatia aerului cu vapori de apa).
In birouri si locuri de munca similare, persoanele au un impact decisiv asupra calitatii aerului interior, si anume, prin substantele pe care le elibereaza in mediul inconjurator (ex. CO₂).
Masurand concentratia de dioxid de carbon, calitatea aerului din aceste incaperi poate fi evaluata subiectiv in mod fiabil. Ca regula generala, concentratiile ridicate de dioxid de carbon au un impact negativ asupra capacitatii de concentrare a persoanelor.
Pentru a asigura o calitate optima a aerului interior la locul de munca, trebuie sa monitorizati toti parametrii climatici relevanti. In acest scop exista doua abordari potrivite, in functie de sistemul de lucru sau aranjarea incaperii.
Masurari regulate, daca este nevoie sa se evalueze explicit locurile de munca individuale si conditiile ambientale individuale din acestea, se recomanda masuratorile regulate cu un instrument universal de masurare a calitatii aerului interior, precum testo 400, sau monitorizare permanenta daca trebuie sa se evalueze climatul interior general sau zone sensibile precum sali de sedinta mici, cu un sistem de monitorizare date precum testo Saveris 2, reprezinta o solutie mai eficienta.
Ce trebuie masurat?
In primul rand temperatura si umiditatea relativa. Indiferent de nemultumirea angajatului, este util sa obtineti cateva informatii initiale despre conditiile ambientale efectuand o simpla masuratoare a temperaturii/umiditatii ambientale. In general, o persoana dintr-un birou se simte cel mai confortabil la o temperatura ambientala de 22°C pana la 24°C si la o umiditate a aerului ambiental de 40% pana la 60%. Standardul DIN EN 15251 Categoria II permite temperaturi maxime de 26°C in modul racire si de 20°C in modul incalzire la o umiditate de 25% pana la 60%.
Apoi, concentratia de dioxid de carbon (CO₂) care este un indicator cheie pentru o “buna” calitate a aerului interior. O calitate “proasta” a aerului data de o concentratie excesiva de CO₂ cauzeaza oboseala si dificultati de concentrare, putand cauza imbolnaviri. In practica, concentratia de CO₂ la locul de munca nu ar trebui sa depaseasca nivelul de 1000 ppm (conform Pettenkofer). Pentru a obtine o calitate adecvata a aerului interior, trebuie respectata o rata de schimb a aerului de cel putin 50 m³/h pentru fiecare utilizator al camerei.
Curba prezinta procentul de persoane care sunt nemultumite de calitatea aerului din interior la o anumita valoare a concentratiei de CO₂.
Ce este confortul termic?
Confortul termic joaca un rol decisiv in randamentul fizic si mental al angajatilor. Sensibilitatea corpului uman la caldura depinde in principal de echilibrul sau termic. Acest echilibru termic este afectat de activitate fizica si imbracaminte, precum si de parametrii atmosferei ambientale.
Acestia sunt:
- Temperatura aerului
- Temperatura radianta
- Viteza aerului (tirajul)
- Umiditatea.
Confortul termic apare atunci cand o persoana se simte neutru din punct de vedere termic. Acest lucru se intampla cand oamenii percep parametrii ambientali (temperatura, umiditatea, tirajul si radiatia termica) ai mediului inconjurator ca fiind placuti. Altfel spus, atunci cand nu exista nicio cerere de mai cald sau mai rece, mai uscat sau mai umed cu privire la aerul interior. De asemenea, confortul termic depinde de tipul de activitate (fizica) si de imbracaminte.
Masurarea indicatorilor PMV/PPD
Daca sunt disponibile rezultate actualizate din masurarea regulata a parametrilor aerului interior si se poate astfel exclude o defectiune generala a sistemului, pasul urmator consta in analizarea situatiei individuale la respectivul loc de munca.
Valoarea PMV/PPD ofera o analiza integrata a factorilor termici in conditiile ambientale si de la locul de munca. Rezultatul masuratorii reprezinta o exprimare obiectiva a nivelului de confort termic.
PMV (Predicted Mean Vote)
PMV este o masura a perceptiei termice medii a unui numar semnificativ de persoane. Aceasta valoare se calculeaza din urmatorii parametri:
- Temperatura ambientala
- Temperatura radianta
- Fluxul de aer
- Umiditatea relativa si valorile introduse
- Indicele de imbracaminte
- Activitate.
Indicele de imbracaminte
Imbracamintea influenteaza modul in care o persoana gestioneaza caldura. Aceasta constituie stratul care separa corpul de climatul interior si are, asadar, un impact direct asupra confortului termic. Din punct de vedere fizic imbracamintea este caracterizata de rezistenta sa la schimbul de caldura dintre piele si mediul inconjurator.
Activitate
Nivelul de activitate reprezinta o masura a conversiei energiei unei persoane. O persoana aflata in repaus complet are o rata metabolica bazala de M = 0,8 met (met = rata metabolica = unitatea metabolica, 1 met = 58 W/m² suprafata corp).
PPD (Predicted Percentage Dissatisfied)
PPD descrie procentul persoanelor nemultumite de conditiile ambientale.
Valoarea se exprima ca procent si nu scade niciodata sub pragul de 5% deoarece este imposibil sa se creeze un climat ambiental care sa fie multumitor pentru toata lumea, date fiind diferentele dintre persoane.
Proces de masurare cu testo 400
1. Instrumentul de masurare a calitatii aerului ambiental (IAQ) testo 400 cu sondele relevante se configureaza la „locul de munca in care s-a inregistrat nemultumirea legata de climat”. Standardul DIN EN ISO 7726 prevede ca masurarea umiditatii si temperaturii radiante sa se faca la o inaltime medie (0,6 sau 1,1 m), iar temperatura si viteza aerului sa se masoare la 3 inaltimi diferite (0,1; 0,6; 1,1 sau 0,1; 1,1; 1,7).
2. Inainte de a incepe masurarea PMV/PPD efectiva, trebuie luat in considerare timpul de aclimatizare pentru sonda tip glob (aprox. 20-30 de minute). Prin urmare, amanati inceperea programului de masurare pana cand se inregistreaza o valoare stabila pentru temperatura globului.
3. Programul de masurare a PMV/PPD il ghideaza pe tehnician, pas cu pas, prin procesul de masurare. In plus fata de indicele de imbracaminte si activitate, trebuie definite si perioada de masurare si ciclul de masurare. Acestea depind in principal de respectiva sarcina de masurare sau de natura nemultumirii.