Sfaturi pentru specialisti - Usor de realizat
Pasul 1 - Compactare
Realizarea si compactarea stratului portant inferior si superior
Dupa imprejmuire, se amplaseaza stratul portant peste pamantul portant (compactat si consolidat anterior). Acest strat este alcatuit din piatra sparta de granulatie 0-63 mm.
Important: Trebuie avuta in vedere panta pentru evacuarea apelor (minim 0,5% panta longitudinala si 2,5% panta transversala). Acest lucru inseamna ca va exista o diferenta de inaltime de 0,5 cm, respectiv 2-3 cm la 1 m.
Sfat pentru profesionisti: la realizarea patului de split, respectiv de beton, sunt valabile liniile directoare ale legii 10/1995 si SR 6978:1995. Stratul portant inferior se compacteaza pe straturi prin vibrare cu placa vibranta. Grosimea stratului trebuie adaptata la solicitarea prevazuta pentru acel pavaj: minim 20 cm pentru traficul de autoturisme si 30 cm pentru traficul de camioane. Stratul portant superior este amplasat pe stratul inferior portant, compactat. Acesta este alcatuit din piatra sparta sau balast cu granulatie de 0-16 mm.
Important: Trebuie avuta in vedere panta longitudinala si panta transversala. Stratul portant superior se compacteaza prin vibrare. Suprafata finala trebuie sa prezinte o planeitate de +/- 1 cm la o lungime de 4 m.
Pasul 2 - Realizarea si nivelarea patului de split
Pe stratul portant superior compactat se toarna un pat de split afanat, de granulatie 2-4 si cu o grosime de 4-6 cm. Acest lucru se realizeaza cel mai bine utilizand tevi profilate (diametru 3-6 cm) ca reper. Apoi nivelati stratul de split cu ajutorul unui dreptar din aluminiu.
Atentie: Nu este permisa calcarea sau compactarea patului de split finalizat!
Sfat pentru profesionisti: Prelucrati numai suprafata pe care puteti sa montati pavaj intr-o singura zi!
Pasul 3 - Montarea/taierea pavajelor
Incepeti dintr-un colt cu unghi drept (intindeti snurul!) - daca este posibil, incepeti din cel mai adanc punct al suprafetei. Elementele de pavaj trebuie sa fie montate conform inaltimii, unghiului si liniei de fuga. Lucrati mereu din punctul final al suprafetei deja montate! Aveti voie sa calcati imediat pe suprafata montata. Trebuie sa fiti atenti sa amplasati primul rand de pietre intr-un unghi drept fata de bordura, pentru a evita operatiile de taiere. Aveti grija sa respectati o latime a rosturilor de cel putin 5mm! (nu montati niciodata pietrele una langa alta fara spatiu intre ele!). Linia rosturilor se poate controla cel mai usor prin snururi intinse in paralel sau printr-o sipca de masurare, la fiecare 2-3 metri. Daca nu exista borduri, atunci reazamul din beton amplasat in spate va foloseste ca delimitare, pentru a evita alunecarea spre margine.
Sfat pentru profesionisti: Utilizati neaparat elemente de pavaj colorate din mai multi paleti, atat pentru un aspect optic placut si natural, cat si pentru o distributie omogena a culorilor! Nu montati pietre cu defecte vizibile (daune din transport, etc.)!
Pasul 4 - Operatia de rostuire
Dupa ce ati montat pietrele de pavaj pe intreaga suprafata, incepeti cu operatia de rostuire. Maturati nisip uscat 0/2 mm peste rosturi numai pe suprafete uscate! Important: Rosturile trebuie intretinute si reumplute periodic!
Pasul 5 - Vibrarea nisipului pentru rosturi
Eliminati nisipul pentru rosturi care este in plus. Apoi compactati pavajul cu placa vibranta cu piesa de prelungire din cauciuc (evita deteriorarea pavajelor) - o data longitudinal si o data transversal! Efectuati operatia de compactare prin vibrare numai in stare uscata! Dupa compactarea suprafetei, aceasta trebuie din nou udata si acoperita cu nisip, pana cand rosturile sunt complet umplute.
Sfat pentru profesionisti: Dupa operatia de compactare, presarati o cantitate redusa de nisip pe pavaj si indepartati-l dupa 2-3 zile, pentru a asigura o umplere optima a rosturilor!
Gata!
Montarea sistemelor pentru suprafete cu verdeata (pavaje grila umplute cu gazon, placiu soare pentru gazon)
Montajul are loc conform descrierii de mai sus, insa nu se va compacta suprafata prin vibrare. Umpleti spatiile libere cu un amestec din humus si nisip si insamantati-le cu soiuri corespunzatoare de iarba sau introduceti un amestec din pamant vegetal si seminte pentru iarba in spatiile libere.